NIKAD BLIŽE CENTRU Plenković sastavlja Vladu, sudjelovat će i manjine, a ovo bi mogli biti bivši ministri

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Idućeg tjedna trebali bi konačno saznati kada će se oformiti nova vlada. Predsjednik Republike najavio je sastanak s premijerom na kojem će mu dati mandat, a budući da je Andrej Plenković već izbrojio 76 ruku podrške u Saboru, sve ostalo bi trebala biti formalnost.

Prema najavama trebali bismo dobiti manju, efikasniju i mlađu vladu u kojoj će sudjelovati nacionalne manjine, donosi RTL

Uz premijera umjesto 20 ministara bit će ih petnaestak. Detaljnija konfiguracija nove vlade znat će se u ponedjeljak, a onda bi Andrej Plenković od predsjednika republke trebao i službeno dobiti mandat za sastav nove Vlade.

"Razgovarali smo nekidan i naći ćemo se sljedeći tjedan pa ćemo se dogovoriti", rekao je predsjednik RH Zoran Milanović.

Žrtve reduciranja broja ministarstava, neslužbeno, bit će Gari Cappelli, Dražen Bošnjaković, Mario Banožić i Vesna Bedeković.

"Pričekat ćemo sljedeći tjedan pa ćete dobiti sve moguće odgovore", rekla je ministrica za demografiju, obitelj i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Spekulira se da u novom sazivu više neće biti mjesta ni za Gorana Grlića Radmana, Marka Pavića i Darka Horvata. Aktualni ministar gospodarstva potvrđuje smanjenje broja ministarstava i daje naslutiti da bi turizam i energetika mogli postati dio istog, megagospodarstvenog resora. Međutim, svoju sudbinu krije iza smješka.

"Bit će sve ono što ima gospodarski karakter i ono što vam poručuje premijer, siguran sam da smo na dobrom putu da do toga i dođe, bit će petnaestak ministarstava, ne treba više u Hrvatskoj. Ovaj osmijeh na licu vam sve govori", rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Ali zato će ministar bez resora i potpredsjednik vlade biti manjinac, i to jedan od članova SDSS-a. Boris Milošević jučer u RTL-ovom studiju nije potvrdio da će on sjesti u vladu, ali je naglasio važnost sudjelovanja nacionalnih manjina u kreiranju državne politike.

"Pa mislim da je jako bitno, pogotovo kad uzmemo prošli period gdje je pogotovo desnica jako pokušavala razbiti suradnju između vlade i manjina, gdje se naglasak stavljao na srpsku nacionalnu manjinu, gdje se jako vodila ta antimanjinska klima", rekao je Boris Milošević.

Popularni Članci