KRENUO DUBROVNIK FORUM Plenković: 'Korona-kriza nam je test'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
'Dubrovnik forum', 14. po redu, otvoren je danas, a tema je utjecaj pandemije na geopolitičke odnose i globalnu ekonomiju.

Otvoren je četrnaesti ‘Dubrovnik Forum’, posvećen utjecaju pandemije na geopolitičke odnose i globalnu ekonomiju! Na otvorenju ovogodišnje međunarodne konferencije pod nazivom ‘(Post)-Pandemic Geopolitics – Together in a World Apart’, premijer Andrej Plenković istaknuo je da mu je zadovoljstvo pozdraviti sve u Dubrovniku, na prvoj godini foruma nakon početka pandemije koronavirusa koji je utjecao na način komunikacije među državama i organizacijama.

Neki od sudionika foruma su Josep Borrell, povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, ministri vanjskih poslova Malte, Slovačke, Slovenije, Albanije, Grčke, Češke, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Latvije. Uz domaćina Gordan Grlića Radmana, na forumu će sudjeluje posebni europski predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, a svoj prvi međunarodni nastup na forumu ima Christian Schmidt, novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.  Forumu prisustvuju i Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta kao i Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Forumu, svakako, prisustvuje i premijer Andrej Plenković koji je održao govor i istaknuo kako je koronakriza testirala mogućnosti vlada kako odgovoriti na globalnu prijetnju te kako su države morale brzo donositi odluke te imati viziju kako ići naprijed. 

Dodao je kako su određene lekcije naučene. Tako je prva vezana uz zaštitnu opremu, a druga je bila izbjeći sve one probleme koji su mogli nastati kao posljedica pandemije kao što su nezaposlenost, stečajevi i egzistencijalna ugroženost. Kako je istaknuo, Vlada je stala uz poduzetnike i zaposlenike te im pomogla svojim mjerama.

Plenković je istaknuo i kako će se Hrvatska pridružiti Schengenu sljedeće, a Eurozoni početkom 2023. godine. Dotaknuo se i stanja u Bosni i Hercegovini te istaknuo stav kako sva tri konstitutivna naroda zemlje trebaju biti jednaka. 

Popularni Članci