'

Rođena je Janis Joplin

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Najveća buntovnica i rock ikona šezdesetih, Janis Lyn Joplin rođena je 19. siječnja 1943. godine u Teksasu.

Janis Lyn Joplin najveća buntovnica šezdesetih godina rođena je na današnji dan 1943. godine u Teksasu. Zauvijek će ostati zapamćena po svome jedinstvenom glasu i načinu pjevanja jer nitko prije nje nije pjevao tako emotivno, tako očajnički, tako uporno i tako glasno. Često su je predstavljali kao bjelkinju s glasom crnkinje, što je voljela jer njezin uzor bila je crna kraljica Bessie Smith. Smith je bila najveća jazz i blues pjevačica svih vremena.

Joplin je već u ranoj mladosti doživjela osobne traume, poteškoće i nesretnosti koje će je pratiti cijeloga života. Pohađala je srednju školu Thomass Jefferson Hight Scool, gdje je najviše zanimanja pokaziva za umjetničke predmete kao što je slikanje. Već sa 17 godina odlučila je da će postati pjevačica, pa je poslije škole radila kao konobarica i skupljala novac za autobusnu kartu do Californije.

Slobodno vrijeme provodila je u društvu najboljih prijatelja Jima Langdona i Granta Lyonsa, koji su je upoznali i uveli u svijet bluesa.

u školi nije bila popularna, bila je povučena i nazivana čudakinjom koju još nitko nije pozvao na spoj. Zabrinuta zbog kćerinog ponašanja majka ju je odvela na psihijatrijsko liječenje. Psihijatar je rekao da ukoliko nastavi s takvim zlim ponašanjem do svoje 21 godine ili će skroz poludjeti ili biti mrtva.

Nakon završetka srednje škole Janis je otišla na fakultet University Of Texas, međutim do diplome nije nikad došla. Tijekom studiranja živjela je po brojnim komunama, i u poznatoj zgradi The Ghetto u kojoj je mjesečna stanarina iznosila 40 dolara. Novac je zarađivala pjevnjem po lokalnim barovima. Teksas je napustila 1963. godine i otišla u San Francisco i pridružila se bendu Big Brother & The Holding Company. S njima je doživjela i prve uspjehe. U to vrijeme Joplin sve više počinje konzumirati drogu, a zbog svoje ljubavi prema narkoticima dobiva nadimak "speed freak". Osima heroina kojeg tada tek ozbiljnije počinje uzimati, Janis Joplin je u to vrijeme već pila veće količine alkohola, što se nastavilo sve do kraja njezinog života, pa je čak i dan danas njezin zaštitni znak ostao whiskey Soutern Comfort, tj. Južnjačka utjeha.

Najbolje vokalne dionice otpjevala je na albumu Cheap Thrills, a u samo mjesec dana album je dosegnuo prodaju od milijun kopija. Album Cheap Thrills bilo je najzačajnije izdanje Janis Joplin i jedno od najočekivanijih i najuspješnijih albuma 1968. godine. Joplin i njezin bend bili su glavna vijest svih popularnih novina i radio emisija. Kada je album objavljen završio je direktno na vrhovima svih ljestvica i ostvario je zlatnu nakladu, a pjesma Pice of My Heart bila je Top 40 hit.

Janis Joplin umrla je 4. listopada 1970., u dobi od 27 godina, a uzrok smrti bila je prevelika doza heroina i whiskeya. Joplin je umrla usred snimanja svog novog albuma, no iza sebe je ostavila dovoljno snimljenog materijala da se može završiti čitava ploča. Podslijednja pjesma koju je snimila bila je pjesma Mercedes Benz, a uključena je u album iako je snimljena samo jednom, iz prvog pokušaja,a pjesma Burid Alive In The Blues, za koju je Janis trebala snimiti vokal na dan svoje smrti ostavljena je kao takva i objavljena je kao instrumental. Konačni rezultat bio je album Pearl, objavljen posthumno 1971. godine, tri mjeseca nakon njezine smrti. Album je dobio ime po nadimku koji su Janis Joplin dali njezini hippiji i bio je to najprodavaniji album u njezinoj kratkoj karijeri te je sadržavao i njezine najveće hitove, kao i konačnu verziju pjesme Krisa Kristoffersona Me and Bobby McGee. Ta pjesma postala je njen posthumni broj jedan i jedna od pjesma po kojoj se Janis Joplin danas najčešće prepoznaje.

 

Popularni Članci