HDZ O EUROPSKIM FONDOVIMA 'Gradu treba transparentno vodstvo!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Julia Mačinković
Kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima je održao konferenciju za medije na temu povlačenja sredstava iz fondova Europske Unije u Dubrovniku.

Konferenciju je započeo Marko Potrebica, drugi na listi HDZ-a za Gradsko vijeće Grada Dubrovnika. 'Danas je jedna od tužnijih konferencija koje organizira Hrvatska demokratska zajednica. Tužni smo, prije svega, zbog činjenice da ćemo vam prezentirati vjerodostojne dokaze o nesposobnosti Uprave Vodovoda na čelu s Valentinom Dujmovićem i cijenu koju će naši građani platiti zbog te nesposobnosti. Svjesni smo odgovornosti i povjerenja koje su nam građani ukazali s deset mandata u Gradskom vijeću. Uvjereni smo u pobjedu gospodina Frankovića u nedjelju, ali smo vas dužni izvjestiti o svim dokumentima koje smo dobili na uvid', kazao je Potrebica te dodao kako je HDZ u svojoj kampanji afirmativno govorio o projektima i programima koji će donijeti boljitak u Gradu.

Tijekom predizborne kampanje, iz stožera Hrvatske demokratske zajednice više se puta moglo čuti kako će oni 'otkriti Europske fondove' te kako iz programa konkurentnosti i kohezija 2014.-2020. Grad Dubrovnik nije povukao nikakva sredstva. 'Krenuli smo afirmativno u kampanju te smo rekli kako smo upravo mi jamstvo da će Dubrovnik povlačiti sredstva iz EU. Mato franković tako je realizirao projekt Ljetnikovca Sorkočević, ja sam voditelj projekta izgradnje studentskog doma financiranog europskim sredstvima, a gospodin Marijo Bekić kroz ta sredstva realizirao je projekt vezan za Opću bolnicu Dubrovnik. To je jamstvo da znamo procedure i način funkcioniranja Europske komisije i povlačenja sredstava. S druge strane smo dobivali zbunjujuće odgovore. Nije se znalo što je JASPERS, nisu se znale procedure i postupci, a uvjeravali su nas da će 560 milijuna kuna dobiti Vodovod Dubrovnik i naši sugrađani. Nakon što smo mi održali tiskovnu konferenciju na kojoj smo ukazali na činjenicu da Grad nije potpisao ugovore za razdoblje 2014.-2020., Valentin Dujmović je na Palati organizirao konferenciju naziva 'Konačno razotkrivanje Pinokija' na kojoj je rekao da ljudi ne moraju vjerovati njemu, nego svojim očima. Tu se radilo o obračunskom razdoblju 2007.-2013. godine, pretpristupnim fondovima te se on hvalio uspjehom Vodovoda i financiranjem Palate isključivo europskim sredstvima.', kazao je budući HDZ-ov gradski vijećnik Marko Potrebica.

Nakon uvodnog dijela konferencije, Potrebica je okupljenim novinarima prezentirao Odluku o privremenim mjerama za osiguranje povrata u vrijednosti od sto posto vrijednosti Ugovora o radovima na Palati. 'Hrvatske vode, kao drugostupanjsko tijelo su već ranije donijele privremenu mjeru prema kojoj se, zbog netransparentnosti postupka javne nabave, u postupku direktne pogodbe, prilikom izvođenja radova na Palati, obustavljaju Vodovodu Dubrovnik sva sredstva. To znači da će naši sugrađani, zbog nesposobnosti Uprave Vodovoda na čelu s Dujmoviće, više od četiri milijuna kuna platiti iz sredstava Vodovoda, odnosno iz svog džepa', istaknuo je Potrebica te dodao da u dokumentu jasno piše da postupak nije prihvatljiv, te da je naručitelj Vodovod Dubrovnik, unaprijed bio upoznat s hitnošću te da, zbog toga, nije mogao primjeniti žurni postupak izvođenja radova bez javne nabave.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Mato Franković kazao je kako je konferencija, iako je predizborno vrijeme, organizirana izvan tog konteksta. 'Ovdje jasno vidimo da je dovedena u pitanje transparentnost i način rada i funkcioniranja Grada Dubrovnika, komunalnih društava i tvrtki u vlasništvu Grada. mi smo dobili dokument u kojem jasno stoji kako nije poštivan postpuka javne nabave te kako se u ovom trenutku Vodovodu Dubrovnik u potpunosti zaustavljaju sredstva za sustav odvodnje, odnosno projekt Palate. Nakon toga se zapitate za svih proteklih osam godina u našem Gradu. U posljednjih osam godina, uz Dubrovnik se vežu afere Revelin, Šipan, Lazareti pa sad i ova priča s Vodovodom, s DURA-om. Gotovo sve ove afere su imale isti naziv, a to je Zakon o javnoj nabavi. Gradu treba transparentno vodstvo.', kazao je Franković te najavio reviziju poslovanja svih gradskih poduzeća po eventualnom dolasku na vlast.

Popularni Članci