Grmoja priznao u Saboru: Da, zbog Vlahušića idemo u izmjene zakona

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U Saboru traje rasprava o Prijedlogu Zakona o Izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Na komentar Arsena Bauka Mostovcima kako u nedorađene izmjene zakona kojim bi se pravomoćnim osobama zabranilo kandidiranje idu isključivo zbog jednog čovjeka, replicirao je saborski zastupnik Nikola Grmoja. 

Grmoja je rekao da to jest tako, jer da ''stranke za gradonačelnika najpoznatijeg hrvatskog grada u svijetu ne kandidiraju pravomoćno osuđene osobe, oni ne bi morali ići u izmjene zakona.''  

Smeta mu Vlahušić, a Kristiću čuva imunitet

Grmoja je to isto govorio još u vremenu kampanje, na što su mu iz dubrovačkog HNS-a odgovorili brojkama i činjenicama. Zanimljivo je da pored Grmoje, zahvaljujući upravo Mostu i Grmoji,  u Saboru sjedi Maro Kristić, kojemu bi se isto tako trebalo suditi zbog slučaja u kojem je bio s ekipom koja je provalila u prostorije tajnika Nogometnog saveza u Dubrovniku, koji je tada izbačen uz prisilu i prijetnje, a njegova dokumentacija odnesena, što je odradio upravo Marko Kristić svojim automobilu. Nedavno je oštećeni već dobio spor u kojem je dokazano kako je njegov kasniji otkaz bio nezakonit, a u slučaju u kojem bi se trebalo suditi i Kristiću, da nije Mostov saborski zastupnik, još uvijek se čeka sudski pravorijek, a najveća kazna za ta kaznena djela može biti uvjetna, ali i zatvorska. 

Sredstvo za još veću korupciju

O izmjenama zakona postoje različita mišljenja i stavovi.  Oni koji ga predlažu s pravom govore kako je načelno cilj smanjiti korupciju, a to uglavnom pozdravljaju i  građani, jer se  primjerice u gradskoj upravi ne može dobiti ni posao čistačice bez potvrde o kažnjavanju. Ipak, u širem kontekstu gledajući, a to potvrđuju sve glasnije kritike iz same struke pravnika, efekt može biti upravo suprotan. 

Takav bi zakon mogao funkcionirati u društvu s jakim neovisnim pravosuđem, potpuno neovisnim od bilo kakve politike i političara, dok bi u politički kontroliranom pravosuđu takav zakon mogao biti oruđe političkih obračuna i korupcije najgore vrste. Osim toga, sam Ustav RH jasno kaže kako svatko može birati i biti biran, a za pretpostaviti je kako je volja građana temelj demokracije. 

Neovisno pravosuđe - cilj bez kojeg nema bolje budućnosti

Zaključak je kako bi se za smanjenje korupcije političara najprije trebalo krenuti od duge, teške i mukotrpne reforme pravosuđa u Hrvatskoj, koja ne ide u prilog upravo korumpiranim političarima.  A Hrvatskoj je potrebno pravosuđa koje će regulirati struka, a ne politika.

Ostaje nada da će se s tim uhvatiti u koštac upravo Most, koji će sljedeće četiri godine biti stranka odgovorna za stanje u pravosuđu Republike Hrvatske. Most i njihov ministar Ante Šprlje iz Metkovića, koji je prethodno bio sudac općinskog suda u Metkoviću. Inače, bliski rod Luke Bebića, po majci rodom  iz obitelji Šprlje. 

- TKO JE ZLATNA KOKA? Dubrovački HNS uputio Grmoji javni odgovor od kojega bi mu moglo pozliti

DUBROVNIK OBORIO REKORD Zabilježena najmanja nezaposlenost u povijesti, od 1991. do danas, 4,9 posto (VIDEO)

-TUGA S JUGA Nezaposlenost u Metkoviću 25 posto, ali ima za plaće uhljeba dva milijuna više nego 2013.

- EKSKLUZIVNO Stigla pravomoćna presuda u korist čovjek kojega su Mostovac Kristić i ekipa izbacili s posla uz prijetnje

Popularni Članci