RIJEČ STRUČNJAKA Evo kako su tadašnja vlast i DPDS doveli Orlandov stup na korak do devastacije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: croatia.hr
Orlandov stup nalazi se u katastrofalnom stanju, pukotine se proširuju, a stanje se pogoršava svakim danom.

Kako je već govorio restaurator Đivo Dražić, a o čemu je Dubrovački dnevnik već pisao, ideja o 'pohrvaćenju' Orlanda postavljanjem ogromne bandijere na sam spomenik 2003. godine je dodatno pogoršala stanje.

Obnova je započela u listopadu 2006. godine, no kako je Dražić upozorio više puta, odrađena je loše i neprofesionalno zbog čega se Orlandov stup danas nalazi u izuzetno lošem stanju. Zabrinjavajuće je i to što, prema Dražićevim riječima, nadlažni tada nisu uradili ništa kako bi spriječili da se Orlando nađe na korak do potpune devastacije, na što je on više puta upozoravao. Zanemarani su i njegovi dopisi naslovljeni na nadležna ministarstva, DPDS na čijem je čelu tada bio Hrvoje Macan, kao i gradsku vlast, na čelu s tadašnjom gradonačelnicom Dubravkom Šuicom koja se, prema Dražićevim riječima, prvo opirala ideji da se uopće sastane s njim, a potom i zanemarila njegova upozorenja.

Dražić upozoravao, Macan ga vrijeđao

Prema Dražićevim riječima, tijekom obnove Orlandovog stupa, koja je izvedena 2006. godine, stvorila su se dva klana. Na jednoj strani je bio DPDS, tadašnja gradska vlast i izvođač radova, tvrtka Dom-izgradnja, dok su se na onoj suprotnoj našli projektanti Željko Peković, Blaž Gotovac i sam Dražić kao restaurator. Kako kaže, tadašnja su vlast i DPDS htjeli što prije izvršiti obnovu kako bi ona bila gotova do Feste sv. Vlaha 2007. godine, no takvo je što, tvrdi, bilo posve nerealno.

Nedugo nakon izvršavanja, kako kaže Dražić, neprofesionalne obnove, Orlandov stup je počeo naglo propadati zbog čega je konzervator nadležnima slao dopise. 'Nalazim građanskom, moralnom i profesionalnom dužnošću obavijestiti vas kako su se nažalost ostvarila moja najcrnja predviđanja – Orlandov stup je počeo pucati uslijed nesavjesno i neprofesionalno obavljenih zahvata prilikom njegove statičke sanacije!' U daljnjem navođenju Dražić podsjeća kako je u više navrata, tijekom samog izvođenja sanacije pokušao na isto upozoriti Macana, nakon čega ga je ovaj grubo izvrijeđao i ponizio. Navodi kako se primjedbe odnose na radove za koje nije bio osobno angažiran ugovorom, ali ih je posjećivao iz osobne znatiželje.

Nepravilnosti koje su mu 'upale u oko', a koje su dovele do današnjeg drastično lošeg stanja Orlanda su 'katastrofalna mehanička oštećenja koja ne bi nastala da je radove izvodila za to kvalificirana osoba', ali i korištenje neprimjerenog alata od strane građevinske tvrtke Spegra pod nadzorom Mila Vučića što se prvenstveno odnosi na krunasto svrdlo uslijed čega je cijeli stup vidno vibrirao, a što je dovelo do stvaranja novih i širenja već postojećih mikro pukotina. Iako je Vučića upozorio na štetnost radnji, ovaj ga je ignorirao i samo nastavio s radom. Međutim, najfatalnija nepravilnost jest ta što se metalna zatega, koja je trebala biti vertikalno postavljena u sam stup, zapravo postavljena gotovo dijagonalno, kroz središnji otvor stupa. Dražić je tada sugerirao da se obustave svi radovi kako bi se središnja zatega centrirala u samu okomicu, kako kasnije ne bi došlo do pucanja kamenog bloka stupa, na što mu je Vučić kazao kako će 'sve dobro sjesti'.

Nakon napravljene štete, obmanjivali javnost

Nedugo nakon toga, zatekao je Orlandov stup položen na temelje te središnju zategu koja je bila prisilno nategnuta klinovima u vrhu stupa kako bi izgledalo da se nalazi u idealnom središtu gornjeg otvora. Kako kaže, na samom je gradilištu pokušao upozoriti Macana na štetnost takvog postupka, na što ga je ovaj grubo izvrijeđao. Kontaktirao je i tadašnju vlast na čelu s Dubravkom Šuicom koja je poslušala njegove primjedbe te se složila s njegovim tvrdnjama kako bi se radovi uistinu trebali obustaviti. 'Vratio sam se na gradilište gdje sam zatekao Dragana Čokljata i Dragana Čora koji su se oglušili na moje primjedbe, a Čoro je nekog, pretpostavljam Šuicu, uvjeravao kako je sve u najboljem redu i kako nema nikakvih problema,' naveo je Dražić u svom dopisu. Međutim, bez obzira na njegove primjedbe, radovi su nastavljeni u neprofesionalnom tonu, da bi 2007. godine stup bio vraćen na svoje mjesto nakon čega je počeo naglo propadati.

Još u ljeto 2007. godine, Dražić je apelirao na to da se hitno provedu zahvati kojima će se sanirati novonastala šteta na način da se stup kompletno demontira te postupak sidrenja ponovi. Također je zamolio nadležne da se ovaj put poslovi povjere osobama koje će ih valjano obaviti.

Nedugo nakon toga, DPDS je u medije izlazio s teorijama kako je do novonastalih oštećenja došlo zbog visoke temperature i rada materijala. Međutim, Dražić je 'pobio' i takve tvrdnje. Naime, ukoliko bi ono što je DPDS tvrdio bilo točno, pukotine bi postojale na cijeloj površini, kako kamenog bloka stupa, tako i kamenog bloka temelja stupa.

Poslovi povjereni nekompetentnoj tvrtki koja je htjela na brzinu dignut' novac

'Još jednom najdublje i najiskrenije molim da hitno poduzmete radnje sanacije jer je stanje kamenog bloka Orlandovog stupa svakim trenutkom sve gore. Ne tražim osobna niti materijalna zadovoljstva, simpatije, ne tražim krivce, krv, odgovorne, niti isprike. Sve što želim jest očuvati ovaj malen, ali izuzetno značajan bokunić nacionalne i svjetske kulturno-povijesne baštine,' napisao je Dražić u svom dopisu kojeg je nadležnima uputio krajem kolovoza 2007. godine. Naravno, ništa od navedenog nadležni nisu razmotrili, ni uvažili.

Kako nam je ispričao Dražić, 2006. godine se našao sam protiv vukova, govoreći o radovima koju je vršila 'nekompetentna tvrtka kako bi se na brzinu digle novac'. Također je dodao kako Macan nikada nije imao dopuštenje za izvedbu radova koji su se radili po nečelu 'pljuni pa prilijepi'.

Dražić se prije godinu dana požalio gradonačenikovom savjetniku Rikardu Rossettiju pa je uskoro maknut jarbol s Orlandovog stupa. Ovih dana bi Orlandov stup trebao ići na rekostrukciju te biti zamijenjen replikom.

Ivona Butjer
 

Popularni Članci