Ukinute potpore za zapošljavanje pripravnika, financiranje stranaka, subvencije cestarina, zrakoplovnih i autobusnih karata (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić, Goran Mratinović, GM
Sjednica Gradskog vijeća, 31. po redu u ovom sazivu, održana je danas u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

TIJEK SJEDNICE

Vijećnička pitanja

18:44 Mato Franković: U Turističkom vijeću sjedi predstavnik privatnih iznajmljivača i on zastupa njihove interese, a i vrata TZ-a svim iznajmljivačima su otvorena. Bilo je dosta pitanja  vezanih za TZ pa će na idućoj sjednici doći direktorica i odgovarati na sva pitanja. Oni su puno toga napravili, ali očito se nije dobro iskomuniciralo. U Libertasu imamo 340 zaposlednih, a 140 radno akvitvnih i rade s 40 postotnim planom. Cilj je ići u zaduženje i osigurati mirovinu za 40ak ljudi. Izračun se radi i ušteda će biti pola milijuna kuna. Danas smo uputili dopis svim društvima da provedu postupak ispitivanja djelatnika za odlazak u prijevremene mirovine, ali ne zapošljavati dodatno. Samo na plaće njima ode tri milijuna kuna. 

18:42 Miho Obradović: Je li istina da TZ i upravni odjel nisu u kontaktu s privatnih iznajmljivačima. Znamo li koliko će nas koštati odlazak u prijevemene mirovine iz Libertasa?

18:36 Mato Franković: Kad smo krenuli u projekt kanalizacije Mokošice otvorio se niz problema i malo je zapelo jer smo morali uskladiti i ostale koji sudjeluju u tom projektu - HEP, TCOM... Sad je to sve krenulo u dobrom smjeru, stalno nadziremo i rješavamo dnevne probleme kojih ima. Mokošica će imati javnu rasvjetu, kanalizaiciju, vodoopskrbu, brzi internet i sve ono što je davno zaslužila. Održali smo prije par dana stastanak s Rukometnim savezom jer smo dobili domaćinstvo za natjecanje 2025 što znači da moramo graditi dvoranu. Dvorana u Gospinom polju nam olakšava prijavu za to prvenstvo i provjerit ćemo može li to tako. Očekujemo reviziju i usklađenje dvorane sa standardima. Za godinu dana mi možemo imati spremnu projektnu dokumentaciju. Pripremamo i rekonstrukciju postojeće dvorane pa ćemo ići u obnovu tako da bi 2025. imali sve uvjete za prihvat tako velike manifestacije kao što je svjetsko prvenstvo u rukometu. 

18:35 Blaže Pezo: Može li gradonačelnik prokomentirati gradnju kanalizacije u Mokošici? Također zanima me sportska infrastruktura, gradnja rukometne dvorane, je li to još uvijek stoji?

18:29 Mato Franković: Budućnost leži u gradnji graža kao i disperziji prometa. Park and ride sustav će biti sustav da se svi mogu parkirati na Pobrežje i s javnim gradskim prijevozom će se moći spustiti u grad. Što se tiče garaže na Sv. Jakovu imamo idejno rješenje i to bi bila garaža samo za stanovnike sv. Jakova, to bi bilo resident only. Mokošica je usklađeno idejno rješenje u ulici Bartola Kašića. Iza OTP-a projekt je pri kraju i vjerujem da će do kraja godine Sanitat to riješiti. Riješili smo pitanja parkinga na Gracu i čekamo studeni da krenemo graditi. Ići će i blago pošumljavanje na parku Grada, a parking će imati posebnu podlogu.

18:27 Tatjana Šimac Bonačić: Promet u mirovanju je jako važan i rekli ste kako razvijate tri projekta gradnje garaža jedan je sv. Jakov, Hladnica i u Mokošici. U kojim fazama u ti projekti kao i projekt Centra iza grada. 

18:23 Mato Franković: Čini mi se da je izvedivo za Lokrum, ali moram provjeriti vezano za rampe. U Ulici Janka Bobetka je izgrađena garaža, a planirali smo jednu kod zgrade HEP-a. Ova nas je kriza zatekla pa ćemo nakon što prođe urediti. Želimo kupiti zgradu HEP-a i u pregovorima smo. Kad je kupimo uklonit ćemo antene i projektirati je za vrtić. Tako bi u Gružu dobili veliki prostor, riješili puno problema. 

18:22 Krešimir Marković: Može li se Lokrum prilagoditi osobama s invaliditetom? Prometujući kroz Ulicu Janka Bobetka stanovnici su u problemu zbog parkinga. Planira li se osigurati sredstva za rješenje tog prometa i izgraditi garaža?

18:19 Mato Franković: Svi naši Elafiti su  u problemima. Da smo napravili one marine sad ne bi imali problema jer nautički turizam cvate. Provjerit ću odvoz smeća. Dobro je što će Lopud dobiti kanalizacijski sustav i to je već počelo. Moramo na svim otocima graditi veće podzemne kontejnere.

18:18 Rikard Rossetti: Stanovnici Lopuda su zabrinuti jer ništa ne radi, a ni Lafodija neće otvoriti kao i brojni ugostiteljski objekti koji plaćaju puno cijenu koncesijskog odobrenja. Također smeće se odvozi dva puta, a ne tri puta što širi nesnosan smrad. 

18:13 Mato Franković: Mi ćemo ljudima ispuniti tuđe obećanje kao što smo riješili brojne druge repove. Što se tiče broja članova Turističkog vijeća, broj nije prekomjeran. Mišljenja sam da na čelu vijeća ne treba biti gradonačelnik nego to treba biti netko iz sektorskih redova. 

18:10 Maro Kristić: Zanima me pothodnik na Ilijinoj glavici jer je to obećao prošli gradonačelnik. Spominjali ste kako ćemo to riješiti nakon što se dobije uporabna dozvola za pothodnik. Zanima me broj članova turističkog vijeća Grada Dubrovnika. Vi ste svoje mjesto prepustili Stanku Ljubiću i čini mi se da ćemo imati više članova. 

18:08 Mato Franković: Što se tiče poticanja aviolonija - Dubrovnik je najugroženiji i bez letova ne može funkcionirati pa smo dogovorili da da sufinanciramo nalete. 

18:07 Marina Vučković Matić: Zanima me marketinška promocija od 14 milijuna kuna. Molim vas da mi razložite operacioni plan. Drugo pitanje je vezano za odjel djelomične intergracije, zanima me što je s ostalim školama jer sam čula da će lapadska škola imati.

18:05 Mato Franković: Svako vrijeme nosi svoje izazove i odgovornost kao što i svaka funkcija nosi teret. Budući da su najavljeno sudski procesi ja ću tada reći tko, što, kada, kako i zbog čega. Ljudi su me davno naučili 'polako, žureći se nećeš dobiti ni vrijeme ni igru. Drugo pitanje vezano za pročelnika, on je od mene prethodno zatražio godišnji i ne znam zašto nije bio na sudu. To je u domeni građanske odgovornosti.

17:59 Jadran Barač: Tko vas to iz nekretninskog lobija gradonačelniče reketari? Drugo pitanje za pročelnika Šutala... nedavno je objavljena informacija da je odbio poziv na ročište suda vezano za parking kod Minčete. Rekao je da ima poslovne obaveze u Splitu, a ispalo je da je tad bio u Lapadu na kafi. 

17:54 Mato Franković: Dio parkova je u lošem stanju i imamo problema s vandalizmom. Ne možemo stići obnoviti koliko oni razruše. Park u Pilama će biti poseban imamo projekt. Ako uspijemo dobiti dozvole to će biti novi interaktivni prostor grada gdje će se moći održavati koncerti, priredbe i građani će biti ponosni. Što se tiče Lapadske obale, rekontrukcija je podijeljena u nekoliko faza i za prve dvije imamo ishođenu građevinsku dozvolu a nadam se da će ići treće. Prva faza je do sveučilišta, a druga dalje. To nam je važno zbog stanovnika. Očekujemo do sredine listopada natječaj za radove pa će ići sve dalje. Tu nemamo problema pa čak ni imovinsko pravnih odnosa. 

17:53 Dolores Lujić: Park u Pilama je u katastrofalnom stanju, podloga i sprave su jako loše. Nije samo tamo loše uređen, u Gružu je također oštećen. Postoji li mogućnost da neko to zamijeni? Hoće li se rekonstrokcija Lapadske obale odvijati u fazama i kad se može očekivati početak?

17:52 Mato Franković: Odgovorit ćemo vam u pisanoj formi. Važno je uključiti javnost da budu u toj cijelom priči kao što smo radili plan upravljanja povijesne jezre. Pitanje nosivog kapaciteta je jako važno kroz razne modele.

17:50 Nikša Selmani: Moje pitanje je vezano uz izradu plana upravljanja Lokrumom. On bi trebao biti u završnoj fazi i zanima me je li izrađena studija nosivog kapaciteta. On je pod zaštitom.

Prijedlog kandidata za imenovanje sudaca porotnika i sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Dubrovniku.

Prijedlog zaključka o sklapanju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila broj 1/2020.

Prijedlog zaključka o sklapanju Aneks I. Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila

(...)

Prijedlog izmjena i dopuna Programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2020. godinu. 

Prijedlog izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2020. godinu. usvojen - usvojen

Prijedlog izmjena i dopuna Programa obavljanja drugih komunalnih djelatnosti na području grada Dubrovnika u 2020. godini.

Prijedlog odluke o imenovanju Stručnog povjerenstva za koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra Grada Dubrovnika. - usvojen

Prijedlog odluke o osnivanju Vijeća za prevenciju kriminaliteta i narušavanja javnog reda na području Grada Dubrovnika. usvojen

Prijedlog odluke o dopuni Odluke o raspoređivanju sredstava iz Proračuna Grada Dubrovnika namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Gradskog vijeća Grada Dubrovnika - usvojen

 Prijedlog odluke o načinu financiranja troškova uređenja građevinskog zemljišta te izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture.

16:46 Mato Franković: Radi se o tome kako je došlo do pojednostavljenja provedbe odluke. Imali smo niz različitih praksi i sad je upravni odjel predložio unificiranu odluku te je sve jasno do najmanjeg detalja. Svi koji su zainteresirani znat će kako nešto raditi.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima.

16:40 Mato Franković: Što se tiče kupnje vinjeta to je odlučeno u prošlom sazivu vijeća i to je značilo da agencije koje duguju mogu kupiti. Visoki trgovački sud je zauzeo stav i onda je logično očekivati da krenu druge.

16:35 Maro Kristić: Trebalo bi informirati korisnike tako da ne dolazi do kazni u ovom prelaznom razdoblju. 

Prijedlog odluke o proglašenju svojstva komunalne infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi – Dječje igralište „Bosanka“.

Prijedlog plana korištenja javnih površina u povijesnoj jezgri

Prijedlog pravilnika o dopuni Pravilnika o subvencioniranju cijene cestarina autoceste A1 za I. skupinu vozila na relaciji Ploče-Zagreb-Ploče.

Prijedlog pravilnika o dopuni Pravilnika o subvencioniranju cijene zrakoplovnih karata na relaciji Dubrovnik-Zagreb i obratno - usvojeno

Prijedlog pravilnika o dopuni Pravilnika o subvencioniranju cijene studentske i srednjoškolske autobusne karte na relaciji Dubrovnik- mjesto studiranja i obratno. - usvojen

15:41 Mato Franković: Ovo nije socijalna mjera jer mi imamo druge modele za pomoć. Došlo je vrijeme da za sve treba uvesti imovinski cenzus. Prošla su vremena populista i vidimo da su mnogi pali na ispitu odgovornosti. 

15:37 Tatjana Šimac Bonačić: Kad je dobro onda je lako donositi odluke, tako je rekao gradonačelnik a ja bih dodala da i tad treba promišljati. Sve što je bilo nadstandard sad je teško oduzimati. Treba racionalizirati i raznorazne projekte gdje možemo jako puno uštedjeti, ali u socijalna davanja manje. i davanje udžbenika je populistička odluka jer treba uvesti cenzuse. Držim da se može postići racionalizacija na drugim projektima, a u budućnosti manje populizma svima.

Prijedlog odluke o dopuni Odluke o dodjeli potpora za zapošljavanje pripravnika Grada Dubrovnika.

15:35 Marina Vučković Matić: Mladi su najranjivija skupina.

15:34 Maro Kristić: Ovo nije nova odluka, Grad je provodi dugo godina i čini mi se da je postala neatraktivna tako da je logično da je obustavimo. Upravni odjel bi trebao analizirati kojim mjerama se treba okrenuti.

15:31 Mato Franković: Kada je dobro lako je biti gospodar javnog novca. Lako je davati novce... U trenucima rezanja je to problem i nije politički mudro, ali je neminovno jer moramo zadržati stabilnost javnih financija. Slažem se da treba doći do smanjenja aparata. Ovo je tek početak i treba se prilagoditi vremenima. Ovdje je tek početak a zamislite kako će biti kad krenemo govoriti o imenima. Bio sam na sastanku sa sindikatom Libertasa i rekao sam im da će biti teško i morat ćemo rezati. Ovo je tek početak i nadam se da će toga biti što manje. Mi ne gasimo ove odluke nego ih samo stavljamo van snage. Ovo je nužno i neophodno i bit će toga još.

15:29 Miho Obradović: Mi smo na kolosjeku i mislim da ne treba rezati svima. Kare su nenormalno skupe i ljudima znači subvencija.

15:28 Jadran Bračan: Ja sam bio pripravnik Grada kada je nastupila kriza. Alternativa je bila da odselim iz ove države, međutim Grad mi je omogućio da ostanem u Dubrovniku. Sad ide velika ekonomska kriza i mislim a je potrebno da se pronađe novac jer vidim imamo neka igrališta, ceste... Bilo bi dobro da mladi ostanu.

15:22 Marko Potrebica: Da smo kojim slučajem uzeli rebalans ušli bi u zamku da je sve protrebno. Ovo je dobar program, ali nema se odakle. Rezali smo 137 milijuna u početkum a najavili kako će biti još rezanja na jesen. Ovo je dobar trenutak da usmjerimo novce u prave mjere. Nažalost bili smo svi populisti. Apeliram da se u rujnu okupimo bez obzira što su izbori u svibnju da donesemo dobre odluke vezane za proračun.

15:21 Maro Kristić: Ovo je program poticanja pripravnika za privatna poduzeća, a ne da rade u Gradu Dubrovniku.

15:20 Marko Miljanić: Mislim da je 21 pripravnik bio.

15:19 Jadran Barač: Zanima me koliko je do sad Grad uložio u ovu mjeru od 2019. godine? 

15:16 Mato Franković: Ne odustaje se od odluka koje su dobre i potrebne. Sve vezano za nadstandard obustavlja se zbog situacije s koronavirusom.

Prijedlog odluke o imenovanju ulica i trgova Grada Dubrovnika. - usvojen

15:08 Rikard Rossetti: Jednoglasno smo utvrdili dva prijedloga, imenovali smo dvije ulice koje ranije nisu imale ime - prvo je prolaz kod Zlatarske ulice u povijesnoj jezgri kao padre Ivana Martinića, a druga ulica je Ulica Hrvatskog crvenog križa koja je kod Ulice Nikole Tesle.

14:18 PAUZA DO 15:00 SATI

Prijedlog rješenja o razrješenju Ivice Grileca dužnosti ravnatelja Javne ustanove Rezervat Lokrum i Prijedlog rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Javne ustanove Rezervat Lokrum. - usvojeno

14:06 Selmani: Grilec je dobio vaše zeleno svjetlo kad je ušao u stranku.

14:04 Potrebica: Javio sam se kolegi Selmaniju, spominjao je političko-trgovački deal i etiku. Dakle, po njemu, razvidno je bilo da upravo mi iz HDZ-a se ne držimo etike pa da smo u političko-trgovačkim dealovima podložni, izgovoreno je to s pozicije elitizma. Google sve pamti, uvaženi član iste opcije kao i Selmani, inače profesor etike, je objavio post koji je lažan. Starom slikom s hrpom turista i spomenikom branitelja je napisao da horde pobiješnjelih Hercegovaca dolaze glasati u Grad. Je li to bila etika? Je li to bila istina? To je bila laž, obmana najgore vrste.

14:02 Franković: Google je zapamtio da je prije 4,5 godina ili pet nastala jedna kvalificirana politička većina u GV koja se sastojala od HSZ-a Srđa, Mosta i DDS-a i tad smo donosili političke odluke. Točno prije 4,5 godina je došlo na red imenovanje v.d. ravnatelja Lokruma. I tad je iz naši šina ispao DDS jer se tad dogovorio s Vlahušićem. Nismo htjeli prihvatiti Tevšića, pa su se oni tad dogovorili u zamjenu za Linđo. Mi smo tasd prihvatili vaš izbor. Znate kako se zvao? Ivica Grilec.

14:00 Selmani: Trpimo jednu vladavinu trgovačko-političkih dealova. Oni se događaju na svim razinama. Imao i problem stranačke podobnosti. Mediji su jedini način uz koje je moguće senzibilizirati javnosti. To je stvar nas koji želimo u politiku unijeti nešto što se zove etika. Franković je podigao letvicu. Uz pomoć malo dobre volje možemo dobivati kvalitetnija rješenja.

13:49 Rossetti: Lokrum nikad nije bio uredniji. Grileca ne bih promijenio nikad, nije ispoštovao proceduru jer nije čekao da mu netko drugi odnese smeće. Nije bilo financijske štete.

13:47 Franković: Kad bih izbrojao sve kaznene prijave koje ste mi napisali, gdje bismo bili? Netko bude pravomoćno osuđen pa još drži misu, a drugi ni kriv ni dužan pa bismo trebali ga ovdje proganjati.

13:45 Obradović: Nisu mi jasna vaša mjerila, hvalili ste bivšu ravnateljicu Linđa, a danas na sudu još ima procesa protiv nje, hvalili ste i bivšeg ravnatelja Lokruma, a ovaj vam je bio najbolji zadnjih 30 godina.

13:45 Barač: Slažem se kao je gradonačelnik preuzeo odgovornost, nego treba reći kako su izašle neke informacije u javnost.

13:42 Franković: Jasno je koje vrste pripadaju Lokrumu, a koje ne, to je zaštićen dio. Par kunića koje je netko tu doveo iz zafrkancije se pretvorilo u 800, ako ne i više. Ti kunići su kao vrsta koja ne pripada Lokrumu napravili problem. Zbog toga je JU išla u zbrinjavanje. Mislim a i ih se zbrinjavanjem trebalo srezati na najmanji broj. Grilec je dobio 2 jer sam od njega tražio više, a zamislite koliko su ovi prije radili kad je on napravio najviše u zadnjih 30 godina.

13:41 Jelčić: Mnogi građani se pitaju jesmo li izgubili kuniće. Sad ih odjednom nema. Ako znate, mene i neke ljude zanima. Također, rekli ste prošli put da je radio jedva dovoljan posao, a sad da je radio dobar posao.

13:33 Franković: Pa kud baš vi o političkim podjelama? U trenutku kad Vijeće odlučuje o imenovanju za ravnatelja, onda preuzima i političku odgovornost. To sam rekla kad se Grileca imenovalo. Lokrum nije ništa izgubio u posljednje dvije godine, puno toga je dobrog napravljeno, a naši sugrađani to prepoznaju, Ono što Grilec nije napravio dobro, nije poštovao procedure što možda nema zakonsku problematiku, ali ima moralnu. Tu se sad pokazuje odgovornost GV-a. Vi ste u određenim trenucima znali preuzeti političku odgovornost pa nemojmo zaboraviti podjelu Tevšić-Matušić, Lokrum-Linđo kad je izvisila odlična ravnateljica. Preuzmite i političku odgovornost za stanje u Linđu koje smo mi naslijedili da bi ono sada bilo izvrsno. Nemojmo zaboraviti ni Umjetničku galeriju, znamo čija je odgovornost tu bila. Nemojmo zaboraviti nni davno odrađen slučaj Šiše koji je torpediran i za kojeg je ovaj Grad platio 800 tisuća kuna penala zbog torpeda koji je doživio.

13:27 Ivan Jelčić (DDS): Sad bih ovdje trebao biti sretan jer se obistinilo ono što smo mi dvije i pol godine to govorili. Lokrum je izgubio 2 i pol godine. Prošlu sjednicu je gradonačelnik rekao da je ravnatelj loš ravnatelj. Meni je žao što je došlo do ove situacije. Kad je bila debata i kad je bilo glasanje, ne može mi pobjeći nešto što je Franković rekao, a to je da je dobio Grilec posao jer je član HDZ-a i što mu kao takvom može vjerovati. To me tada jako zasmetalo. Upravno vijeće je među pet kandidata u ukupno 20 minuta izabralo Grileca. Oni su u 20 minuta odlučili da je on najbolji. Očigledno jer je i dalje išla mantra kako Grilec ima člansku iskaznicu HDZ-a što je gradonačelnik i priznao. Trebalo bi razmisliti i o članovima UV i njihovim kompetencijama da uopće budu u tom Vijeću. Možda bi u našem zakonodavstvu trebalo provući nešto što imaju neke druge demokracije, a to je da vladajuća stranka predloži osobu, a mi glasamo, da izbjegnemo ovu šaradu. Jer je UV u 20 minuta procijenilo njihove kompetencije.

13:25 Potrebica: Odbor je razmotrio prijedlog i rješenje da se gospar Grilec razrješuje dužnosti ravnatelja. Odbor je jednoglasno usvojio i podržao prijedlog. Jendoglasno predlažemo Nikolinu Grković kao v.d. ravnateljice. 

Prijedlog zaključka o umanjenju iznosa zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika za kategorije kiosci, kao i stolovi i stolice ispred ugostiteljskih objekata u razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna 2020, te oslobađanje od plaćanja u razdoblju od 1. listopada 2020. do 31. ožujka 2021. godine za iste kategorije.  - usvojeno

Prijedlog zaključka o smanjenju svih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika za srpanj, kolovoz i rujan 2020. godine. - usvojeno

13:11 Miho Obradović (HNS): Kontaktirao sam kolege ugostitelje i ne slažemo se svi oko idealnog rješenja. Mislim da u jednom dijelu ova odluka nije poštena. Imamo ugostitelje koji nisu otvorili lokale, a neki rade dobro.  

13:00 Franković: Možemo napraviti da to ovako ide do listopada, a nakon toga možemo uvesti i posebne kriterije.

12:59 Potrebica: Cilj mjera nije da se spašava d.o.o., nego radna mjesta. Došli smo u suludu situaciju da otpustite sve ljude, a onda dobijete oslobađanje. Slažem se s vama. Ako je netko zagovaratelj američkog kapitalizma, onda on ne poznaje subvenciju. Ako je zagovaratelj europskog kapitalizma sa socijalnom osjetljivošću, to je druga stvar.  

12:58 Kristić: Postoje poslodavci koji su imali 10 zaposlenih, ostavili jednoga, a onda dobiju oslobođenje. To nije u redu, ne možemo svih tretirati isto.

12:56 Franković: Slažem se s kolegicom, izmijenit ćemo to.

12:55 Potrebica: Ne zna se kojim strankama.

12:54 Matija Čale Mratović (nezavisna): Pozdravljam smanjenje zakupnina, ali na ovoj sjednici izglasavamo prestanak financiranja političkih stranaka, što podržavamo, a zaboravljamo da su stranke zakupci prostora. Time pogodujemo velikim strankama s velikim donatorima. Zna se kojim strankama.

Prijedlog zaključka o oslobađanju plaćanja najamnine i naknade za bespravno  korištenje stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika za socijalno ugrožene osobe za  srpanj, kolovoz i rujan 2020. godine. - usvojeno

12:49 Franković: Imamo stanare koji koriste stanove s pravnim temeljem i bez pravnog temelja i nemaju potpisan ugovor o najamnini. Oni se terete kao bespravni korisnici do iseljenja. To iseljenje će uslijediti nakon što sud dovrši svoj postupak. Najveći dio njih su to bili jer nisu bili dio imovinskog cenzusa. Što ako sutra dođe do iseljenja, a on zadovoljava kriterije Centra za socijalnu skrb?

12:45 Marijeta Hladilo: Tako je, imamo kategoriju bespravnih stanara, oni plaćaju naknadu, a mi smo potaknuli korake da se isele, no to je još u proceduri.

12:45 Ivan Maslać (HDZ): Ovdje stoji kako imamo kategoriju bespravnih stanara, a koji će također koristiti pogodnosti.

 Prijedlog odluke o dopuni Odluke o utvrđenju raskida Ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal, zaključenog između Grada Dubrovnika i Razvoj Golf d.o.o. 25. ožujka 2009. godine. - usvojeno

12:30 Barač: Nema problema ako je to tako, ali je neodgovorno da se vijećnicima to stavlja na glasanje, a ne znamo puno činjenično stanje. Nadopuna se nije dobro iskomunicirala. Ne znam zašto mi ovo ovdje komuniciramo ni odlučujemo o ovome. 

12:28 Potrebica: Naravno kako su vaša pitanja legitimna. Sve ono što javno izrečemo, naša pravna pozicija može biti korišteno u procesu, možda najbolje da vam organiziramo razgovor s našim pravnim zastupnicima. Ne želim vam uskratiti pravo za informaciju, ali kao kad smo govorili kad je bila arbitraža oko Imperijala, tako isto ne bih volio da ovdje otkrijemo poziciju koja za nas ne bi bila dobra.

12:27 Barač: Koji to posebni uvjeti nisu ispunjeni? Samo to tražim da mi kažete kao pravni ekspert. Je li Grad Dubrovnik zaprimio glavni projekt investitora na potvrdu Upravnom odjelu? 

12:25 Lujić: Ovo je išlo po principu da od viška glava ne boli. Izglasavanjem UPU-a 2013. nije predviđena nikakva turistička djelatnost no sad su se stekli uvjeti unazad godinu dana da i po drugoj pravnoj osnovi ugovor bude raskinut. Sad imamo dva uvjeta.

12:23 Anita Korda (savjetnica): Odlukom je utvrđeno da će se koncesionaru dostaviti obavijest. Ovaj prijedlog samo predviđa dodatne pravne osnove. Dakle, da bi neovisno o raskidu o koncesiji zbog neispunjenja došlo do raskida najkasnije s 1. siječnja 2019. godine. Kad se šalje obavijest, nema potrebe detaljno obrazlagati članke.

12:20 Barač: Ovo je vrlo ozbiljna tema. Nije mi jasno zašto se ovakva dopuna stavlja na dnevni red jer je odluka o prekidu već donesena i proslavljena. Gradonačelnik je ovdje istaknuo da želi pojačati pravnu sigurnost i to kod mene izaziva zabrinutost. Postoje članci koji definiraju kako se raskida ugovor u odnosu na ispunjenje nekih stavki i uvjeta. Ugovor se raskida po zakonu i za njegov raskid nije potrebno nikakvo dodatno izjašnjavanje GV nego samo obavijest koju Grad šalje drugoj obvezujućoj strani ugovora. Ako pravna problematika krene u pogrešnom smislu, onda se GV može koristiti kao paravan. Koje to bitne obveze investitor nije ispunio u zadanom roku?

12:19 Franković: Grad Dubrovnik je angažirao odvjetnički ured Škurla koji je ekspert u koncesijskim ugovorima te se predlaže manja nadopuna kako bi se pravna situacija u eventualnom sporu pojačala. To je samo manja nadogradnja u odnosu na  postojeću odluku.

Moratorij na kredit, prijelog odluke na prihvaćanje moratorija na kredit - usvojeno

12:17 Potrebica: Odbor je jednoglasno podržao prijedlog. 

 Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu. - usvojeno

Prijedlog odluke o raspodjeli financijskog rezultata – prenesenog viška iz 2019. godine, Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu. - usvojeno

12:31 Franković: Svi projekti koji su ugovoreni nastavljaju se i dalje poput ceste prema Pobrežju, radi se čak i nedjeljom i cesta će biti gotova prije roka. I ostali projekti, poput sanacije Grabovice, se i dalje rade jer su za njih osigurana sredstva. Provedeno je javno savjetovanje za POS, obrađuju se sve primjedbe. Kad dokument bude gotov, ide pred GV i iza ide natječaj. I nas to vrijeme goni jer očekujemo do listopada da bi zgrade trebale biti gotove, a neće zjapiti prazne.

11:25 Terezina Orlić (DDS) je uputila niz pitanja, a jedno od njih se tiče i POS stanova odnosno kad će biti proveden natječaj.

11:09: Franković: Za ostale izmjene ćemo vas pozvati pa zajedno prolaziti kroz to. Pripremit ćemo jedan graf. Što se tiče pitanja Lujić, gledamo da i to pozavršavamo. Nedavno smo dobili takav spor, pa onda i još dva, ali izgubili 10. Što se tiče Kistića, sa Savezom smo imali više sastanaka i ovo je iznos baziran na sadašnjem stanju. Ovo je jedan hladni pogon jer se trenažni odnos odvija kako se odvija, a sportske aktivnosti rijetko.

11:09 Kristić: Dubrovački sport je dobio 10 milijuna kuna, kažu da je to samo za njihovo redovito funkcioniranje. Apeliram na gradonačelnika da nađemo izlaz iz te situacije.

 

11:07 Dolores Lujić (Most): Gradonačelniče, spomenuli ste sudske sporove i mogućnost nagodbe. Grad ima veliki broj sporova oko povrata imovine koje će Grad vjerojatno izgubiti. Gleda li se po tom pitanju nagoditi?

11:03 Nikša Selmani (KLGB Srđ je Grad): Nema zajedništva oko proračuna baš uvijek. Ova teška situacija je trebala biti motiv da pokušamo više biti zajedno i osmisliti kako se izvući iz ove situacije.

11:02 Barač: Grad je istaknuo da se podigne. Ovo je samo da se procijeni zakonitost.

11:02 Franković: Koliko mi je poznato, Grad Dubrovnik nije tražio povisivanje predmeta spora nego DPDS. Ako možemo na to utjecati, hoćemo, ali mislim da nismo ti koji možemo na to utjecati.

11:00 Barač: Imate mogućnost odustati od spora s DPDS-om od 150 milijuna kuna. Mi vraćamo zidine Gradu.

10:55 Franković: Znao da sam ćete ići u tom smjeru, tome smo već razgovarali. Hotel Gruž će se zadužiti za 15 milijuna kuna za izgradnju doma u Gružu. On vjerojatno neće moći ući u mrežu domova, ali ovaj veliki na Medarevu će uči sigurno. Osnovat ćemo jednu ustanovu, a ne dvije jer za takvo nešto nema potrebe.

10:53 Šimac Bonačić: Gradonačelniče, dok ste nabrajali projekte, spomenula iste dom na Medarevu što nas veseli jer veliki broj naših sugrađana čeka. Interesira me hoće li dom biti u sustavu državnih domova tj. da će postojati subvencija države.

10:52 Kristić: Šimac Bonačić je spomenula situaciju oko nedostajućih parkirnih mjesta. Sad ih imamo dovoljno, oni stoje neiskorišteni, ali imamo situaciju da od Viktorije do Belvedera stoji parkirano stotine automobila. To su automobili gostiju lošije platežne moći koji uzurpiraju gradsku prometnicu. Dio stanovnika je ogorčen.

10:48 Franković: GUP ćemo mijenjati u tri koraka. Mogu reći sa zadovoljstvom kako smo potpisali ugovor s DAD-om na izmjeni GUP-a i oni su nam partneri.

10:38 Tatjana Šimac Bonačić (SDP): Očekuje se objektivniji rebalans koji će biti najesen i kad ćemo vidjeti prave prihode srpnja i kolovoza te da će se iskristalizirati projekti koji su prioriteti.

10:28 Franković: Ministar financija nas redovno ističe kao pozitivan primjer pri upravljanju u ovoj krizi. Sigurno bismo bili u boljoj situaciji što se tiče kreditnih zaduženja da su i ostali gradovi u RH na istoj razini. Grad Rijeka je prije nekoliko tjedana usvojila proračun s deficitom iako to zakonski nije ispravno jer su mu prihodi bili manji od rashoda. Kontroliramo maksimalno situaciju. Banke su itekako spremne stati iza Dubrovnika jer se Dubrovnik itekako brzo može oporaviti.

10:24 Maro Kristić (Most): Važno je da se izvuku pouke i načini kako bi trebalo raspolagati javnim novcem. Postoje dvije skupine razloga zašto ćemo biti suzdržani. Jedan je načelne naravi – mislim da je u pripremu trebalo svih nas uključiti s obzirom na složenost situacije. Drugo, mislim da smo stvarali percepciju kako smo iznimno bogat Grad što je u prvom redu radio bivši gradonačelnik, a to je znala raditi i aktualna vlast. Dio odgovornosti trebaju preuzeti i oni koji upravljaju gradom jer se preko noći dogodio kolaps. Građani se s pravom pitaju gdje su svi ti novci nosili.

10:19 Gordan Špero: Kolega Barač, očito ne razumijete kako proračun funkcionira, ne može se biti baba Vanga i procjenjivati kako će se stanje događati.

10:15 Franković: Želio bih vam čestitati na dobro osvojenom rezultatu i broju preferencijalnih glasova i želim vam političku sreću. Što se tiče rebalansa, sustav držimo održivim i pod kontrolom unatoč enormnim poremećajima. U nijednom trenutku likvidnost Grada nije došla u pitanje, kao ni socijalni program. Čak smo pomogli u iznosu od 10 milijuna kuna. Rashode smo smanjili za 35 posto tako što smo odmah Grad uveli u nužno i neophodno financiranje. Složio bih se s vama kako je ispred nas izazovno vrijeme, ali i vrijeme u kojima se ne smijemo financijski zalijetati. Sve nove investicije u koje Grad bude ulazio moraju biti financiranje eu sredstvima.

Razrađujemo nove modele novih socijalnih korekcija gdje ćemo uvesti određene kriterije da vidimo koja kategorija spada pod što pa je sigurno da u budućnosti neće biti osam tisuća besplatnih pokaza nego će ih biti manje. Zato se ukidaju subvencije za avioprijevoz i cestarine jer smatramo kako je to nadstandard, a ne socijalna kategorija i nije nužno i neophodno

10:11 Jadran Barač (SDP): Ovim izmjenama i dopunama se pristupilo nerealno. Ova izmjena i dopuna se preslikava u određenom dijelu na posljednju izmjenu i dopunu naše Vlade. Mislim da će naknadno biti velikih korekcija u brojevima bez nastojanja da se ovo svede u realne okvire. Grad bi se mogao pripremiti da pad neće biti 15 posto nego preko 50 posto. U političkom smislu mi je jasno da predlagač želi prikazati stvari na blaži način, ali zbog odgovornosti prema Proračunu je to trebalo puno realnije pripremiti.

10:04 Franković: U pravu ste. Mene je ljudski najviše boljela mantra o bogatom Dubrovniku koja se ponavljala jedno desetljeće. Došlo nas je to glavo jer su nas ljudi počeli gledati kao bogate, enormno bogate, bahate, nadam se da to neće nikome više pasti na pamet. Imali smo velika proračuna sredstva, ali i velike proračunske obveze. Jesen i zima će biti puno teži. Sa 65 milijuna smo pali na pet milijuna. 

10:02 Rossetti: Najlošiji smo po brojkama, mislim da bi trebala peticija prema državi da nam se razumna sredstva odobre jer ona živi od Dubrovnika, a Dubrovnik će opet biti što je bio.

9:59 Marijo Bekić (HDZ): Proučio sam materijale i samo mogu dati nekoliko pohvala odjelu koji je to radio i gradonačelniku. Mjere su sveobuhvatne te omogućuju daljnju prilagodbu u smjerovima koji će biti potrebni. Prošli tjedan su stigla nova četiri respiratora, u srijedu će biti predstavljeni javnosti.

9:57 Potrebica: Odbor za proračun i financije je zasjedao prije sjednice. Obje točke smo usvojili većinom glasova.

9:53 Anita Burić (pročelnica za financije): Višak prenesen iz prošle godine je uglavnom potrošen u prvih šest mjeseci. Što se tiče rebalansa, dobili smo dva amandmana: prvi je UO za promet gdje je došlo do preraspodjele, a drugi je iz UO za izgradnju, također se radi o prebacivanju sredstava unutar odjela, a radi se o kreditnim sredstvima.

9:24 Mato Franković: Rebalans je vezan i uz covid situaciju te je utjecala na gradsku blagajnu. Situacija je 2019. izgledala tako da smo zabilježili 265 milijuna kuna prihoda dok smo istovremeno u 2020. zabilježili 209 milijuna prihoda, dakle značajno smanjenje. Što se tiče rashoda, 162 milijuna kuna rashoda u 2020, a 170 lani. Može se vidjeti kolika je financijska razlika između jedne i druge godine što se tiče prihoda i rashoda. Kao što su se smanjili prihodi u ožujku, uveli smo sustav nužnog i neophodnog financiranja. Ostvarena je financijska stabilnost mada smo ostvarili 94, 5 posto prihoda manje, ali i 47 milijuna kuna rashoda manje. Kad se umu prihodi i rashodi za prvih šest mjeseci ostvaren je suficit od 8,6 milijuna kuna, uspjeli smo izbalansirati bez kredita i slično. Na računu smo 63 milijuna imali 1. siječnja 2020., 30. lipnja 5,7 milijuna, a sada oko šest milijuna kuna.

Podsjetio je i na mjere za gospodarstvenike i osjetljive skupine te obznanio kako su u Opću bolnicu Dubrovnik stigla četiri nova respiratora koje je financirao Grad. Kazao je kako je u vremenu korona-krize Grad pomogao s preko 10 milijuna kuna. 

Franković: Nakon reaktivacije britanskog tržišta situacija se značajno popravila, na današnji dan smo zabilježili onu željenu situaciju brojku od 30 posto od sezone. Ako se nastavi s brojkama i ako nam jesen bude dobra, možemo doći i preko 30 posto.

Predstavio je i rashode po stavkama. 

Franković: Ovo je rebalans koji će sigurno doživjeti izmjene u listopadu kad stanje bude jasnije. Pripremamo se i za kredit koji bi bio dugoročniji i koji bi Gradu osigurao malo više zraka, da možemo dočekati travanj, a da svima možemo pomoći i da ne uđemo u minus po računu. Jedan scenarij je minus po računu, a od OTP banke smo dobili 60 milijuna kuna za minus, u to nismo ušli, ali ćemo ući ako bude trebalo. Drugi scenarij je kreditno zaduženje od sto milijuna kuna koje bi nam omogućilo sredstva da možemo normalno funkcionirati, a to je kredit na 10 godina s rokom počeka od dvije godine dok se stanje ne stabilizira.

9:16 Dnevni red je upotpunjen točkama koje se tiču izmjena naziva ulica i trgova te korištenja javnih površina izvan povijesne jezgre, kao i unutar povijesne jezgre. Točka pod rednim brojem 13 je izostavljena s dnevnog reda. Vijećnička pitanja bi trebala biti posljednja točka dnevnog reda.

9:11 Marko Potrebica (HDZ) je na samom početku čestitao Matu Frankoviću na ulasku u Sabor te su ostali zapljeskali. 

DNEVNI RED

1.    Vijećnička pitanja.

2.    Prijedlog odluke o raspodjeli financijskog rezultata – prenesenog viška iz 2019. godine.

3.    Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

4.    Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

5.    Prijedlog odluke o dopuni Odluke o utvrđenju raskida Ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal, zaključenog između Grada Dubrovnika i Razvoj Golf d.o.o. 25. ožujka 2009. godine.

6.    Prijedlog odluke o proglašenju svojstva komunalne infrastrukture kao javnog dobra u općoj uporabi – Dječje igralište „Bosanka“.

7.    Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima.

8.    Prijedlog odluke o načinu financiranja troškova uređenja građevinskog zemljišta te izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture.

9.    Prijedlog odluke o dopuni Odluke o raspoređivanju sredstava iz Proračuna Grada Dubrovnika namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Gradskog vijeća Grada Dubrovnika

10.  Prijedlog odluke o osnivanju Vijeća za prevenciju kriminaliteta i narušavanja javnog reda na području Grada Dubrovnika.

11.  Prijedlog odluke o imenovanju Stručnog povjerenstva za koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra Grada Dubrovnika.

12.  Prijedlog odluke o dopuni Odluke o dodjeli potpora za zapošljavanje pripravnika Grada Dubrovnika.

13.  Prijedlog pravilnika o dopuni Pravilnika o subvencioniranju cijene studentske i srednjoškolske autobusne karte na relaciji Dubrovnik- mjesto studiranja i obratno.

14.  Prijedlog pravilnika o dopuni Pravilnika o subvencioniranju cijene zrakoplovnih karata na relaciji Dubrovnik-Zagreb i obratno

15.  Prijedlog pravilnika o dopuni Pravilnika o subvencioniranju cijene cestarina autoceste A1 za I. skupinu vozila na relaciji Ploče-Zagreb-Ploče.

16.  Prijedlog izmjena i dopuna Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2020. godinu.

17.  Prijedlog izmjena i dopuna Programa obavljanja drugih komunalnih djelatnosti na području grada Dubrovnika u 2020. godini.

18.  Prijedlog izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2020. godinu.

19.  Prijedlog izmjena i dopuna Programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

20.  Prijedlog zaključka o oslobađanju plaćanja najamnine i naknade za bespravno  korištenje stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika za socijalno ugrožene osobe za  srpanj, kolovoz i rujan 2020. godine.

21.  Prijedlog zaključka o smanjenju svih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika za srpanj, kolovoz i rujan 2020. godine.

22.  Prijedlog zaključka o umanjenju iznosa zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika za kategorije kiosci, kao i stolovi i stolice ispred ugostiteljskih objekata u razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna 2020, te oslobađanje od plaćanja u razdoblju od 1. listopada 2020. do 31. ožujka 2021. godine za iste kategorije.

23.  Prijedlog zaključka o potpisivanju Ugovora o zasnivanju prava služnosti zemljišta u svrhu postavljanja FTTC kabineta fiksne mreže sa pripadajućim privodima kabelske kanalizacije do izgrađene fiksne mreže između Grada Dubrovnika i društva Hrvatski Telekom d.d. iz Zagreba.

24.  Prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta, odnosno javnog dobra u općoj uporabi, za dio nekretnine katastarske oznake čest.zem. 2464/2 k.o. Dubrovnik površine 43m2.

25.  Prijedlog zaključka o sklapanju Aneks I. Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila.

26.  Prijedlog zaključka o sklapanju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila broj 1/2020.

27.  Prijedlog rješenja o razrješenju Ivice Grileca dužnosti ravnatelja Javne ustanove Rezervat Lokrum.

28.  Prijedlog rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Javne ustanove Rezervat Lokrum.

29.  Prijedlog kandidata za imenovanje sudaca porotnika i sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Dubrovniku.

30.  Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o stanju u prostoru Grada Dubrovnika za razdoblje 2014. – 2018. godina.

 31. Odluka na moratorij na dio obveza po Ugovoru o kreditu

32. Odluka o prihvaćanju moratorija

33. Suglasnost investitoru Doma projekt d.o.o. za izgradnju dvosmjerne ulice 

Popularni Članci