FRANKOVIĆ PREDSTAVIO PROGRAM! Obećao stanove za mlade, nova urbana područja, javne garaže, ali i besplatne vrtiće i gradski prijevoz, oslobađanje od prireza...

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović/DD, Goran Mratinović / DD
Aktualni gradonačelnik Mato Franković koji ide po još jedan mandat s kandidatkinjom za zamjenicu Jelkom Tepšić danas je predstavio ispred HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera izborni program. Kako su kazali, zahvaljujući korištenju EU fondova, rasteretit će se gradski proračun, zbog čega građanima žele pružiti nove pogodnosti.

To su nula posto prireza u iduće četiri godine, nula posto poreza na potrošnju, besplatni vrtići, besplatni javni gradski prijevoz, besplatno dopunsko i zdravstveno osiguranje za umirovljenike čija mirovina ne prelazi 3,5 tisuće kuna, besplatna produljena nastava, ne samo za prva dva nego i za treće i četvrte razrede osnovne škole. Obećali su i realizaciju ključnih projekata, sportsku infrastrukturu, kao i predškolsku i osnovnoškolsku, ali i osnovnu poput cesta, odvodnje i sl.

Svoj su program podijelili u osam glavnih dijelova, a to su Odgovoran grad, Grad u pokretu, Grad jednakih mogućnosti, Aktivan grad, Ponosni grad, Eko grad, E- grad, Siguran grad.

ODGOVORAN GRAD – STANOVI ZA MLADE, NOVA URBANA PODRUČJA, AZIL, PLACA, FILMSKA STUDIJA…

„To je grad kojim se upravlja odgovorno i odlučno, grad u kojem je gradska vlast u službi građana. Cilj je izmjena GUP-a. Prethodnim izmjenama smo uveli standard, a budućim planiramo aplicirati sve konzervatorske podloge kako bismo spriječili buduće devastacije te osigurati nove stambene zone, širenje prema Gornjim selima, budućnost mladima,“ kazao je Franković.

„I dalje ćemo se oslanjati na turizam, ali smatramo da nove tehnologije moraju pronaći mjesto u našem Gradu. Dubrovnik treba postati centar ili dio velikih i moćnih kompanija iz IT sektora,“ izjavio je.

„I filmska i glazbena industrija su prisutne, no dogodi se situacija da su ovdje nekoliko dana, a dalje snimaju u filmskim studijima. Moramo razviti tu industriju, izgraditi filmska studija,“ dodao je Franković.

Kako kaže, nastavljaju i s modelom Dubrovačke stanogradnje.

„Nastavljamo s modelom koji će mladim ljudima omogućiti vlasništvo nad nekretninom, ono je kao sidro i drži vas u vašem gradu. Nakon Mokošice, nastavljamo sa Solitudom, idemo prema Pobrežju i idemo s novim urbanim centrima prema Gornjim selima,“ izjavio je.

Nastavljaju i s projektom Poštujmo Grad.

„Preuzeli smo odgovornost i ta je godina bila puna negativnog marketinškog publiciteta prema Dubrovniku oko prekomjernog turizma. Poštujući turizam i financijske potrebe, ali i poštujući naše stanovnike, nastavljamo s održivim turizmom,“ kazao je Franković.

Planiraju i izgradnju azila za napuštene životinje.

„Sve prepreke koje smo imali smo preskočili, riješili pitanje zemljišta, izradili projekt za građevinsku dozvolu, za nekoliko dana predajemo zahtjev, u 10. mjesecu započinjemo s izgradnjom azila,“ kazao je Frankvoić dodavši kako je u planu i rekonstrukcija place u Gružu.

„Uhvatili smo se u koštac s brojnim izazovima i doveli projekt do građevinske dozvole. Placa će se transformirati,“ izjavio je.

GRAD U POKRETU – GRUŽ NOVI CENTAR GRADA, JAVNE GARAŽE, NOVE CESTE, PARK AND RIDE…

„Cilj je poboljšanje energetske i digitalne mreže. Boljom infrastrukturom povećat ćemo kvalitetu života građana. Gruž će do 2030. godine doživjeti potpunu transformaciju, do 2025. godine ćemo projekt prijaviti na EU fondove. Gruž će postati novi centar grada,“ izjavio je Franković. Obećao je i izgradnju velikog broja javnih garaža.

„Izradili smo sve dokumente za garažu iza OTP banke, garaža u Mokošici - napravljena idejna dokumentacija, garaža Tupovo naselje idući cilj, također Zlatni potok, Ulica Janka Bobetka i Iva Vojnovića,“ izjavio je Franković po pitanju planiranih javnih garaža.  

Nastavlja se i s projektom Park and ride.

 „U više mandata je više kandidata govorilo kako je važno prometno rasteretiti grad. Uži centar je za stanovnike, a svi ostali će naći svoje mjesto u park and ride sustavu na Pobrežju,“ izjavio je.

Povezivanje Elafita je još jedan projekt koji namjerava privesti kraju uz pomoć sredstava iz EU fondova, a cilj je brzo povezivanje Elafita električnim brodovima te uvođenje linije koja će rasteretiti prometnice, a to je ona iz Gruža do Grada.

Svakako, cilj je i daljnje ulaganje u prometnu infrastrukturu.

„Cesta Tamarić – Mokošica je cesta života za Mokošicu. Uspjeli smo dobiti građevinsku dozvolu, završena je procjena, do kraja godine kreću radovi, a samo područje Mokošice će dobiti rasterećenje. Buduće ceste koje život znače donose novi život na Gornja sela. Idemo s izgradnjom ceste Osojnik-Ljubač te Mrčevo – Riđica. Tu je još i izgradnja mreže oborinske odvodnje, a do kraja mandata cilj je otvoriti šetnicu od Orsule do Cavtata. Imala bi svoj društveni i sportski karakter, ali  i nezaboravan pogled,“ kazao je Franković.

GRAD JEDNAKIH MOGUĆNOSTI – NOVE ŠKOLE, VRTIĆI, DOMOVI ZA UMIROVLJENIKE…

Tepšić je predstavila planirane projekte iz segmenta 'Grad planiranih mogućnosti'.

„Završit ćemo izgradnju doma umirovljenika u Gružu te izgraditi novi dom ispod Opće bolnice Dubrovnik. Planirana je izgradnja Doma za beskućnike,“ kazala je Tepšić. Poseban naglasak će se staviti i na sugrađane koji imaju poteškoće i one s invaliditetom stoga će se za njih osnivati stambene zajednice, osigurati dodatak na mirovine, a u planu je i njima prilagoditi javni gradski prijevoz.

U cilju je i rekonstrukcija terapijskog bazena OB Dubrovnika, novi senzorički park u blizini, a igrališta će se prilagoditi osobama s invaliditetom. Kreće i izgradnja novih vrtića, poput vrtića Solitudo i Mokošica, a planirana je nadogradnja OŠ Mokošica, nova škola u Komolcu, kao i nova osnovna škola u povijesnoj jezgri.

AKTIVNI GRAD – MULTIFUNKCIONALNA DVORANA, REKONSTRUKCIJA STADIONA U LAPADU…

 „Započeli smo snažan ciklus ulaganja u sportsku infrastrukturu, izgradili nogometno igralište u Gospinom polju, judo dvoranu u Mokošici i sl. Pred nama je veliki projekt, a to je multifunkcionalna sportska dvorana 2025. koja će biti domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva, također rekonstrukcija gradskog stadiona Lapad, energetska obnova sportske dvorane, tenis centar Lapad, multifunkcionalna boćarska dvorana u Komolcu, hangar veslačkog kluba Neptun, sportska dvorana Orašac, montažne boćarske dvorane, ulaganja u dječja igrališta te rekreativne zone,“ kazao je Franković.

PONOSAN GRAD – DODJELA ZEMLJIŠTA NA NUNCIJATI, NOVI SPOMENIK BRANITELJIMA

„Vratili smo tvrđavu Imperijal Gradu, a u njoj će biti smješten obnovljeni Muzej s novim postavom. Stambeno zbrinjavanje branitelja provest ćemo dodjelom zemljišta na Nuncijati, izgradit novi spomenik braniteljima kao i spomenik dječjim i civilnim žrtvama,“ kazala je Tepšić.  

EKO GRAD – ZATVARANJE GRABOVICE, PROČISTAČ NA PETKI, NOVI PARKOVI

Među projektima pod ovom sekcijom planira se završetak sanacije i zatvaranje Grabovice, izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Petka, uređenje novih zelenih zona i parkova, a to su park Gradac, Pile i ispod Platana na Brsaljama. Naglasak će se staviti i na kanalizacijsku i vodoopskrbnu mrežu, uključujući i Elafite, a uredit će se trg u Suđurđu i sportsko-rekreacijska zona. Nastavlja se i s projektima obnove.

E - GRAD – SVI DNEVNI UTROŠCI GRADA ĆE BITI DOSTUPNI GRAĐANIMA

„To se u prvom redu odnosi na participativnost građana kroz donošenje odluka o gradu. Projekt Otvoreni grad smo započeli na početku mandata. Njime smo uveli digitalizaciju. Danas je Dubrovnik na pola puta da postane potpuno digitaliziran. Predstavit ćemo izvješće o dnevnim utrošcima dostupno svim sugrađanima. Započeli smo projekt Participativno budžetiranje te smo oživjeli gradske kotareve i mjesne odbore. Nastavljamo s razvijanjem sustava upravljanja posjetiteljima putem digitalnih alata. Razvijamo projekt za digitalne nomade,“ kazao je Franković dodavši kako je cilj i da Elafiti postanu pametni otoci, a planira se i digitalizacija kulture.

SIGURAN GRAD – NOVI VATROGASNI DOM, ULAGANJE U BOLNICU, ZEMLJIŠTA ZA MEDICINARE

„Budućnost svake zajednice leži u sigurnosti, kako za građane tako i posjetitelje. Dubrovnik mora biti spreman odgovoriti na buduće izazove. Upravo zato ćemo krenuti u projekt izgradnje novog vatrogasnog doma, ali i osnaživanje civilne zaštite, ulaganje u hitne službe i Opću bolnicu Dubrovnik. Također, tu je još i podizanje standardna življenja za medicinsko osoblje, u prvom redu dodjelom zemljišta za medicinske djelatnike te ćemo nastaviti ulagati u taj izniman resurs, te jačanje komunalno i prometno redarstvo,“ kazao je Franković.

Popularni Članci