Roba prema Dubrovniku putuje u zapečaćenim kamionima

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nakon sastanka Lagumdžija-Pusić u Bruxellesu jasniji su uvjeti prijevoza robe i putnika kroz područje Neuma i prema Luci Ploče nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Osim toga, dogovoren je poseban tranzitni režim za lokalne stanovnike, koji će o posebnostima graničnih prijelaza biti informirani na posebnim seminarima, donosi Slobodna Dalmacija.

Sve dok BiH ne uspostavi europske standarde odvijat će se posebni tranzitni režim za izvoz iz Bosne i Hercegovine preko luke Ploče. Tako će se uvoz ili izvoz poljoprivrednih proizvoda životinjskog podrijetla iz BiH nastaviti i nakon 1. srpnja na ovom posebnom koridoru od Metkovića do Ploča.

Poseban režim

Bosna i Hercegovina će preko luke Ploče moći uvoziti samo onu robu koja može ući u EU, za koju se nedvojbeno utvrdi da zadovoljava standarde EU-a. Međutim, nešto je drukčiji izvozni režim. Tako će BiH moći po ovom posebnom režimu, izvoziti u treće zemlje i onu robu koja ne može ući u Europsku uniju s tim da će se to morati voziti u zapečaćenim kamionima od graničnog prijelaza Metković (Nova sela) do ukrcavanja na brod u Pločama. Uz prolaz od Metkovića do Luke Ploče dolinom Neretve, Hrvatska je dobila mogućnost uspostave posebnog režima provoza kroz neumski koridor.


Prema tom sporazumu roba biljnog i životinjskog podrijetla prema Dubrovniku se prevozi u zapečaćenim kamionima. Pečati se kontroliraju na graničnim prijelazima Klek i Zaton Doli, a ispravnost plombi provjeravaju hrvatski carinici. Provoz živih životinja preusmjeravat će se u luke Ploče i Trpanj, gdje će se prevoziti trajektom, dok će područjem Neuma biti omogućen prolaz jedino kućnim ljubimcima u pratnji vlasnika.


Nakon ulaska u Europsku uniju, sukladno navedenim izmjenama europskih carinskih propisa i specifičnostima kretanja robe kroz Neumski koridor, posebno će se urediti carinsko postupanje poglavito u pogledu domaće robe koja služi za opskrbu šireg dubrovačkog područja.


Taj će se režim primjenjivati na pošiljke robe čija ukupna vrijednost ne prelazi deset tisuća eura. Time je omogućeno jednostavno kretanje najvećeg dijela domaćih roba preko Neumskog koridora kao stranoga carinskog područja, pojasnili su nam u resornom Ministarstvu financija i to uz podnošenje samo jedne deklaracije.

Podnošenje isprava

- Prilikom provedbe mjera carinskog nadzora za robu koja izlazi iz RH pa ponovno ulazi, podnose se komercijalne isprave koje moraju sadržavati podatke o osobi koja prevozi robu, podatke o vlasniku robe, podatke o pošiljatelju robe, naziv robe, njezinu vrijednost, broj/količinu pakiranja te podatke o bruto masi.
Nakon toga, carinski službenik provjerava robu, uspoređuje robu s podacima u ispravama koje ju prate te, ako je potrebno, postavlja carinske plombe. Ovjerene isprave prate robu od njezina izlaska iz carinskog područja RH do mjesta ponovnog ulaska u njeno carinsko područje uz posebno praćenje vremena prilikom prolaska preko teritorija Neuma - kazala je glasnogovornica Ministarstva financija, Sanja Bach.

Stanislav SOLDO

Popularni Članci