Vlahušić: Franković se oženio 'na rate', u Hrvatskoj je završio jedino osnovnu školu, nema podršku središnjice

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
'Dubrovnik zaslužuje sposobnog gradonačelnika' naziv je konfrencije za medije koju je danas održao donedavni gradonačelnik i čelnik HNS-a Andro Vlahušić, a na kojoj se posebno osvrnuo na HDZ-ovog gradonačelničkog kandidata Mata Frankovića.

'Grad nije samo naš dom nego najvažniji hrvatski brend i u narednom je periodu zaslužio da ima gradonačelnika koji će ga voditi na odgovoran, hrabar način i biti gradonačelnik svih građana, ali i biti dobar domaćin i partner te predstavljati Hrvatsku na najbolji način. Naravno kako je naš, HNS-ov gradonačelnički kandidat Valentin Dujmović, ali neću o njemu danas govoriti,' kazao je Vlahušić, osvrnuvši se na Frankovića.

'Prošli tjedan je renomirana agencija provela istraživanje prema kojem će se u drugom krugu izbora naći Franković i Dujmović, i to je rezultiralo Frankovićevom današnjom konferencijom za tisak. Moj je Potpuno jasan stav kako Franković nema sposobnost za voditi Grad i to se najbolje vidi kad mu date poziciju. Prije dvije godine je bio tjesan rezultat na lokalnim izborima između Frankovića i mene, no tad Frankoviću nije data šansa da pokaže što zna,' kazao je.

Nakon što je iznio u više navrata kako je 'Franković neposoban za voditi Grad', obrazložio je zašto tako misli.

'Kao saborski zastupnik je glasao da se PDV za ugostitelje podigne na 25 posto i za 'Lex Vlahušić'. Grmoja kaže kako je pogubljen, riječ koja je gotovo nevjerojatna. Postoji razlika između biti izgubljen i biti pogubljen. Biti izgubljen znači lutati Saborom i ništa pametno ne kazati, a biti pogubljen znači biti politički mrtav i kako te nitko ne prepoznaje. Na razini Grada je napravio to da je dva puta srušio proračun, a za to nije bilo razloga,' kazao je.

Franković je danas donio rješenje prema kojem je, kako je predočio, pobio Valhušićeve optužbe kako ima završenu samo osnovu školu u Hrvatskoj, no Vlahušić je ponovio svoje navode.

'Čitao sam kako je donosio neke papire. Franković je u Hrvatskoj završio samo osnovu školu i  ništa više, a s tom osnovnom školom postao je direktor ACI-ja. Je li kasnije legalizirao srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje, nije bitno. Tad je bio potpredsjednik mladih nacionalne Sanaderove strane, tako je postao direktor ACI-ja. Nisam siguran da je nešto napravio u međuvremenu. Recimo da jest no to je upitno,' kazao je.

Uputio je kritike na Frankovićev račun i što se tiče posla koji radi i funkcije koju obnaša, a to je vođenje ACI marine Dubrovnik.

'Što to ACI ima, kad je tamo bila izložba, koncert? Kad su Dubrovčani od ACI-ja dobili neke pogodnosti? Je li išta učinjeno za ljude Komolca?,' upitao je.

Osvrnuo se i na dolaske najistaknutijih političara iz HDZ-a u Dubrovnik, a tom je prilikom, kako kaže, primijetio kako Franković nema podršku središnjice.

'Ministar Butković je u Zračnoj luci otvarao novi putnički terminal. Pozdravio je Kordu, Dobroslavića, Tolića i sabroskog zastupnika Branka Bačića. Ispred njega je sjedao saborski zastupnik Mato franković, veći za glavu od svih. Nije ga vidio. Zašto? Mislite li kako je to slučajnost. Butković je ministar prometa gotovo dvije godine, Franković je direktor ACI-ja dugi niz godina. Nije ga pozdravio. Franković nema potporu vrha HDZ-a. Plenković na središnjem skupu nije rekao nijednu riječ o Frankoviću. Zar to nije uobičajeno? Pričao je o Šuici, Dobroslaviću, a o Frankoviću baš ništa niti je preporučio da se za njega glasa. Znači, nije ni spomenuo Frankovića na središnjem skupu niti je rekao išta loše na moj račun ni na račun bivše gradske uprave. Nitko ga unutar stranke ne prepoznaje kao kvalitetan kadar. No, to je teško napraviti jer je Franković brata Plenkovićeve supruge optužio za nezakonitosti oko Lazareta. Naime, on je bio jedina ovlaštena osoba za javnu nabavu i taj posao je odradio odlično. Franković zna za to, ljudi iz HDZ-a su ga upozorili, no on je napao Plenkovićevu obitelj. Drugi razlog je što ne vjeruju kako takva osoba može dobro raditi posao gradonačelnika,' kazao je.

U svom govoru kazao je i kako, prema njegovim riječima, izgledaju sastanci s premijerom i ministrima na kojima prisustvuju on i Franković.

'Imao sam sastanke s ministrima i premijerom. Ti sastanci traju satima, Franković se ne javlja za riječ i obično već na početku sastanka počne igrati igricu na mobitelu. Sat i pol vremena je trajao jedan sastanak oko Dubrovnika. Ništa nije pitao, ni rekao, ni predložio, nego me na samom kraju sastanka lupao po ramenu i zamolio da pitam premijera što će biti sa žičarom. Znači, ni to se ne usudi,' kazao je.

Vlahušić je i ovom prilikom ponovio kako je HDZ-ov slogan zapravo prepisani HNS-ov slogan kojeg je Vlahušić koristio prije nekoliko godina na izborima, a kazao je i kako je prepisan i program.

'Slogan 'Vrijeme je' je prepisan od riječi do riječi. Franković je kazao kako će dovesti vodu u svako domaćinstvo, no mi smo to već napravili. Što se tiče kanalizacije, jučer smo bili u Zatonu. Problem kanalizacije je riješen i u Mokošici, i u Zatonu. Jedino što se pojedinci nisu počeli priključivati. Povukao je i pitanje EU fondova. Postoji dokumentacija, Vlada i Ministarstvo su proglasili pročistač i ukupni projekt od 566 milijuna kuna strateškim interesom Vlade i pošlo je u svoju proceduru. Mi nismo čekali da nam odobre projekt, da stignu novci, pa da to imamo tek za godinu dana, nego smo uzeli kredit, platili pročistač koji je već došao. Za sve projekte  tih 566 milijuna kuna je napravljena projektna dokumentacija,' izjavio je.

Još jednom se osvrnuo i na pitanje financiranja troškova Frankovićeve svadbe zbog čega je, protiv istoga, podignuta i kaznena prijava.

'Pero Vićan je od Denisa Orlića posudio milijun kuna i vratio ga s kamatama. To je ujedno i razlog zašto građani danas ne mogu glasati za mene. Franković se oženio na trošak Maestrala, a u danu kad je svadba obavljena, nije platio ni kune. Prvu ratu je platio nakon tri mjeseca, to je bila posudba bez kamata. Za njega vrijede neka druga pravila. To je glavni razlog zašto smatram kako on nema sposbnosti ni hrabrosti, jer je tu gdje jest zahvaljujući Lex Vlahušiću, a nema niti poštovanje Plenkovića,' kazao je te dodao kako 'će ga sigurno birati HDZ-ovo tvrdo biračko tijelo, ali je upitno hoće li to napraviti struja koju predstavljaju Dubravka Šuica i Sanja Putica, a koje nisu stavljene na listu'.

Popularni Članci