KANDIDAT ZA NAČELNIKA KONAVALA Mihajlo Vojvodić: Možeš grintat i njorgat samo ako znaš da si probao i pokušao

Autor: Vedran Salvia
"Moja interpretacija politike je pogotovo u lokalnoj razini isključivo amaterska i u rangu hobi aktivnosti. Kad kažem "amaterski" i "hobi", mislim pri tome ma sve ono što čovjek daje  dobrovoljno, a to je dušu i srce", govori za Dubrovački dnevnik kandidat Domovinskog pokreta za načelnika Općine Konavle Mihajlo Vojvodić.

Vojvodić je 56-godišnjak koji živi u Konavlima, inače inženjer nautičkog turizma, zaposlen u Ministarstvu mora i prometne infrastrukture. Dugogodišnji je zaposlenik Atlasa, gdje je radio kao operativac, dispečer, mornar, voditelj baze Atlas Yachtinga te savjetnik u Upravi. Radio je i u PBZ leasingu kao voditelj baze.

NE BUDI LICEMJER

Kaže da je u politici potpuno nov.

- Uvjetno rečeno, mlad i naivan ako tako protumačim upite kolega i prijatelja koji uglavnom završavaju s pitanjem: "Što ti to treba?" Ovakvo pitanje objedinjuje cjelokupno stanje i percepciju politike kako u lokalnim sredinama, tako i globalnu u Hrvatskoj. Moj odgovor je uvijek isti: "U politici sam s naglaskom na lokalnu, zato što se želim ujutro probuditi, pogledati se u ogledalo i samom sebi reći, možeš  grintati i njorgati, možeš kritizirati jer nisi licemjer koji to čini, a da nisi probao, nisi pokušao. I tu je priča koja ima svoj duboko iskreni  početak, a nadam se ne i kraj - kaže Vojvodić.

Vraća se na svoje misli oko amaterizma u politici i kaže da "kad si profesionalac pa i političar tvoj prioritet je kao i u svakoj profesiji prije svega osobni probitak, jer je to tvoj glavni izvor za podmirenje osobnih potreba".

- Mislim kako bi svi vijećnici općina, gradova pa i većina načelnika manjih općina trebali biti upravo to: amateri u duši i srcu pa i volonteri - dodaje.

Pitamo ga kako mu je put izgledao prije Domovinskog pokreta, ali i zašto baš Domovinski pokret.

- Moj put prije Domovinskog pokreta nije bio vezan uz politiku. Bio je to put s puno rada, zadanih ciljeva i stalnog traženja izazova. Radio sam u timovima, samostalno, vodio baze, tada u začetku nautičkog turizma, usavršavao, sudjelovao i u Domovinskom ratu i nikad i nikome ostao dužan ili kako se to u Konavlima  politički prokleto reče: "potreban vratiti uslugu". Ponekad tvrdoglav, ali uvijek spreman ispričati se za pogrešku i snositi odgovornost. Domovinski pokret Konavle sam izabrao zbog izazova. Nemate uvijek šansu pokrenuti nešto od samog početka s malim krugom dobrih ljudi! Rijetko dobijete šansu te slobodu odlučivanja, pisanja lokalnog programa, upoznavanja sebe u takvoj vrsti izazova - rekao je on.

NIJE LAGAN POSAO LASIĆA, ALI...

Što se tiče ulaska u izbornu utrku, rekao je kako je uvjeren "da svojim znanjem i iskustvom može doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu u kraju u kojem je proveo dječačko doba i u kojem će uživati do kraja života". 

Kakav izborni rezultat predviđa da će ostvariti? Na koliko mandata računa? 

- Načelnik općine Konavle od uspostave RH dolazi iz redova HDZ-a. Kvaliteta njihovog rada valorizirala se kroz odaziv glasača, onog malog i radišnog konavoskog čovjeka. Biti bahat i reći: „Mi se nadamo načelniku i većini vijećnika", to nije naš način. Ali ne bi pristupili svemu ovome da nemamo vjeru u promjene, kako u promjene percepcije lokalne samouprave, tako i  želju naših sumještana za boljom i transparentnijom kontrolom našeg novca. Nije stoga iznenađujuće naše geslo: "Dobar domaćin ne stavlja sva jaja u istu košaru!" Geslo vladajućeg HDZ je: I dalje u dobrim rukama.  A mi u Domovinskom pokretu Konavle ne želimo nikoga imati ni u lošim, ni u dobrim rukama, mi želimo biti vaše dobre ruke koje će ispunjati ono što naši konavoski mještani i građani žele -rekao je Mihajlo Vojvodić.

A kako bi procijenio smjer u kojem Konavle vodi Božo Lasić?

- Rad gospara Lasića nije lagan. Voditi općinu u ovakvoj krizi je sve samo ne uobičajen posao načelnika i  mislim kako on daje svoj  maksimum. Međutim, uvijek se može bolje, racionalnije, a nadasve transparentnije. Ako dobijem mandat za načelnika, moj pristup bi bio potpuno suprotan od tipičnog hrvatskog koji glasi "ništa prije nas i ništa nakon nas". Domovinski pokret Konavala svoj rad temeljit će na kontinuitetu, konsenzusu i dugoročnim strategijama. Shvatili smo kako politike moraju imati kontinuitet. Kontinuitet se dobije tako da ste stalno na vlasti ili tako da konsenzusom više političkih opcija imate dugoročne planove koji se ne mijenjaju promjenom vlasti. Kako je kontinuitet vlasti jedne političke opcije dobra podloga za negativnosti koje se događaju u društvu, mi smatramo ovu drugu opciju boljom i za demokraciju, i za korisnike servisa lokalne samouprave, a to su mještani i građani - kaže.

- Vaš kolega Marušić u svojim bi kolumnama sad napisao: "bla, bla bla", pratim Dubrovački dnevnik (smijeh). Ali, koliko je ozbiljno izlagati konkretne planove bez dubinske analize i provjere stvarnih stanja, ugovora, brojki, zaduženja, prihoda? Zato kažem ono najvažnije: transparentnost, transparentnost i transparentnost.  I kao drugo, često ponavljana pomodarska  prevedenica engleske riječi „participativno budžetiranje“ ilitiga po konavoski: sudjelovanje mještana općine u odlučivanju. Sudjelovanje u planiranju proračuna. Sudjelovanje u svim odlukama, analizama, mogućnosti da svaki mještanin izloži svoje kritike, razloge, činjenice. - kaže on.

Ističe da Općina treba 24 sata biti dostupna.

- Bilo to kroz web stranicu, mailom, telefonski ili izlaskom na teren. Osnovna zamjerka koju smo registrirali od našeg članstva je djelomični odmak službi općine. One bi trebale biti dostupne i vidljive, kako u svom promptnom  odgovoru tako i na terenu u nadzoru i kontroli servisa koji predstavljaju. Sve su to marljivi ljudi koji se nose sa svojim zadacima, a ono što bismo mi donijeli su procedure i standardi u svrhu racionaliziranja i poboljšanja njihovog rada- kaže.

- Naš program odgovara i na aktualno stanje i nedavno osviještene ugroze, ne samo pandemijske nego i one seizmičke pa i požarnu sezonu koja nam uskoro dolazi. Po tom pitanju planiramo daljnji razvoj i financiranje svih započetih mjera u vatrogastvu, ali i razvoju službe civilne zaštite općine, iznalaženju izvora financiranja i stvaranju sustava mjera za ovo seizmički osjetljivo područje. Planiramo koordinaciju između svih hitnih službi, komunalnog redarstva općine i odgovorne općinske hijerarhije. Znam kako će sadašnji načelnik reći kako sve to postoji, ali nove ideje, revizija pa i periodične provjere i vježbe unapređuju sustav. Samo da mi sad ne kažu da evo "Mišo uvodi akcije u stilu ništa nas ne smije iznenaditi".(smijeh) - njegove su riječi.

GRAĐEVINSKI STANDARD GRADNJE OBJEKATA

Rekao je više o projektu Konavoski standard.

-  Pod tim imenom predstavio bih  inicijativu pokretanja konavoske pamet i stručnosti u stvaranju građevinskog standarda  gradnje objekata, kako privatnih tako i javnih. Takva gradnja bi se uklapala u prepoznatljiv konavoski krajobraz, a bazirali bi se na materijalima i izgledu tradicijske konavoske arhitekture. Svima je jasno kako je konavoski krajobraz ono što daje vrijednost prije svega ugodi života u Konavlima, a potom i podiže vrijednost nekretnina u vlasništvu stanovništva. Stvara atraktivnost našim gostima. Svaki objekt koji odstupa svojim izgledom i materijalima od prostora, potencijalno je zagađenje u okolišu. Zvuči drastično, ali pogledajmo rezultate neuklopljenosti novogradnje i po mom mišljenju "favele" iznad stare jezgre Dubrovnika.- iznio je.

- Projekt bi se temeljio na stimulaciji, a ne penalizaciji. Struka bi iznjedrila standarde, ugradbene materijale, oblike sukladno prostoru: obale, polja, obronka, a prihvaćanje standarda i izvedbe od strane vlasnika stimuliralo oslobađanjem od nameta, u postotku komunalne naknade i slično - objasnio je dodajući kako bi sve "trebalo pažljivo planirati i provesti kroz zakonski temelj i pravilnike uz izmjene u GUP-u".

-  Nisam ekspert, ali očekujem argumentiranu raspravu o ovakvoj ideji. - dodaje.

POKRENUTI REALIZACIJU LUKA NAUTIČKOG TURIZMA

Kaže i da "Domovinski pokret Konavala veliku pažnju daje i ekologiji".

-  Nije to samo priča s „recik-lažnim“  dvorištem i obvezama koje dolaze iz EU dogovora. To je i analiza  stanja u prostoru Konavala, gdje ćemo usko surađivati sa svim ekološki osviještenim građanima i udrugama u zajedničkom cilju prije svega žurnog čišćenja svog odloženog otpada kako na kopnu tako i na obali, a što je sezonski, nažalost međunarodni problem po izvoru morskog onečišćenja. A potom nam je cilj uspostaviti efikasne procedure nadzora na terenu - njegove su riječi.

- Naš program prepoznaje i obećanje darovanja prostora oko Zračne luke od strane Vlade RH Općini Konavle. Nadamo se kako to ima svoj početak i kraj i kako nije samo ono predizborno obećanje s periodom realizacije kao oko mosta Pelješac. Mi predlažemo uspostavu manjih poduzetničkih zona s pogodnostima infrastrukture posebno na pograničnim područjima. Razlog je logičan, Infrastruktura znači i lokalni život. Lokalni život i posao znači i demografsku obnovu. Demografska obnova i uloženi biznis znači i ojačavanje granice u geopolitički trusnoj regiji - objasnio je.

- Naš program nudi inicijativu „Konavle općina na moru“ U sklopu istog ćemo pokrenuti projekt luka nautičkog turizma. Znamo kako je općina u pripremi prijedloga promjena Prostornog plana uređenja i iznalaženja rješenja na lokaciji Čista luka. Ova tematika je meni pod nosom, a i ulazi u domenu moje struke pa bi o istom mogao puno reći. Međutim mi predlažemo valorizaciju obalnog prostora i u lučici Molunat. Uvali Cipavica na početku Prevlake, a što bi bilo u skladu s namjerom ojačanja pozicija i prekogranične suradnje u pograničnom dijelu općine. precizirao je.

Govori i kako Domovinski pokret Konavle "predlaže i realizaciju ribarsko-servisne i iskrcajne lučice u Tihoj ili Moluntu".

- Domovinski pokret drži da je prednost položaj luka Cavtat i Molunat kao  morskih vrata u Republiku Hrvatsku i najljepši i najatraktivniji dio Jadrana. No, ono što je očito, tu prednost nismo iskoristili onako kako to rade pogranične luke Istre, zašto? Ponosni smo kad ispred naših obala usidre svjetski poznate jahte vlasnika i poduzetnika s imovinom većom od proračuna velikih država. Ono što Domovinski pokret želi znati jest sveukupni prihod koji Općina Konavle ostvaruje iskorištavajući ovu turističku atraktivnost - zapitao se.

Ističe i kako se Domovinski pokret zalaže "za sveukupnu ponudu lokalne samouprave kroz već oformljene službe kao servis koji ovakva plovila mogu iskoristiti".

Dodaje i da Domovinski pokret želi kroz službe ili zajedničko javno-privatno poduzetništvo ponuditi mogućnost opskrbe, transporta, uklanjanja i zbrinjavanja otpada".

- Sve u glavnom cilju povećanja atraktivnosti destinacije, povećanja prihoda lokalne uprave i razvoja još neafirmirane ponude koja može bitno utjecati na zapošljavanje i pokretanje privatnog poduzetništva. Kako je sad riješeno zbrinjavanje otpada kojega ovi ploveći gradovi dnevno produciraju? - poručio je.

Osvrnuo se na "upotrebljavanu mantru o "digitalnim nomadima" kako u Dubrovniku tako i u Konavlima”.

-  I naš program ih vidi u konavoskim OPG-ovima i konavoskim ladanjskim kućama za odmor. Ono što naš program podrazumijeva jest posebni ugovor s privatnim davateljima internet usluga o adekvatnom pokrivanju općine ili ako to oni ne žele, pokretanje projekta s Carnetom konavoske mreže, jer teško je dobit „digitalnog nomada“ u Konavle u vrhunski apartman koji ima sadašnju očajnu kvalitetu fiksne,  a u sezoni i mobilne mreže. - kaže.

KONAVLE MORAJU BITI COVID FREE ZONA

Pitamo ga i kako bi ubrzao cijepljenje u Konavlima.

- Ovo je već definirano u našim žurnim programskim smjernicama gdje ćemo inicirati  realizaciju plana programa promidžbe s turističkom zajednicom Općine Konavle/Dubrovnika i RH u svrhu svijesti o Konavlima kao sigurnoj destinaciji. Nešto će pridonijeti i obveza prezentacije tzv. zelene putovnice ili kartona s potvrdom, digitalnog barkoda kako god to bilo riješeno. Ali ono što mi u Konavlima  zastupamo jest potreba ubrzanog cijepljenja, jer bez obzira na vaše mišljenje o ovom virusu, pandemiji i gomili novonastalih teorija i pretpostavki, uz sadašnje stanje financija i prekomjernu ovisnost o turizmu važno je jedino i isključivo pozitivno mišljenje naših gosta o nama kao zdravoj destinaciji. Važno je još jučer, imati sva zaglavlja turističkih medija u nama emitivnim zemljama prepuna naslova: "Hrvatska, Jadran, Dubrovnik, Konavle Covid free procijepljena zona". A onda kad se i ova nedaća riješi razmislimo o našem geslu: „Dobar domaćin nikad ne stavlja sva jaja u istu košaru“. Razmislimo i potrudimo se uz turizam kao lokomotivu potegnuti i neke druge grane gospodarstva koje u krizi mogu i samostalno preuzeti.  - poručio je.

A kako u ovim okolnostima očuvati radna mjesta i stvoriti nova?

- Nemojmo se zavaravati, bez okončanja pandemije u turistički ovisnom gospodarstvu kakvo je lokalno konavosko nema stvaranja novih radnih mjesta osim zaduživanjem i uhljebljivanjem u državnom sektoru i lokalnoj samoupravi. Priča kako će se na godišnjoj bazi povlačenjem besplatnog „novca“ iz fondova EU žurno stvoriti nova radna mjesta, priča je iz izbornih bajki i ja joj stvarno ne želim biti slušatelj, a ni autor. Dugoročno i planski cilj jest upravo ono što sam već spomenuo. Koristiti turizam kad se opet pokrene za povlačenje poljoprivrede. Poljoprivredu nadograditi predznacima ekološka, lokalna, tradicijska, konavoska. Unaprijediti i brendirati „izvorno konavosko“ i plasirati za početak u konavoskom i dubrovačkom turizmu, a onda i planski širiti brend na cijelu državu i uz mogućnost plasmana na nama emitivne turističke zemlje i goste koji poznaju naš brend sa svojih putovanja.  - zaključio je Vojvodić.   

O KONAVOSKOM POLJU

Kako osnažiti konavosku poljoprivredu? Može li se oživjeti Konavosko polje ? Iznio je svoje ideje.

- Prije svega rješavanjem preostalih vlasničkih pitanja i repova denacionalizacije, potom stvaranjem transparentnog registra svih vlasništva kako privatnih tako i javnih državnih/općinskih i onda okrupnjavanjem (komasacijom) dovesti isto do gospodarske opravdanosti. Ne želim se praviti pametan, sadašnja vlast je započela proces. Hvale se i suradnjom s Vladom i resornim ministarstvom pa bi bilo za očekivati uz konavosku pamet i struku valorizirati svo obradivo zemljište, kako ono u upotrebi tako i ono zapušteno i predložiti karte preporučenih kultura i optimalne poljoprivrede - kaže.

- Konavle su već  naoko biološki raznoliko područje, a dodatno bi u sve trebalo uključiti i tradicijske proizvode koji u konačnici opravdavaju cijenom svojih specifičnih eko-domaćih kvaliteta. Ili amo reći cijenom priče koju sa sobom nose. 

Zašto se recimo na području gornjih Konavala ne bi stimulirao uzgoj ljekovitog bilja i bilja iz kojeg se ekstrahiraju esencijalna ulja? Imate primjer Young Living svjetskog proizvođača esencijalnih ulja za područje cijele Amerike koji investira u proizvodnju  u RH i ima svoju destileriju u Dugopolju kod Splita. To su trendovi, a esencijalno ulje s brendom „konavosko“ moglo bi se prodavati i u lokalnim trgovinama, OPG-ovima a i izvoziti kad nam osjetljivi turizam podbaci. - rekao je.

- OPG je najmanja jedinica poljoprivrednog gospodarstva koja može na zemljištu neadekvatnom za veliki industrijski pothvat naći financijsku opravdanost jer u proizvod nadograđuje posebnost, dodatnu kvalitetu, a nudi lepezu različitih proizvoda i može se brzo po potrebi prebacivati s proizvod na proizvod. OPG ponekad radi samo za svoju prodaju ili je u kombinacijama s uslugom smještaja i prehrane. Sve ovo su komparativne prednosti sela i gospodarstava na obroncima poviše polja kao i selima u zaleđu i pograničnoj zoni prema BiH. - rekao je Vojvodić.

Pitamo ga je li zadovoljan korištenjem EU fondova.

- Opet se vraćam na početak i činjenicu kako je transparentnost naša glavna programska poveznica. Bez transparentnosti mi nemamo točnu i izvornu informaciju što se događa u realizaciji povlačenja sredstava iz EU fondova. Ono što se prezentira samo je izlog rada koji se želi prikazati i ne nužno stvarno stanje pa bi zbog toga pogotovo u ovo predizborno doba bilo neozbiljno ovakvu temu obrađivati bez ozbiljne analize na izvoru u općini. Pitajte me to kad postanem načelnik ili vijećnik.Ma nećete me morati pitati, transparentnost je naš cilj, sami ćemo vam to reći.  - zaključio je za Dubrovački dnevnik kandidat Domovinskog pokreta Konavle Mihajlo Vojvodić.

Popularni Članci