ZAVRŠNA PRESSICA FRANKOVIĆA'Izađite na izbore i u nedjelju birajte čast'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
"Godine 2017. Grad Dubrovnik je imao ukupno nula kuna povučenih iz EU fondova, danas imamo preko milijardu kuna povučenih iz EU fondova", rekao je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika i aktualni gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za novinare održanoj u prostorima HDZ-a.

- Također, obećali smo riješiti problem pročistača, dugo su taj projekt čekali sugrađani, zatekli smo ga s deset posto izvedenih radova, uhvatili smo se u koštac s problemima. Završili smo pročistač i danas sugrađani piju čistu vodu 365 dana u godini. Putem Aglomeracije vrijedne 800 milijuna kuna postignut ćemo da  svaki dio Grada ima odvodnju i kanalizacijsku mrežu. - rekao je.

- Koncentrirali smo se na mlade, riješili smo u konačnici kako i na koji način oko stanovanja pomoći mladim obiteljima. Imamo projekt Dubrovačka stanogradnja, u lipnju ćemo dodijeliti stanove u Mokošici, zemljište na Pobrežju ćemo dodjeljivati mladim obiteljima, izgradili smo cestu od mosta do Pobrežja. Budućnost je i u širenju prema Gornjim selima i brojni mladi sugrađani će u Gornjim selima pronaći mjesto za život. - dodao je.

Naveo je kako je izgrađena OŠ Montovjerna, raspisana nabava za OŠ Marina Getaldića te izrađena dokumentacija za nadogradnju OŠ Mokošica, dodavši kako će "u 2023. sva djeca ići na jednosmjensku nastavu".

Dotaknuo seulaganja u sportsku infrastrukturu, kazavši da s njima treba nastaviti.

- Tu su i ulaganja u domove za starije. Radi se dom u Gružu, podnijeli smo zahtjev za građevinsku dozvolu za dom umirovljenika ispod bolnice. Brinuli smo i o imovini. Tvrđava Imperial se vratila u okrilje Grada, otkupili smo vilu Čingriju,  ljetnikovac Kaboga je gradski. Riješili smo pitanje i UTD Raguse, otkupili dionice ii gospodarimo vrijednom imovinom, riješili smo dugogodišnje pitanje Luke Dubrovnik, čije su dionice bile pod blokadom RH. To je strateška firma od interesa Grada Dubrovnika. Riješili smo problem žičare, pronašli smo kako naplatiti sve dugove iz prošlosti. Što se tiče DPDS-a prije je raspodjela bila 50:50, sklopili smo bolje uvjete za Grad, danas je 60:40 posto u korist Grada. - rekao je.

Naglasio je kako je 2017. Dubrovnik bio na crnim listama medija kao grad koji treba izbjegavati, te da sad Dubrovnik dobiva priznanja za projekt "Respect the city".

Što se tiče krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, Franković je istaknuo kako je uloženo u bolnicu što podrazumijeva i kupnju respiratora. Naglasio je i važnost komuniciranja prema emitivnim tržištima.

- Dubrovnik sad ima dvije linije iz SAD-a. Jedna je iz New Yorka, a druga iz New Jerseya. Obadvije će ići s četiri leta tjedno. Osam puta će Dubrovnik tjedno biti povezan s Amerikom. vraća se linija iz Moskve te iz Amsterdama KLM-om. Očekujemo značajan porast dolazaka gostiju iz Velike Britanije, krajem svibnja počinju letovi. - objasnio je.

- A Grad je danas jedan od procijepljenijih u Hrvatskoj. Oko 25 posto opće populacije je cijepljeno. U ovu subotu nastavljamo s cijepljenjem. Tako šaljemo poruku o sigurnoj destinaciji. - precizirao je.

Što se tiče budućnosti, Franković je rekao da postoji jasan plan.

- Planiramo uložiti preko četiri milijardi kuna u infrastrukturu Grada Dubrovnika. Izgradit ćemo multifunkcionalnu sportsku dvoranu za svjetsko rukometno prvenstvo 2025., bit će završen i stadion u Lapadu. Imat ćemo azil za životinje, dom za beskućnike, učenici će biti u jednosmjenskoj nastavi, a svi vrtići će raditi sukladno pedagoškom standardu. Sve navedeno ćemo napraviti uz EU fondove. Pokazali smo da ih znamo koristiti. I to smo preuzeli odgovornost za Grad na kraju programskog razdoblja. Sad idemo u novo programsko razdoblje i povući ćemo preko tri milijarde kuna. - njegove su riječi.

- Doći će do poreznih rasterećenja. Osigurat ćemo da građani plaćaju nula posto prireza, a ugostitelji nula posto poreza na potrošnju. Osigurat ćemo djeci besplatan vrtić i besplatan produženi boravak. Umirovljenicima ćemo osigurati besplatno dopunsko osiguranje, a svim sugrađanima besplatan javni prijevoz. - poručio je Franković, dodavši kako je bitno izaći na izbore.

- Birajmo čast. - rekao je on.

V.S./A.Č.

Popularni Članci