Kupuje li sebi Stipo Gabrić Jambo slobodu preko Dubrovnika?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petar Ipšić
Na današnjoj tiskovnoj konferenciji županijskog HDZ-a dogodila se jedna novina. Nositelj koalicije stranaka za predsjedničke izbore organizirao je tiskovnu konferenciju u prostorijama HDZ-a, iako je sudeći po načinu na koji je organizirana konferencija za novinare izgledalo kao da je domaćin HSS s obzirom da je upravo  Jambo vodio glavnu riječ.  Tako je HDZ u Petilovrijencima bio domaćin županijskom HSS-u,  HSP-u Ante Starčevića i HSLS-u.

Uz tradicionalne hvalospjeve o podrški HDZ-a u Županiji, osvrnuli su se na zamalo pobjednički Dubrovnik te na povijesni rezultat HDZ-a u Dubrovniku u kojem je i druga strana ostvarila povijesni rezultat.

Među svom ekipom se našao i Stipo Gabrić Jambo koji nije želio govoriti o tome kako će se HSS postaviti prema koaliciji s Androm Vlahušićem i HNS-om, ali je vrlo jasno, s naglašavanjem kako su na nacionalnoj razini u koaliciji s HDZ-om, poručio što zapravo želi i smjera.  

Želi ih HDZ

Poznavatelji političkih prilika u Dubrovniku ovaj čin smatraju također očajničkim činom HDZ-a koji već dva mandata uzastopno ne uspijeva dobiti naklonost lokalnog HSS-a u Dubrovniku, pa samim time sebi ne uspijevaju privući jedinog jakog koalicijskog partnera s kojim su osvojili najveći broj mandata 2009. godine.

No, upitno je što se baš danas predsjednik županijskih seljaka Gabrić Jambo uhvatio diskutirati o lokalnom HSS-u posebno ako se uzme u obzir da je Dubrovnik jedini Grad u županiji u kojem HSS ima zamjetnu ulogu.

Upućeni u ovu situaciju povezuju ovakvu izjavu bivšeg metkovskog gradonačelnika s navodnim nedavnim sastankom gdje se našao s tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem te Tomislavom Karamarkom.

Središnjici HDZ-a je, pričaju nam dobro upućeni u strategiju HDZ-a koja će se provoditi sve do parlamentarnih izbora, u interesu da na svim poljima i svim gradovima gdje je srušen proračun, te samim time i pokrenut postupak za nove izbore, pobijedi.

Žele Dubrovnik

Dubrovnik se svakako nalazi na tom popisu, uz Korčulu i Omiš, ali i druga mjesta. Na tom je sastanku, kako se hvale lokalni HDZ-ovci, dogovoreno da se sva nastojanja usmjere prema gradskom HSS-u te razruši netom pokrenuta procedura koaliranja s HNS-om i HSU-om.

Jambo bi zauzvrat, već nakon pobjede HDZ-a i smjene državnog odvjetnika Dinka Cvitana, bio amnestiran brojnih kaznenih postupaka koji se provode proteklih mjeseci i godina.

Kako će navedeni dogovor službeno kroz HSS-ove odluke provesti predsjednik županijskog HSS-a nije poznato, ali je svakako jasno da će idući dani biti jako teški i sadržajni, a zakulisni stranački ratovi teški i uz brojne stranačke žrtve.

Napokon, ovo je prilika da i Željko Raguž, zamjenik gradonačelnika i čelnik gradskog HSS-a, pokaže svoju snagu i autonomiju i objasni kakva je pozicija HSS-a u Dubrovniku i kakav je, na kraju krajeva, status u Gradu. Je li Gradu potrebna promjena i hoće li HSS participirati u gradskoj vlasti ili ne.

Popularni Članci