COVID U SVIJETU Ovo su zemlje koje nikako ne stoje dobro

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Dok se neke zapadne države vraćaju u normalni tijek života, u drugim zemljama svijeta situacija je još uvijek dosta teška. Broj globalnih slučajeva covida-19 raste već deveti uzastopni tjedan, a broj smrtnih slučajeva povećava se šesti tjedan zaredom.

Indija nije jedino globalno žarište covida-19. Turska je u četvrtak uvela prvi potpuni lockdown, a Iran je u ponedjeljak izvijestio o najvećem broju dnevnih smrtnih slučajeva od koronavirusa od početka pandemije. 

Situacija ne izgleda ohrabrujuće ni za veći dio Južne Amerike. Brazil, s više od 14.5 milijuna potvrđenih infekcija i gotovo 400.000 smrtnih slučajeva, i dalje ima najvišu dnevnu stopu smrtnih slučajeva od covida-19 na milijun stanovnika na svijetu, piše Index

Indija u isporuci cjepiva daje prioritet svojim građanima

Iako je Indija obećala isporučiti 200 milijuna doza cjepiva u sklopu programa COVAX, kojem je cilj osigurati cjepiva zemljama sa srednjim i niskim dohotkom, zbog pogoršanja situacije na vlastitom terenu odlučila je preusmjeriti fokus s COVAX-a na davanje prioriteta svojim vlastitim građanima.

"Neke od 92 zemlje s nižim dohotkom nisu dobile nijedno cjepivo, ni jedna od njih nije primila dovoljno doza, a sada neke zemlje ne dobivaju svoje naknadne pošiljke na vrijeme", rekao je 15. travnja direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Neke zemlje gomilaju doze

Zapadne zemlje su pak kritizirane zbog stvaranja zalihe cjepiva. Sjedinjene Države, Kanada i Ujedinjeno Kraljevstvo su, primjerice, naručili mnogo više doza cjepiva nego što im je potrebno, piše CNN.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u srijedu da Velika Britanija, koja sada provodi cijepljenje zdravog stanovništva u 40-im godinama i koja je već ponudila barem jednu dozu svim starijim građanima, nema viška cjepiva za slanje u Indiju. Britanska vlada je izjavila kako će višak svojih doza podijeliti tek kasnije.

U Sjedinjenim Državama svi građani iznad 16 godina imaju pravo na cjepivo protiv covida-19 te je već više od 30% populacije dobilo obje potrebne doze. Početkom tjedna je Bijela kuća priopćila da će unutar nekoliko sljedećih mjeseci donirati do 60 milijuna doza cjepiva AstraZeneca, koje ima na zalihama.

Slična situacija je i u Izraelu gdje je više od polovice ukupnog stanovništva primilo barem jednu dozu cjepiva, zbog čega je zemlja polako krenula s ublažavanjem mjera.

Popularni Članci