ODREDILI SU DATUM! Uskoro konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća, donosimo tko će biti predsjednik i zamjenici

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: GM
Poznat je datum održavanja konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća. Kako Dubrovački dnevnik doznaje, sjednica bi se trebala održati 15. lipnja. Vladajući HDZ neće ići na sklapanje klasične koalicije za većinu.

Jasno je da se, sada već starim zakonom iz 2009. godine kojim se regulira izbor gradonačelnika i župana, čelne osobe u jedinicama lokalnih samouprava biraju neposredno na izborima, dok su se ranije birali u Gradskom vijeću. Nakon 2009. su brojna gradska vijeća 'padala' na proračunima, odnosno neizglasavanje proračuna je korišteno kao alat da se smijeni gradonačelnika i izazove raspisivanje prijevremenih izbora, što je bio i u Dubrovniku slučaj pred kraj 2014. godine, ali i 2016. uoči redovnih Lokalnih izbora.

Većina je nužna

Iako je Zakon u međuvremenu izmijenjen, gradonačelnicima, načelnicima i županima svakako je od krucijalne važnosti podrška većine vijećnika jer za ostvarivanje i realizaciju projekata, donošenje važnih dokumenata i autonomnu vlast, svakako trebaju natpolovičan broj ruka na svojoj strani.

Mato Franković je u prvom gradonačelničkom mandatu imao komfornu većinu. S 10 vijećnika s liste HDZ-a i partnera u svom bazenu je imao i DUSTRU te DDS što mu je činilo 16 ruka od ukupno 25. Smanjenjem broja vijećnika u ovom sazivu će u vijećničkim klupama sjediti 21 gradski vijećnik, a 11 vijećničkih potpisa je minimum za prijedlog novog predsjednika Gradskog vijeća.

Protekli saziv protekao glatko

Franković i protekli saziv Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom Markom Potrebicom prošle četiri godine gotovo 90 posto odluka na sjednicama donosili su jednoglasno što je model koji bi Franković pretočio i na novi saziv – vladanje s pruženom rukom prema svima unatoč činjenici kako s aktualnim partnerima ima većinu u Vijeću. Sa svojih sedam vijećnika Franković još može okupiti stare koalicijske partnere DDS s tri vijećnička mandata i DUSTRU s dva. Dolazak Pera Vićana u izbornoj noći u izborni stožer HDZ-a na Stradunu bio je samo potvrda dobrog Vićanovog odnosa s Frankovićem. Dubrovački demokratski sabor, s obzirom na svoj broj mandata i u Županijskoj skupštini je relevantan faktor kao i u nekim općinama van Grada, stoga je za očekivati kako će cjelokupan angažman DDS-a i HDZ-a biti paket koalicija na svim razinama, kako gradskoj i općinskima tako i na županijskoj.

Iako službeno ne izlaze s imenom dok ne prođu stranačke procedure na HDZ-ovom Gradskom odboru i Predsjedništvu te stranke, neslužbeno se može doznati kako će kandidat za predsjednika Gradskog vijeća ponovno biti Marko Potrebica, dok će potpredsjednici biti po jedan vijećnik iz DDS-a i KLGB 'Srđ je Grad' kao opcija koje su na izborima, nakon HDZ-a, ostvarila najveći broj glasova i mandata. 

Pregršt dezinformacija

Iako se u eter puštaju tonovi kako će se većina teško skupiti, kako neće dugo trajati, teško je vjerovati da će gradski vijećnici sami sebe 'ukinuti' provocirajući nove izbore. Kampanja je bila duga, iscrpljujuća i skupa. Neke političke opcije su u kampanji potrošile i do pola milijuna kuna za jedan mandat, dok su neki s gajbom pive došli do dva mandata.

Pitanje je gdje bi baš svi ti bili da se ponove izbori za Gradsko vijeće jer novim dopunama zakona se raspušta samo vijeće, dok gradonačelnik ostaje onaj koji je prethodno izabran.

Naredni tjedni su Capakovim rječnikom ključni.

Popularni Članci