SRĐEVCI U GRUŽU 'Oko TUP-ove zgrade se motaju predatori koji se nadaju kupnji prostora i izgradnji stanova i apartmana'

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: V.S.
"Došli smo u Gruž dati podršku mladim i kreativnim ljudima koji su budućnost ovog Grada", rekao je kandidat za zamjenika gradonačelnika stranke Srđ je Grad Nikša Selmani na konferenciji za novinare koja se održala danas ispred zgrade TUP-a.

Naime, kako su u pozivu na konferenciju za novinare napisali "srđevci" u ovoj zgradi djeluju "mladi kreativci koji su na području Gruža započeli realizirati vlastite projekte koje Grad Dubrovnik mora prepoznati i pratiti".

-  Želimo dati podršku poduzetnicima koji su, neovisno o gradskim politikama i planovima, vlastitim idejama i ulaganjima stvorili održive poslove i time stvorili novo središte urbane kulture grada. Od nekad velike tvornice, koja je bila simbol industrijalizacije, TUP se pretvorio u mjesto druženja i stvaranja. - rekao je Selmani.

- U svojim nam priopćenjima gradske vlasti najavljuju velike investicije u Gružu,  izgradnju terminala za brodove na kružnim putovanjima, ali i podzemnog tunela ispod Gruža. To su sve velike investicije s javnim novcem koji će se uložiti u  infrastrukture za podršku ekonomski neodrživim modelima od kojih građani i dobre poduzetničke inicijative poput ove u TUP-u nemaju koristi. Takvi neodrživi ekonomski modeli temeljeni na rentijerstvu i eksploataciji prostora, bez razvoja ljudskog kapitala, a koji koriste samo mešetarima prostora donose onečišćenje okoliša koje dugoročno utječe na zdravlje i gospodarstvo.  - rekao je Selmani.

Kandidat za gradonačelnika Đuro Capor je kazivao o špekulantima za koje se čuje da žele ući u TUP:.

- Kako čujemo, oko TUP-ove se zgrade već motaju predatori koji se nadaju kupnji prostora i izgradnji stanova i apartmana po već, puno puta, viđenom modelu. Hoćemo li dopustiti da se bivša tvornica, oživljena duhom mladosti i poduzetništva, pretvori jednim potezom pera, podebljanog pohlepom, u nove smještajne jedinice? Smije li gradska vlast zaboraviti na svoje građane i poduzetnike? Zar ne bi trebali prepoznati dobre ideje i dati im podršku? - dodao je.

-  Mladi poduzetnici, koji se nisu bojali uložiti vlastiti novac i riskirati s ulaganjem i razvijanjem nečega drugačijeg, zaslužuju da im se da podrška, zaslužuju da im gradska vlast kroz Generalni urbanistički plan osigura prostor za djelovanje i razvijanje. Planom upravljanja svjetskom baštinom, koji je usvojilo Gradsko vijeće predviđeno je da se području Gruža u sljedećih pet godina osnuje centar svjetske baštine s karakteristikama urbanog centra. Zar ne bi bilo posve prirodno takav centar planirati i realizirati upravo u TUP-u koji već ima urbane sadržaje, ali i obilje neiskorištenog prostora? Kao budući gradonačelnik zalagat ću se da aktivnom ulogom Grad Dubrovnik osigura neometan razvoj stvaralaštva, poduzetničkih ideja i kreativnih industrija naših mladih sugrađana. - poručio je Capor. 

Popularni Članci