Franković o financijama Grada: "Situacija nije sjajna, ali nije ni dramatična, ne zvoni alarm!"

Autor: Ivona Butjer Mratinović
Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Dubrovnika za prvo polugodište 2021. godine usvojen je većinom glasova vijećnika na sjednici Gradskog vijeća. Gradonačelnik Mato Franković uvodno je kazao kako je točka važna jer će se na nju nasloniti Rebalans koji bi se trebao naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, nakon reorganizacije gradske uprave koja je u planu.

„Prvih šest mjeseci ove godine su bili dvostruko gori nego prvih šest mjeseci prošle godine, kad smo se nalazili u vremenu strogog lockdowna. U 2020. godini, prva tri mjeseca smo sasvim normalno poslovali jer nismo bilo pogođeni korona krizom koja je kasnije stvorila svoje efekte, a u prvih šest mjeseci 2020. godine prihodi su iznosili 167 milijuna kuna. U istom razdoblju 2021. godine su prihodi iznosili 160 milijuna kuna. Prateći rashode u istim terminima, u prvih šest mjeseci 2021. godine smo zabilježili nešto više od 20 milijuna kuna deficita u odnosu na ostvarene prihode, a u istom smo razdoblju 2020. ostvarili 44 milijuna kuna deficita u odnosu na prihode. U prijevodu, za dvostruko smo smanjili rashode,“ istaknuo je Franković dodavši kako 'situacija nije sjajna, ali nije ni dramatična'.

„U ovom trenutku imamo stanovitih problema, ali situacija nije takva da zvoni na alarm i da ne možemo pomoći svima kojima je potrebna pomoć. Zadržali smo financijsku likvidnost svo vrijeme, a i danas smo financijski likvidni,“ dodao je Franković.

Vijećnik Andro Vlahušić kazao je kako za prolivenim mlijekom ne treba plakati, ali kako bi trebalo dati neke ideje. Najvećom opasnošću vidi u kreditnim obvezama.   

„Te obveze iznose 277 milijuna kuna. Još 20 milijuna kuna nismo iskoristili. Dalje, imamo jamstvo od 15 milijuna za hotel Gruž. Volio bih da Franković i pročelnica Anita Burić kažu gdje je 60 milijuna kuna od Poslovne banke i  Državnog proračuna, je li to oprošteno ili smo dužni 370 milijuna kuna?“, izjavio je Vlahušić na što je Franković odgovorio kako je kreditno zaduženje bilo jedina opcija u vremenu kad nisu postojali nikakvi prihodi Grada, a trebalo je mnogima pomoći, no kako su se zadužili po niskoj kamatnoj stopi i velikim rokom počeka da bi se dočekala godina kad će Grad postati u potpunosti financijski stabilan nakon korona krize.

SDP-ova Anita Bonačić Obradović je kazala kako pored puno planiranih projekata stoji kako je izvršenje nula što je loša poruka. Dotaknula se i rashoda za zaposlene. „Kad planiramo vratiti osnovicu na staro? Ovdje na zaposlene otpada 25 posto, za razliku od ostalih gradova gdje je postotak oko 17 posto,“ izjavila je Bonačić Obradović.

Franković je istaknuo i kako će krajem listopada biti objavljen značajan broj raspisanih EU natječaja na koje su se pripremili prijaviti, što su dobre vijesti. Što se tiče plaća, kazao je kako će smanjenje od 10 posto vrijediti sve dok se ne stabilizira situacija s korona krizom. Upozorio je kako će se efekti korona krize u Europi i svijetu tek osjetiti, dakle financijski efekt, koji će, vjeruje, imati dugoročnog efekta i na turizam od kojeg Dubrovnik egzistira. 

Vlahušić je replicirao predsjedniku Gradskog vijeća Marku Potrebici koji je kazao kako Grad nema od čega naplatiti. Vijećnik je kazao kako tu mogućnost vidi kod DPDS-a koji će ove godine uprihoditi višemilijunski iznos, od čega su 10 milijuna porezi jer 'netko drugi broji novac građana'.

„Da mi brojimo svoje novce, ljudi bi imali pravo na pripravničke statuse, cestarine i zračni most. Ima se od imovine Grada,“ dodao je, na što je Potrebica odgovorio kako prihoda od zidina prvih šest mjeseci gotovo nije bilo.

Pero Vićan (DSS) smatra kako je uspjeh zadržati likvidnost Grada, bez smanjenja socijalnih davanja za koja smatra kako trebaju postojati, ali i kako ih treba revidirati, resetirati i poštenije podijeliti. „I Potrebica je rekao da nije normalno da njegova djeca dobivaju besplatne udžbenike, niti je normalno da Vlahušić ima besplatnu kartu za autobus sa saborskom mirovinom. Treba je imati moja punica s penzijom od 1800 kuna, kao i mnoge njene poznanice,“ odgovorio je.

Franković je kazao kako je to nadstandard koji građani trebaju i moraju imati i kako ga zaslužuju, posebno kad je dobro, a kad je teško potrebno je pravednije rasporediti te privilegije. 

Vlahušić je kazao kako je HDZ davao nekretnine u bescjenje te kako mu je drago što su naposljetku priznali grešku.

„Brojevi vas demantiraju. Dakle, 2016. godine, proračun je iznosio oko 400 milijuna kuna, 2015. 378 milijuna, 2019. godine je proračun iznosio 789 milijuna kuna. Dakle, u mom se mandatu proračun udvostručio znajući baštiniti ono što smo naslijedili i stvoriti dodatne vrijednosti. Imali ste vi i dobrih odluka, ali bilo je i loših. No, nisam se opterećivao vašim likom i djelom,“ odgovorio je Franković dodavši kako je Vlahušić započeo puno toga, ali nije završio, što je napravio on. Govoreći o zidinama, kazao je kako 'onom gosparu iz Zagreba može jedino poručiti da je bio ništa, sad je ništa i uvijek će biti ništa'.

„Moram priznati da mi je danas jedan od najsretnijih dana jer ovo je prvi put da u 16 godina postoji rasprava o prihodima proračuna i kako zaraditi. Nitko osim mene o tome nije govorio. Govorilo se samo o tome kako potrošiti pare,“ izjavio je Vlahušić.

Capor je mjere koje spadaju u nadstandard nazvao 'bacanjem novca kroz prozor', kako u mandatu Vlahušića, tako i u mandatu Frankovića, a kažu kako su u tome sudjelovali i Vićan i Željko Raguž (DUSTRA).

„Ja nisam bacao pare kroz prozor, nego su i jedan i drugi (op.a. bivši gradonačelnik Vlahušić i sadašnji Franković) bacali pare, a ja sam bio ispod i kupio što oni bacaju,“ odgovorio mu je. Potrebica je istaknuo kako su za nadstandard u vidu općih subvencijskim mjera i 'Srđevci' dizali ruke. Capor je pitao Vićana je li pare koje je kupio vratio u gradsku blagajnu, na što je Vićan kazao – dao sam ih potrebitima.

Popularni Članci