'rEUNION' U DUBROVNIKU Dan treći: Kulturna baština i europska budućnost

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petar Ipšić
Međunarodni susret mladih 'rEUNION' odvija se u Dubrovniku do subote, 21. rujna. Domaćin susreta je Europski dom Dubrovnik, a financiran je u okviru projekta Europske unije 'Mladi na djelu'. Dvadesetdvoje mladih ljudi iz Njemačke, Francuske i Hrvatske rade prema cilju kojeg možemo svesti pod zajednički nazivnik 'Jedinstvo u raznolikosti'.

Sudionici susreta mladih 'rEUNION' jučer su se bavili zajedničkom europskom kulturnom baštinom. Podijeljeni u grupe diskutirali su na temu uloge kulturne baštine u boljoj zajedničkoj komunikaciji, pokušali odgovoriti na pitanje koju ulogu institucije Europske unije i građani imaju u očuvanju kulturne baštine.


-'Jedna od aktivnosti na tom polju su i Dani europske kulturne baštine koji se tradicionalno obilježavaju krajem rujna/početkom listopada, a čemu svoj doprinos daje i Europski dom Dubrovnik', kazala je predsjednica Doma Adrijana Kremenjaš-Daničić. Podsjetila je i na Europsku prijestolnicu kulture za koju se 2020. godine natječe i Dubrovnik. -'Od 2009. godine ta se prestižna titula dodjeljuje dva grada iz dvije europske države. Inicijativa je došla upravo iz porebe promocije zajedničke baštine, ali i jačanja kulturnog turizma'.

Mladi su također diksutirali na temu zajedničkih korijena i pokušali odgovoriti na pitanje doprinose li oni boljem međusobnom razumijevanju. Popodne su se bavili Karlom Velikim, njegovom povijesnom ulogom, ali i percepcijom koju ima u našem stoljeću. -'Zaključili smo da u školi puno više o njemu učimo u Hrvatskoj, nego što je to slučaj u Francuskoj ili Njemačkoj', rekla je Adrijana Kremenjaš-Daničić. Osim o Karlu Velikom govorili su i o Rolandu (Orlandu) i prilici da se međusobno povežu svi gradovi u Europi koji imaju svoj kip ovog viteza, koji krasi i Dubrovnik.

Tijekom popodnevne diskusije raspravljalo se o demokratskom deficitu europskih institucija. -'Europski parlament dobija se više na značaju, ali još uvijek nije odlučujući instrument u donošenju odkuka. Složili smo se da uloga Parlamenta mora biti veća', rekao nam je 22-godišnji student Medija i kulture društva Bruno Lucić.

Jedan od problema u sadašnjoj Europi jest nerazvijenost političke kulture, posebno među mladima, što su kao izraziti problem naglasili mladi iz sve tri države. -'Mi smo njima pričali o skepticizmu koji je u Hrvatskoj vladao pred referendum o ulasku Hrvatske u EU, a oni su nama prenijeli svoja iskustva. Zanimljivo, i među mladima u Francuskoj i Njemačkoj postoji nezainteresiranost, odnosno pasivnost prema politici i direktnom odlučivanju na izborima i referendumima koji su temeljni demokratski instrumenti', otriva nam Bruno.

Potvrdila je to i Rebecca, njemačka studentica francuskog jezika i menadžmenta. -'Vrlo je važno birati, netko se prije nas izborio za to pravo i ne bismo ga trebali olako shvaćati', poručila je. Istu poruku šalje i Stefanie. Ona dolazi iz Nizozemske, ali studira politologiju u Francuskoj i Njemačkoj. Obje djevojke su informacije o susretu 'rEUNION' dobile tijekom pripravničkog staža u institucijama Europske unije. Ističu kako će im ovo iskustvo biti dragocjeno, a najzabavnije su im diskusije gdje otkirvaju puno o Hrvatskoj, njenoj povijesti i kulturi.

Mladi na ovom susretu puno rade, ali se i zabavljaju. Tako je u ponedjeljak navečer održana zabava koju su priredili hrvatski domaćini. Nastupio je FA Linđo, a održan je i kratki tečaj linđa. Oni najbolji među njima nagrađeni su poklon paketima koje je osigurao hotel Libertas Rixos.  

Petar Ipšić

 

Vezane vijesti: 

'rEUNION' U DUBROVNIKU Dan drugi: Istraživanje (FOTO)

Popularni Članci