ANALIZIRALI SMO Cjepiva definitivno štite, ovo je dokaz

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: MATIJA HABLJAK/PIXELL
Usporedili smo stanje s preminulima od Covida-19 u zemljama koje su postigle zavidnu procijepljenost te u onima u kojima je visoka stopa procijepljenosti izostala.

Sadašnji službeni stav struke oko učinkovitosti cjepiva mogao bi se sažeti u jednu rečenicu – cjepiva protiv Covida-19 štite protiv zaraze, a pogotovo težih oblika bolesti i smrtnih ishoda od koronavirusa. No, kolika je razina te učinkovitosti, stručnjaci u Hrvatskoj se vrlo često ne mogu dogovoriti.

U ponedjeljak je tako zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin za HRT izjavila kako se procjenjuje da cijepljene osobe 10 puta manje šire zarazu od necijepljenih. Dodala je i kako je ta zaraza kraća, pa i tako ima manje šanse da cijepljena osoba zarazi nekog drugog. Podaci su to slični onima koje je iznijela medicinska analitičarka CNN-a, dr. Leana Wen, liječnica i profesorica javnog zdravstva na Sveučilištu Milken koja je kazala kako je kod cijepljenih osoba šest puta manja mogućnost da će dobiti Covid-19 nego necijepljene osobe te kako je 11 puta manja mogućnost da će umrijeti od covida.

No, zapažena je i reakcija Gordana Lauca, člana Znanstvenog savjeta Vlade RH koji tvrdi kako Savjet gotovo konsenzusom smatra da cjepivo loše štiti od zaraze. Ali ne i od težih oblika bolesti jer bolest nije isto što i zaraza. Lauc je tako kazao kako su se veće nade polagale u zaštitu cjepiva od zaraze, ali i kako ono iznimno dobro štiti od težih oblika bolesti i smrtnih ishoda. Čini se kako se znanstvenici uglavnom slažu oko toga da su dostupna cjepiva izvrstan alat od obrane protiv težih oblika bolesti i smrtnosti od Covida-19.

I U HRVATSKOJ BOLNICE U PRVOM REDU PUNE NECIJEPLJENI

Najveći test učinkovitosti cjepiva svakako je četvrti val zaraze koji je u tijeku. Čini se da se do rujna ove godine cijepio svatko tko je to htio, a sada se krenulo s docjepljivanjem već cijepljenog stanovništva. Dosad dostupni podaci koji govore o kretanju pandemije mogli bi ići u prilog tezi da cjepiva učinkovito štite od težih oblika bolesti i smrtnih ishoda. Dokaze upravo gledamo.

Istina je kako i cijepljene osobe obolijevaju od Covida-19, no ipak su u manjini naspram necijepljenih. Tako na nacionalnoj razini od ukupnog broja hospitaliziranih covid pacijenata, 75 posto otpada na necijepljene, a 35 posto na cijepljene koji se u pravilu brže oporavljaju. Istina je i kako se i osobe koje su u potpunosti cijepljene mogu zaraziti, razviti teži oblik bolesti i naposljetku umrijeti, no i one su u značajnoj manjini. Tako je od ukupnog broja covid pacijenata koji su preminuli u ponedjeljak, 80 posto onih koji nisu bili cijepljeni.

Odličnu procijepljenost postigle su i Belgija (74,3 posto potpuno cijepljenih od ukupnog broja stanovništva), Island (76,2 posto) i Danska (75,8 posto) koje bilježe višestruka smanjenja smrtnih slučajeva u odnosu na skokove kojima su svjedočile prije cijepljenja. Na Islandu je na oko 7 500 zaraženih osoba, ove godine umrlo svega pet osoba. Prije cijepljenja je od posljedica Covida preminulo 30 osoba.

.

REKORDERI U CIJEPLJENJU DANAS IMAJU PAD SMRTNIH SLUČAJEVA

Sličan je trend vidljiv i na europskoj, odnosno svjetskoj razini. Iz grafova koji se mogu vidjeti na stranici Worldometers, jasno je kako države koje su postigle dobru procijepljenost nemaju skokove u brojevima mrtvih kakve su imale prije procjepljivanja šire populacije.

Ujedinjeni Arapski Emirati s enormnom procijepljenošću koja iznosi 88,4 posto stanovništva, od kraja rujna ove godine bilježe nikad manje brojke novozaraženih na dnevnoj razini. Taj pozitivan trend prati i drastično smanjenje broja smrtnih slučajeva na dnevnoj bazi. UAE su najveće skokove smrtnih slučajeva imali tijekom veljače i ožujka ove godine, a prije toga u proljeće 2020. godine. Oni se nakon procjepljivanja više nisu ponovili i stanje na tom području sada je mirno.

Kao dobar primjer procijepljenosti često se spominje i Izrael, gdje je cijepljeno 62,3 posto stanovništva. Podsjetimo, Izraelci su bili pioniri u masovnom cijepljenju, postižući iznimnu procijepljenost koja se pela i na 78 posto, no sada se ukidaju sve propusnice za one koji su drugu dozu cjepiva primili prije više od šest mjeseci, a nisu primili i treću dozu cjepiva, što je naišlo na kritike dijela tamošnje struke. Izrael je početkom ljeta ukinuo gotovo sve mjere protiv Covida-19, a ni u takvim uvjetima brojke nisu značajno rasle. Njihov graf također pokazuje trend padanja smrtnih slučajeva od Covida-19, premda je širenje delta varijante Izrael nedavno stavilo na prvo mjesto u svijetu po broju novozaraženih. No, na bolničkom liječenju, u zemlji u kojoj je ostvaren zavidan postotak cijepljenih osoba, završavaju uglavnom oni koji se nisu cijepili.

Svi se vrlo dobro sjećaju situacije u Italiji koja je bilježila ogromne brojke umrlih od Covida-19 u prvom valu epidemije koja je pokosila sjever zemlje. Posljedično su tada uvedene i neke od najstrožih covid mjera, a nasreću, danas je situacija u Italiji bitno drugačija. Zemlja u kojoj je postignuta potpuna procijepljenost kod 73 posto stanovništva više se nikada nije vratila na veliki broj smrtnih slučajeva, još od proljeća ove godine, otkako je provedeno masovno cijepljenje. Situacija je sada tamo znatno povoljna.

Kao loši primjeri mogu se navesti Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Srbija, Rumunjska, Bugarska i Gruzija. Spomenute zemlje bilježe između 18, koliko ima Ukrajina do 43 posto, koliko ima Srbija, potpuno cijepljenog stanovništva. Pogledom na njihove grafove koji prikazuju broj umrlih od početka pandemije do danas, može se vidjeti kako se situacija u ovom valu znatno pogoršala.

.

Pozitivni primjer procijepljenosti je i Španjolska. Premda se početkom ljeta o njoj govorilo u kontekstu povećanja broja zaraženih, sasvim sigurno i zbog proboja delta varijante virusa, ona nakon masovnog cijepljenja nije bilježila skokove smrtnih slučajeva kakvima je svjedočila prije toga. Inače, Španjolska je postigla potpunu procijepljenost kod 78,9 posto ukupnog stanovništva. 

Odličnu procijepljenost postigle su i Belgija (74,3 posto potpuno cijepljenih od ukupnog broja stanovništva), Island (76,2 posto) i Danska (75,8 posto) koje bilježe višestruka smanjenja smrtnih slučajeva u odnosu na skokove kojima su svjedočile prije cijepljenja. Na Islandu je na oko 7 500 zaraženih osoba, ove godine umrlo svega pet osoba. Prije cijepljenja je od posljedica Covida preminulo 30 osoba.

TKO ĆE MORATI UČITI NA TEŽI NAČIN?

I dok spomenute visoko procijepljene zemlje bilježe znatan pad smrtnih slučajeva kao posljedicu Covida-19, za loše procijepljene zemlje je proboj delta varijante koronavirusa, koja je zaraznija od britanske ili vuhanske, značio i skok broja umrlih od Covida. Kao loši primjeri mogu se navesti Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Srbija, Rumunjska, Bugarska i Gruzija. Spomenute zemlje bilježe između 18, koliko ima Ukrajina do 43 posto, koliko ima Srbija, potpuno cijepljenog stanovništva.

Pogledom na njihove grafove koji prikazuju broj umrlih od početka pandemije do danas, može se vidjeti kako se situacija u ovom valu znatno pogoršala. Svaka od tih zemalja upravo u ovom valu bilježi najveći broj umrlih, još od početka pandemije, osim Gruzije koja je neslavne rekorde rušila u kolovozu i rujnu ove godine. No, ponovno se približava negativnom trendu.

SINGAPUROM SE MANIPULIRA

Samim pogledom na usporedne grafove koji prikazuju broj umrlih u ovom valu, može se zaključiti kako su najgore prošle zemlje s niskom stopom procijepljenošću, dok se u onima u kojima je zabilježena visoka procijepljenost u ovom valu (zasad) ne ponavljaju neslavni rekordi niti bilježi velika smrtnost od Covida.

Kad se radi o promatranju učinkovitosti cjepiva, često se spominje Singapur. Naime, tamo je postignuta potpuna procijepljenost kod oko 82 posto ukupnog stanovništva, a u posljednje vrijeme i veliki skok novozaraženih. Zbog toga se često koristi Singapur kao primjer kako cjepivo ne djeluje, mada se pri tom izostavlja i važan detalj koji kazuje kako Singapur i dalje ima nisku smrtnost od Covida-19. Naime, svega 0,2 posto pacijenata u Singapuru završi s fatalnim ishodom, dok se ta brojka u drugim zemljama penje oko tri posto. Među preminuli su u prvom redu starije i bolesne osobe, ali kod svih dobnih skupina, većinom one necijepljene. U prijevodu, u Singapuru u kojem je stanovništvo većinski cijepljeno, od Covida-19 i dalje prvenstveno umiru oni necijepljeni, pa onda i nepotpuno cijepljeni.

.

Po svemu navedenom generalan zaključak bi bio kako je cjepivo zasad prošlo test, barem kad se radi o zaštiti od teških oblika bolesti i smrtnih ishoda. No, nije potpuno zaustavilo snažan proboj zaraznog delta virusa.

JE LI U HRVATSKOJ RAZOČARALO CJEPIVO ILI UPRAVLJANJE EPIDEMIJOM?

Slično kao i kod ostalih svjetskim zemljama, i u Hrvatskoj su hospitalizirani i umrli uglavnom oni koji nisu primili cjepivo protiv Covida-19. Kad se usporede svi podaci, generalno se može zaključiti kako cjepivo nije razočaralo, barem kad se radi o zaštiti od smrtnih ishoda i težih oblika Covida-19, s čime se slaže i najveći dio znanstvenika. No, građani s pravom postavljaju pitanje je li razočaralo upravljanje Covid krizom od strane nadležnih. Na propitivanja su stoga naišle mjere Stožera prema kojima cijepljene osobe ne moraju u samoizolaciju nakon kontakta s osobama koje su pozitivne na Covid-19 pa mnogi procjenjuju kako takva odluka nije u skladu s ciljem suzbijanja zaraze. Premda prema dosadašnjim istraživanjima cijepljeni zarazu šire nešto teže, oni je i dalje šire, pogotovo zato što imaju uglavnom blage simptome uz koje mogu neometano funkcionirati i prehodati bolest. Nadalje, još je uvijek veliki broj onih koji su preboljeli Covid i imali su pozitivan antigenski test, ali im se on ne uvažava za dobivanje Covid potvrda. Nepobitna je činjenica kako gotovo ne postoji nikakav nadzor oko provođenja mjera pa su se one kršile tijekom svih faza valova epidemije u Hrvatskoj, bilo da se radi o postavljanju stola više no što je dozvoljeno, pa do broja ljudi koji mogu biti u kafiću po kvadratnom metru. Dubrovčani svjedoče kako su i oni vikendom vrlo često prepuni.

Popularni Članci