VLAHUŠIĆ O TIJEKU KAMPANJE 'Dubrovnik ne zaslužuje čovjeka koji bi na vlast došao političkim progonom'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Član predsjedništva HNS-a i donedavni gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić održao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na tijek kampanje i stanje na aktualnoj političkoj sceni u Hrvatskoj.

Andro Vlahušić konferenciju je započeo vlastitim osvrtom na predizborna obećanja svih kandidata za gradonačelnika Dubrovnika. 'Mogu reći da sam poprilično tužan zbog onog što su kandidati ponudili za budućnost Dubrovnika u naredne četiri godine. Osim Valentina Dujmovića, nitko nije predstavio plan za povećanje prihoda Grada. Nitko od ostalih šest kandidata nije rekao kako bi zaradio barem jednu kunu više. U proračunu Grada Dubrovnika, koji sam ja zatekao, bilo je 276 milijuna kuna, a ostavio sam u proračunu, bez kredita, 500 milijuna. Očekivao sam da će netko reći kako sam ja loše radio i ponuditi nešto bolje, nešto što će donijeti veće prihode. Jedino je Dujmović izašao s idejom smanjenja prireza. Zar nije neuobičajeno da nitko nije obećao građanima nešto bolje i više? Moj zaključak je, prema tome, da Dujmovićevi protukandidati nemaju pojma o tome kako se zarađuje novac za Grad, kako on dolazi u proračun, kako se upravlja imovinom. Ja to od njih nisam čuo.

Osim prihodovanja, Vlahušić se osvrnuo i na planove kandidata za mjesto gradonačelnika o trošenju proračunskih sredstava. 'Glavni problem, kojeg su se svi hvatali, bio je problem voda i kanalizacije, a Dujmović je direktor Vodovoda i najveći dio toga je napravio. Ja, da sam bio na njihovom mjestu, zasigurno ne bi išao na ono u čemu je jedan kandidat, kao direktor Vodovoda, najjači. Govorili su dosta i da žele manje turista. Svi oni žele nekakav sklad i Grad. Recimo, dvoje protukandidata, Vido Bogdanović i Tatjana Šimac Bonačić, imaju svoje apartmane, a govore o manjem broju gostiju i apartmana. Znači li to da će oni odustati od svojih apartmana? Jer, ako žele dobiti glasove, trebali bi reći da se zalažu za to smanjenje broja i da neće ni oni izdavati ni na Lopudu, ni u povijesnoj jezgri. Dujmović, na primjer, je uzeo kredit i imat će apartman pa mu nije palo na pamet reći nešto takvo. Bez privatnog smještaja je pitanje kako bi dosta dubrovačkih obitelji živjelo', kazao je Vlahušić te se prisjetio situacije i na izborima 2009. godine. 'Sjetite se priče prije osam godina, Dube i ja. To je bio Hans Christian Andersen. Obećavalo se nešto što se nije moglo ostvariti. Sad nema nijednog Andersena, ali nema nikog tko daje nešto novo. Kakav je to Grad, u kojem se ne može smisliti nešto novo. Nitko, osim Dujmovića, nije predložio ništa, osim onog što je bilo u proračunu koji je srušen', kazao je Vlahušić.

'Sami znamo tko su autori Lex Vlahušića, Kristić i Franković. Sami su uvidjeli da, kad bih se ja kandidirao na ovim izborima, to bi bilo potpuno drugačije. No pogledajte što se dogodilo s ljudima koji su to inicirali. Svi znamo da je Maru Kristiću to bila najvažnija priča, i njemu i MOST-u. Taj čovjek više nije saborski zastupnik, upao je stotinu vlastitih, osobnih problema,ne znam što će mu biti s poslom, obzirom na situaciju na relaciji MOST-HDZ. Taj MOST je imao sedam zahtjeva za konstruiranje Vlade, a jedini koji je usvojen je Lex Vlahušić, ni HRT pristojba, ni lokalna samouprava, ništa osim Lex Vlahušića. S druge strane, tu je HDZ. Kao član predsjedništva HNS-a mene zanima što je sa slučajem Saucha. Vjeruje li itko u ovoj državi da obustavljanje sudske procedure nema nikakve veze za Sauchinim 76. glasom? Kad su shvatili da ja vjerojatno pobjeđujem u prvom krugu ovih lokalnih izbora, Franković i Bačić napravili su pritisak na Ustavnom sudu na Šeparevića. Njemu je istekao mandat, Sabora nema, Vlade nema. Nije baš pametno činiti loše drugima', naglasio je vlahušić te dodao da je taj projekt najviše gurao Mato Franković koji sebe vidi kao gradonačelnika Dubrovnika. 'On je do jučer govorio da će pobijediti u prvom krugu, od jučer govori da će pobijediti u drugom. On je sigurno mislio da, čim mene makne, postaje novi gradonačelnik. Vidite kakvu kampanju vodi, šepuri se okolo, govori kako je novi gradonačelnik. Prisjetimo se svih dosadašnjih dubrovačkih gradonačelnika. Usporedimo sad Frankovića s njima i zapitajmo se je li on zaslužio to mjesto samo jer je eliminirao nekoga političkim progonom. Zar ne bi trebao imati neke druge kvalitete?', pita se Vlahušić.

Donedavni gradonačelnik ponovio je svoju tezu kako HDZ-ov kandidat nema podršku svoje stranke. 'Nedavno, u Zračnoj luci Dubrovnik, njegov ministar, Oleg Butković, ga nije niti pozdravio, premijer Plenković mu ne  pridaje pažnju. Osim toga, jučer je u Gradu bio ministar za državnu imovinu Marić, posjetio je župana, s Frankovićem se nije sastao. Ja sam u proteklih osam godina nekoliko puta pisao Vladi i ACI-ju kako Grad želi kupiti ljetnikovac Sorkočević. Zar ne bi bilo logično da se direktor ACI-ja, koji želi biti gradonačelnik Dubrovnika, sastane s ministrom Marićem i predloži mu prebacivanje ACI-ja u gradske ruke te da to Marić na jučerašnjoj konferenciji predstavi kao plan. Očito je da Franković nema potporu vlastite stranke, zajednice žena Katarina Zrinski, braniteljske populacije, premijera, niti bivše gradonačelnice. Kako kaže ona pjesma 'Nula od čovika', e to je otprilike on. Dubrovnik ne zaslužuje čovjeka koji će na vlast doći političkim progonom, a kojega vlastiti ne uvažavaju kao čovjeka', zaključio je Vlahušić te dodao kako HNS s ekipom iz dubrovačkog HDZ-a neće i ne može surađivati ni na jedan način.

Popularni Članci