Američko veleposlanstvo: Dodikovi potezi su alarmantni, želi uvesti represivni model kao Rusija

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Armin Durgut / Pixsell
Veleposlanstvo SAD u BIH osudilo je najavljena dva zakona koja želi usvojiti vlast u Republici Srpskoj. Riječ je o zakonu o kriminalizaciji klevete i uvođenju registra 'stranih agenata'. Veleposlanstvo upozorava kako bi ovakvi represivni zakoni drastično narušili prava i slobode ljudi koji žive u RS.

"Ovi zakoni koristili bi samo vladajućoj koaliciji u njezinim naporima da konsoliduje svoju vlast.  A išli bi na štetu svih ostalih", ističu u priopćenju.

Ističu kako bi "predloženi zakoni stigmatizirali i ušutkali nezavisne glasove u  Republici Srpskoj koji žele izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost za njene stanovnike.  Predloženi zakoni otežali bi građanima pozivanje na odgovornost vlade Republike Srpske i omogućili nesmetano bujanje korupcije.  Napadi predloženih zakona na temeljne slobode obeshrabrili bi legitimne kompanije da ulažu u Republiku Srpsku. Ukratko, predloženi zakoni bili bi loši za demokraciju i prosperitet koje stanovnici Republike Srpske žele i zaslužuju", navode iz Veleposlanstva.

Predsjednik Republike Srpske Dodik najavio je 8. ožujkakako će uvesti tzv. zakon o „stranim agentima“ kojim bi regulirao aktivnosti neprofitnih organizacija koje djeluju u Republici Srpskoj.  Rekao je da će ovaj zakon odražavati američko zakonodavstvo. 

"Ovaj smo film već gledali i znamo kako završava. Kada je Rusija proširila svoje zakonodavstvo o stranim agentima 2020. godine i ona je tvrdila da samo kopira američki model. Ništa nije moglo  biti dalje od istine, a rezultate smo vidjeli. Ruske vlasti upotrijebile su svoje represivne zakone za suzbijanje neslaganja, uništavanje civilnog društva i iskorjenjivanje slobodnih medija. Subjekt ili pojedinac koje je ruska vlada označila kao “strane agente” podliježu zahtjevnim pravilima izvještavanja i obilježavanja, proizvoljnim policijskim racijama i inspekcijama, te pretjeranim novčanim kaznama zbog odbijanja da dokažu svoj identitet", navodi Veleposlanstvo i dodaje kako se pojedini novinari čak ssuočavaju sa zatvorskom kaznom zbog kršenja ruskih zakona o stranim agentima.

Američki model registracije stranih agenata dijametralno je suprotan ovom pristupu, on ne zabranjuje niti ograničava bilo kakve aktivnosti i ne primjenjuje se na neovisne medije i organizacije civilnog društva - poručuju.

"Ovaj potez uvođenja ruskog modela zakonodavstva o stranim agentima element je alarmantnog obrasca koji dolazi nakon najave vlasti Republike Srpske od 2. ožujka kako će uvesti izmjene i dopune kaznenog zakona kojima se kriminalizira kleveta i uvreda, te izriču zatvorske kazne za objavljivanje videozapisa, fotografija ili dokumenata bez suglasnosti. Kriminalizirajući radnje koje se obično tretiraju kao građanske parnice, ovaj bi zakon ugrozio slobodu izražavanja kao temeljno ljudsko pravo i imao direktan uticaj na sposobnost novinara da prenose istinu. Jučerašnji napadi na imovinu novinara u RS i omalovažavajući odgovor vlasti jasno pokazuju koliko je već neizvjesna situacija za nezavisne medije u Republici Srpskoj. Ovaj zakon koji će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati 14. ožujka drastično bi pogoršao situaciju i ugrozio postojanje slobodnih i nezavisnih medija koji su temelj zdrave demokracije", zaključuju.

Popularni Članci