Kristić o gospodarstvu, obećao subvencioniranje kreditnih kamata za dubrovačke poduzetnike

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
"Grad Dubrovnik dužan je pomoći malim i srednjim poduzetnicima", rekao je gradonačelnički kandidat Mosta Maro Kristić na konferenciji za novinare održanoj na temu gospodarstva.

- Zadnjih nekoliko desetljeća osnova gospodarstva je turizam, monokultura smo zadnjih par godina. Živimo od turizma. Kad preuzmemo odgovornost za Grad, ulagat ćemo u program malog i srednjeg poduzetništva. Oni čine 95 posto gospodarstva. Uspostavit ćemo poduzetničku zonu na Pobrežju, EU fondovima ćemo pomoći gospodarstvenike. - rekao je Kristić.

- Temelj programa je u suradnji s poslovnim bankama, grad će subvencionirati kamatnu stopu. Subvencije moraju biti konkretne, grad mora naći sredstva u proračunu  a visina subvencionirane kamatne stope ovisila bi o djelatnosti, treba više poticati poduzetništvo na otocima, IT sektor, ekološko poslovanje... - kazao je Kristić.

Što se tiče poduzetničke zone na Pobrežju, Kristić je kazao kako ona nema komunalnu infrastrukturu, dodajući da treba gospodarstvenicima tamo i "praktički besplatno dati parcele ako bi zapošljavali domaće ljude". Poseban naglasak bi bi i na ulaganju u proizvođače u poljoprivredi.

Kandidat za njegova zamjenika Tonći Skvrce održao je prezentaciju na temu oporavka poduzetništva kroz prizmu EU fondova. Predstavio je programe kroz koje se poduzetnici mogu prijaviti za EU fondove.

- Gospodarstvenici imaju probleme s procedurom oko pisanja i provedbe tih projekata. Zato smo prethodno napomenuli da ćemo po preuzimanju odgovornosti krenuti s formiranjem kreativne klinike koja bi bila na usluzi poduzetnicima u pisanju, pripremi i realizaciji projekata. - naglasio je Skvrce.

V.Salvia

Popularni Članci