Predstavnici europskih luka za kružna putovanja o smanjivanju negativnog utjecaja industrije na destinaciju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovnik Port
Drugi sastanak radne skupine inicijative „Cruise 2030 Call for Action“ održan je u Palma de  Mallorci 7. veljače 2020. godine ,a na njemu su sudjelovali predstavnici osam europskih luka za kružna putovanja; Amsterdam, Palma de Mallorca, Bergen, Cannes, Dubrovnik, Malaga, Marseille Fos i Venecija kao pokretač ove inicijative.

Inicijativa je pokrenuta kako bi se dogovorile i pokrenule zajedničke strategije usmjerene na povećanje kompatibilnosti između sektora krstarenja i europskih urbanih zona. Glavni cilj inicijative je odrediti zajedničku platformu prilagođenih strategija za podršku razvoju industrije vezane za kružna putovanja na održiv način, s ciljem da se više usklade potrebe „cruising industrije“ s potrebama gradova i područja.

Članovi su prepoznali ekonomsku i profesionalnu važnost ovog projekta ali su se istovremeno složili o potrebi da interveniraju na koordinirani način kako bi se kontrolirali i uklonili vanjski negativni čimbenici povezani s ovim oblikom turizma. Tijekom sastanka, svaka je luka naglasila vlastite različite specifičnosti pa samim tim i različite kritične izazove s kojima se treba suočiti i koje treba riješiti.

Na radnom sastanku predstavljeni su zaključci studije, koja je bila predmet prvog radnog sastanka. 

Studija je napravljena od strane „Nord Adriatic Sea Port Authority“ na temelju ispitivanja i  analize provedenoj u osam različitih europskih luka te su prezentirani  dobiveni rezultati. Studija ističe rast krstarenja u posljednjih nekoliko godina te je na globalnoj razini opće povećanje turističkih putovanja. Isto dovodi do pretpostavke za negativnim rezultatima na lokalnoj razini, kao što su utjecaj na okoliš i zagušenost destinacije uslijed velikog broja posjetitelja. Cilj je iznaći rješenje za najboljom mogućom strategijom za daljnje smanjivanje negativnog utjecaja „cruisinga“ na cjelokupni prostor, odnosno destinaciju.

Na spomenutom sastanku se raspravljalo o različitim temama, od kojih su najznačajnije:

- Pripremanje ekonomskih inicijativa koje bi uputili cruise kompanijama s prijedlozima koji bi pridonijeli smanjenju štetnih utjecaja na okoliš, poput opskrbe električnom energijom na obali, upotrebom lakšeg goriva, korištenja raznih pročišćivača te uvođenjem naknade za okoliš

- Definiranje standarda održivog razvoja industrije kružnih putovanja, prilagođene svakoj destinaciji posebno, uzimajući u obzir različite potrebe i obilježja pojedinog područja. Primjer je određivanje tipa i veličine plovila, klase Europax, s odgovarajućim karakteristikama koje odgovaraju europskim lukama

- Nužna je interakcija i suradnja s lokalnim i državnim vlastima (gradovi, općine, županije) i ostalim institucijama, zbog definiranja jasnog stava i strategije ka održivom razvoju, u okviru upravljanja destinacijom na globalnoj i široj razini

Pomoćnik ravnatelja za operativu,razvoj i održavanje Hrvoje Kulušić, član je radne skupine „Cruise 2030 Call for Action“, kao predstavnik Lučke uprave Dubrovnik.

Sljedeći sastanak radne skupine bit će održan u lipnju 2020. u luci Cannes.

Popularni Članci