CNN PIŠE DA JE KORONA VIRUS MUTIRAO Zanimljivo, nova verzija se brže množi, ali smrtnost je jednaka

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL
Prema globalnoj studiji, iz Europe se u SAD proširila nova inačica koronavirusa. Zbog mutacije, veća je vjerojatnost da će zaraziti više ljudi, ali ih neće činiti bolesnijima od ranijih varijacija virusa.

"To je sada dominantan oblik virusa", rekla je za CNN imunologinja Erica Ollmann Saphire iz Instituta za imunologiju La Jolla, prenosi Index.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Cell nadogradnja je ranije studije istih stručnjaka, a pokazuje da određena mutacija koronavirusa postaje dominantna.

Erica Ollmann Saphire i njeni kolege analizirali su više genetskih sekvenci virusa, proveli studiju na ljudima, životinjama te stanicama u laboratoriju. Rezultati pokazuju da je mutirana inačica češća i da je zaraznija od ostalih verzija.

Mutacija utječe na protein šiljka

Uočena mutacija utječe na protein šiljka, izbočinu koju virus koristi da bi ušao u stanice. Stručnjaci sada provjeravaju može li ta mutacija imati negativan učinak na razvoj cjepiva. Naime, cjepiva koja se trenutno testiraju uglavnom ciljaju proteine, a rađena su na temelju prijašnje inačice virusa.

Ovo istraživanje potvrdilo je raniju studiju u kojoj se sugeriralo da je nova verzija covida-19 sada češća. Stručnjaci su tu mutaciju nazvali G614 i pokazali da je takva inačica koronavirusa gotovo u potpunosti zamijenila prvu verziju koja se proširila u Europi i SAD-u, a koja se zove D614.

Stopa smrtnosti je nepromijenjena

"Naši podaci o globalnom praćenju virusa pokazuju da se varijanta G614 u šiljku proteina proširila brže od varijante D614", napisala je u svom izvješću biologinja Bette Korber iz Nacionalnog laboratorija Los Alamosa.

"Smatramo da je virus time zarazniji, no nismo za sada pronašli dokaze da G614 utječe na težinu bolesti“, dodala je.

Tri do devet puta zarazniji

Prema studiji, nova inačica koronavirusa brže se množi u gornjim dišnim putevima - nosu, sinusima i grlu - što bi objasnilo zašto je zaraznija. S druge strane, analiza 1000 britanskih pacijenata s koronavirusom u Britaniji pokazala je da oni koji su zaraženi novom verzijom nisu ništa bolesniji.

Imunolog David Montefiore sa Sveučilišta Duke i njegovi kolege testirali su dvije inačice virusa u laboratoriju.

"Testirali smo je li G oblik virusa zarazniji od oblika D. Svi rezultati pokazuju da je inačica G tri do devet puta zaraznija od D", kazao je Montefiore.

Stručnjaci su napomenuli da su za sigurnost nalaza i shvaćanje kako ove promjene na virusu utječu na tijek pandemije ili same pacijente potrebna dodatna istraživanja.

Popularni Članci