SADO BEČIĆ 'Mislim da je bolje mjesto za džamiju u Župi ili na Nuncijati, a ne u Gružu'

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović/ DD
"Ako se situacija poklopi, izaći ćemo sa svojom listom na lokalne izbore", rekao je za Dubrovački novi-stari predsjednik Dubrovačke bošnjačke stranke Sado Bečić. Bečić je ponovno izabran za predsjednika Dubrovačke bošnjačke stranke. Odlučeno je to na Izbornoj skupštini ove stranke koja je održana prošlog tjedna.

Za potpredsjednike izabrani su Sead Ramčić i Miralem Arslanagić, za tajnika i blagajnika Enver Čustović, a u Nadzorni odbor izabrani su Amel Avdić, Miralem Dilberović i Ekan Đanković. Za sastav suda časti izabrani su Suad Dilberović, Avdo Đidelija i Šefik Zulović. 

Izborna skupština ove stranke bila je povod za popričati s Bečićem.

- Stranka je osnovana prije četiri godine, sad smo imali dakle Izbornu skupštinu, manje-više su sva tijela ostala nepromijenjena. Uvjeti rada su zadnju godinu bili teški, bila je pandemija, nismo mogli održavati sastanke. Sad se idemo više uključiti u izborne aktivnosti, počinje i kampanja - govori Bečić.

Dakle, plan je ako se procijeni to ispravnim ići s vlastitom listom.

- To je u idealnom scenariju, mi imamo 150 članova, još barem toliko simpatizera. Nas Bošnjaka i muslimana u Dubrovniku ima više od dvije tisuće, naravno ti glasovi se osipaju, ali ako procijenimo da se možemo ujediniti izaći ćemo s vlastitom listom. Lakše je imati svog čovjeka u Gradskom vijeću - rekao je Bečić, dodajući kako je opcija i koalicija, ali i da bi "veće stranke s kojima bi koalirali tražile za visoko mjesto na listi i veliki broj glasova".

- Ako se ne odlučimo oko izlaska na izbore, nekome ćemo sigurno dati svoju podršku, no kampanja je tek počela pa ćemo vidjeti i tko će našu podršku zaslužiti - konstatirao je. 

- Ono što mi tražimo je lakši način zapošljavanja naših mladih, treba iznaći  i način kako da naši branitelji dobiju POS stanove, to su problemi koji nas tište. Svakako ćemo vlasti predložiti osnivanje ureda za manjine, a pošto nas Bošnjaka i muslimana ima najviše, onda bi bilo u redu da predsjednik ureda za nacionalne manjine bude iz naših redova, dakako uz "support" Srba koji su druga najbrojnija manjina - objasnio je Bečić.

Na prošlim izborima, ova stranka podršku je dala HDZ-u.

- Držim da smo dobro postupili. Dapače, odlično. Obećano nam je od strane župana Nikole Dobroslavića i gradonačelnika Mata Frankovića da će se raditi na završetku multikonfesionalnog groblja na Dupcu, dobili smo dio ukopnih mjesta i to nam je bio najveći problem. Gorući problem. Sad se završava taj projekt - precizirao je Bečić.

Što se tiče budućeg islamskog centra, Bečić kaže da ga zanima što je s tim projektom.

- Koliko znam, bivša vlast je dala za taj projekt 900 tisuća kuna, a sad mi nije jasno što je s tim. Gdje je stala izgradnja tog projekta? Nisam kao predsjednik stranke meritoran da o tome govorim, Odbor za izgradnju džamije, dakle glavni imam i Islamska zajednica s tim su upoznatiji, ali svakako se nadam da će se s projektom nastaviti - rekao je.

Projekt podrazumijeva i izgradnju džamije u Gružu kod bivšeg GP-a Dubrovnik. Bečić misli da to nije dobra lokacija. 

- Kao prvo, mislim da su Dubrovčani jako tolerantni, uvijek su tu za nas i imamo izvrstan odnos. No, i nama treba mjesto gdje se možemo moliti, koje će biti otvoreno od 0 do 24 sata. Ali mislim da to ne treba biti u Gružu, tamo se neće uklapati. Trebali bi napraviti minaret s džamijom kao što je slučaj u Sisku ili Rijeci. Možda je bolja lokacija na Dupcu u Župi dubrovačkoj ili na Nuncijati. Zemljišta ima i u Komolcu. Tamo bi to ljepše izgledalo.  Nama treba mjesto gdje bi se moglo doći automobilom, dolaskom u povijesnu jezgru u medžlis Islamske zajednice ponekad u sezoni po sat vremena treba čekati na parkirno mjesto - objasnio je Sado Bečić.

Popularni Članci