I Dubrovčanin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Patrik Macek / Pixsell
Na današnjoj konferenciji za novinare bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a. 

'Razgovarao sam s mnogim članovima stranke i sa svim onima koji su najavili da će se kandidirati za istu tu poziciju. Bitno je da svi moramo imati priliku izraziti stav i demokratski se izboriti za njega. Na dijalogu, razmjeni mišljenja, kao i sukobu interesa mora se temeljiti vodstvo SDP-a. No, iza stvari o kojima se dogovorimo svi moramo stajati,' rekao je Miljenić.

Istaknuo je da se SDP mora modernizirati. 'Osnovna funkcija nam je da budemo bolji i nametnemo standarde, kako sami sebi tako i drušvu,' rekao je.

Miljenić je naglasio kako su pred strankom dva važna izazova - lokalni izbori i unutarstranački. 'Ponosan sam što sam član SDP-a i cilj mi je da se tako osjeća svaki sadašnji, ali i budući član stranke. SDP mora biti taj koji mijenja sebe i mijenja Hrvatsku,' rekao je.

Orsat Miljenić rođen je 15. rujna 1968. u Dubrovniku. Njegova majka Gjeni rođena Mladinić porijeklom je iz Milne s otoka Brača. Osnovnu školu „S.S.Kranjčević“ završio je 1983. u Zagrebu. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji 1987. godine. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1993. Sljedeće tri godine bio je znanstveni novak, asistent, na Katedri za radno i socijalno pravo na tom fakultetu.

Magistrirao je 1994. na Srednjeuropskom sveučilištu u Budimpešti, u Mađarskoj, iz međunarodnog trgovačkog prava. Taj fakultet ima akreditaciju u SAD-u pa mu je diplomu izdao New York State University. 

Sudionik je Domovinskog rata u pričuvnom sastavu MUP-a te 2. gardijske brigade.

U Ministarstvo vanjskih poslova prelazi 1996. na poslove savjetnika. Potom odlazi u hrvatsko veleposlanstvo u Nizozemskoj gdje je bio u statusu III. tajnika. Završio je Diplomatsku akademiju. Ljeta je provodio u Milni, često je tada posjećivao Ivicu Račana koji je imao kuću za odmor u obližnjim Pučišćima. 

Vraća se u Hrvatsku nakon dolaska SDP-a na vlast 2000. kada  postaje predstojnik vladinog Ureda za odnosa s međunarodnim kaznenim sudovima; s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnim sudom u Haagu (ICJ). Te godine je položio pravosudni ispit. 

Zajedno s Ivom Josipovićem i Ivanom Šimonovićem, svojim profesorima s fakulteta tijekom studija, sudjelovao je u radu na hrvatskoj tužbi protiv Srbije za genocid pred ICJ-om. Surađivao je tada s odvjetnikom Antom Nobilom, braniteljem generala Tihomira Blaškića.

Nakon pobjede SDP-a na parlamentarnim izborima 2011. postao je ministar pravosuđa u vladi Zorana Milanovića.

HRT / Vecernji.hr/biografije

Popularni Članci