POLITIČAR IZ PRNJAVORA OD KOJEG JE HDZ 'UKRAO' PROGRAM: Sretan sam ako će netko upotrijebiti moje ideje

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Jurica Galoic/PIXSELL
Izborni program HDZ-a koji nosi naziv 5+ u posljednje je vrijeme izazvao veliku pažnju zbog svojih sličnosti s programom jednog od kandidata na lanjskim izborima u Republici Srpskoj Mile Vasića. 

Riječ je o profesoru iz Prnjavora koji je svoj program za izbore 2014. godine nazvao 5+, a osim vizualnog dijela i samog naziva, dva programa vežu i brojne druge sličnosti.

Profesor Vasić je za Dubrovački dnevnik izjavio što misli o cijeloj situaciji. 

'Nisam čitao program HDZ-a, ali sam na televiziji gledao kako program Tomislava Karamarka podsjeća na moj. Po pitanju svog intelektualnog vlasništva mogu reći kako je sve dostupno i kako za korištenje istog nikada nisam dao dopuštenje, ali ni zabranu. Ako netko to može upotrijebiti, posebno za pomoć drugim ljudima, tada sam ja sretan,' kazao je profesor Vasić. 

Na pitanje je li neobično što hrvatska desnica za svoj program koristi ideje srpskih političara, posebno što je riječ o Tomislavu Karamarku koji je prije nekoliko dana građane pozvao na novi Domovinski rat, Vasić je odgovorio kako ne bi bilo korektno davati komentare na takvo što.

'To je na svakom čovjeku da sam procijeni. Riječ je o izborima u Hrvatskoj i mislim da nije korektno da ih ja komentiram isto kao što mislim da ne bi bilo korektno kad bi hrvatski političari komentirali izbore u BiH,' izjavio je. 

Osim istog imena programa, sličnost je i to što se oba temelje na pet politika. Tako je, između ostalog, Vasić u svom programu kritizirao veliki uvoz hrane te nepotrebnu administraciju, dok Karamarko u svom programu obećava smanjenje uvoza hrane za 50 posto kao i ubrzanje administrativnih postupaka. 

Popularni Članci