'

Radman: „RH ćemo pokrivati i bolje nego dosada!“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na Hrvatskoj radioteleviziji danas je održan sastanak Glavnog ravnatelja HRT-a s predstavnicima županija i gradova na kojima djeluju dopisništva HRT-a koja među prvima ulaze u proces restrukturiranja. Glavni ravnatelj upoznao ih je s planom restrukturiranja, te stanjem i načinom rada u dopisništvima, nakon čega je uslijedila rasprava o tzv. malim dopisništvima HRT-a.

Na sastanku su bili predstavnici Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske, Brodsko-posavske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Dubrovačko-neretvanske i Vukovarsko-srijemske županije te gradonačelnici odnosno zamjenici gradonačelnika Koprivnice, Krapine, Križevaca, Metkovića, Nove Gradiške, Gospića, Karlovca, Požege, Siska, Slavonskog Broda, Virovitice i Županje.

Glavni ravnatelj HRT-a na početku je objasnio kako je inicijalna informacija u medije otišla s internog sastanka, u fazi rasprave, te se takva dijelom prelila i u politiku. Zbog toga je došlo do nejasnoća, nepotpunih i krivih informacija. Dodao je kako mu je namjera bila razgovarati pojedinačno s predstavnicima lokalnih zajednica u trenutku kada budu definirani specifični detalji u vezi s preustrojem pojedinih dopisništava.

Radman je nekoliko puta istaknuo kako će se HRT držati svih svojih programskih obaveza koje proizlaze iz Zakona o HRT-u te iz Ugovora s Vladom RH. One neće i ne mogu doći u pitanje budući je HRT u ispunjavanju tih obveza pod nadzorom nadležnih tijela i institucija, prije svih Nadzornog odbora i Programskog vijeća, kao i regulatora tržišta, Vijeća za elektroničke medije.

Istaknuo je kako je cilj prihvaćenog Programa restrukturiranja povećanje programske djelotvornosti, učinkovito planiranje i upravljanje proizvodnjom, tehnološka modernizacija te kontinuirano unapređenje javne vrijednosti koju nudi multimedijski servis. Restrukturiranjem se želi osigurati efikasno poslovanje i održivi razvoj, uz operativne troškove niže od 95% ukupnih prihoda. Plan restrukturiranja HRT-a, obuhvaća sve organizacijske segmente i provodi se u etapama. Restrukturiranje tzv „malih“ dopisništava jedna je od njih.

HRT želi su povećati programsku, tehnološku i produkcijsku efikasnost uz istovremeno smanjivanje troškova. U skladu s tim, poslije dugo godina neinvestiranja, pokrenut je veliki investicijski ciklus. „U 2014 ulazimo s ambicioznim planom investiranja u tehnologiju sa 115 milijuna kuna, a početak tehnološke obnove i modernizacije načina rada započinje upravo u dosadašnjim dopisništvima poznatim po izuzetno zastarjeloj opremi.“, istaknuo je Radman.

Uvođenje nove tehnologije promijenit će način rada. U tom smislu, zatvaranje dopisništava samo je jedan od formalnih postupaka koji predstoje. Slijedit će raspisivanje natječaja za izbor dopisnika. Izabrani dopisnici osposobit će se za rad na novoj, suvremenoj opremi. Mogući viškovi zaposlenih bit će zbrinuti i riješit će se opterećujuća infrastrukturna pitanja. Od sadašnjeg 51-nog zaposlenog u tzv malim dopisništvima samo je 14-ero novinara.

Posao dopisnika radit će mobilni, multimedijalno obučeni i opremljeni novinari.

„Do lipnja novi dopisnici dobit će novu opremu koju će tijekom ljeta naučiti koristiti. Do kolovoza očekujemo formalno pravno zatvaranje malih dopisništava a onda kreće postupak restrukturiranja centara. Planiramo zahtjevne investicije u obnovi Dubrovnika i Zadra, bit će premješteni na nove lokacije.“, pojasnio je Radman.

„HRT ovim promjenama namjerava ojačati dopisničku mrežu i u kadrovskom, tehničkom i infrastrukturnom smislu“, više puta je ponovio Radman.

Predstavnici županija izrazili su zabrinutost i nezadovoljstvo planom zatvaranja dopisništava strahujući da bi to moglo dovesti do smanjenja izvještavanja o događajima s područja iz kojih dolaze.

Tako je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao da bi stanovnici njegove županije i grada mogli postati medijski nevidljivi te tako i građani drugog reda.

Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić i predsjednik Hrvatske zajednice županija istaknuo je da se apsolutno ne slaže s Radmanovim planom te će učiniti sve što je u njegovoj moći da oteža provođenje.
Predstavnici županija i gradova, redom su navodili iznose koje građani njihovih područja izdvajaju za rtv pristojbu, te isticali kako im to daje pravo utjecanja na ovakve odluke.

„Nismo u potpunosti upoznati s onim što će se događati. Ja bih volio da nas se sasluša, uvaži neke naše argumente pa tek onda odluči. Volio bih da nas uključite u raspravljanje prije nego donesete konačnu odluku.“, ustvrdio je gradonačelnik Metkovića Božo Petrov.

Krapinsko zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da kao nekoga tko upravlja velikim sustavom može razumjeti Radmana, no kao s druge strane HRT mora biti dostupan svima. „Ja ne mogu unaprijed reći da se ne slažem, jer ne znam što nudite.“

Predstavnici slavonskih županija redom su iznosili strah od marginalizacije i izolacije njihovih sredina.

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel napomenula je kako je Radman prvi ravnatelj HRT-a koji je uopće pozvao župane i gradonačelnike na razgovor o bilo kojoj temi. Istaknula je kako nju prvenstveno zanima koliko će informacija iz svake županije dospjeti u javnost a ne organizacijska pitanja HRT-a. „Zanima me vrijeme, minute, na koji način će se prenositi program.“

Zamjenik župana Karlovačke županije Josip Šafar rekao je kako je uvjeren da će Radman nakon ovog sastanka dobro razmisliti i promijeniti odluku, te kako je duboko uvjeren da ima više modela restrukturiranja.

Nekoliko predstavnika županija i gradova istaknulo je kako su spremni i financijski pomoći da se dopisništva ne zatvore. Radman je, međutim, objasnio kako to nije moguće zbog pravila o potporama Europske unije, a vd rukovoditelja IMS-a Tomislav Špoljar takvu je mogućnost odbacio. 

„Hvala vam na ponudama da nam pomognete u troškovima dopisništava, ali iz dugogodišnjeg novinarskog i uredničkog iskustva znam da ništa nije besplatno. Svjedočio sam situacijama kada su nam iz lokalnih vlasti pomogli oko opremanja, a zauzvrat su tražili da se prati gdje god bi išli njihovi gradonačelnici. Ovim promjenama trebali bi imati 25 dopisnika na vašim područjima, sada imamo 14 novinara. Nakon puno godina planiramo imati dopisnika iz Vukovara. Vukovar zaslužuje da ima stalno zaposlenog dopisnika.“

Nekoliko župana zatražilo je odgodu odluke o zatvaranju dopisništava. Radman je ponovio kako će sa svakime od njih razgovarati o dopisništvima s njihovih područja, kako je otvoren za argumente, no kako odgode nisu moguće jer se radi o vezanim procesima i one bi zaustavile kompletne restrukturiranje.


HRT Komunikacije

 

Popularni Članci