DARKO MARINOVIĆ, REFORMISTI 'Prvi Konavljanin kao nositelj liste na Parlamentarnim izborima'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Narodna stranka - reformisti jedna je od opcija koju se može zaokružiti na sljedećim Parlamentarnim izborima, a nositelj liste za x. izbornu jedinicu je Darko Marinović, porijeklom iz Konavala. Na visokom 3. mjestu ove liste je i Ivo Vidak također iz Konavala. 

'Prvi Konavljanin nositelj jedne liste za nacionalne izbore,' napisao je na Facebooku odvjetnik i političar iz Konavala Jozo Koprivica, koji je primijetio tu zanimljivost te Marinoviću na tome čestitao i zaželio uspjeh. 

Za čitatelje Dubrovačkog dnevnika Marinović je rekao detalje iz svoje biografije i političkog puta te zašto smatra kako su Reformisti, stranka poduzetnika Radimira Čačića u ovom gospodarski zahtjevnom trenutku dobar izbor sljedećih Parlamentarnih izbora. Njegov otac rodom je iz sela Mikulići u Konavlima, gdje i sam često boravi. 

Darko Marinović rođen je u Sarajevu 7. listopada 1957., a  u četvrtoj godini života preselio se s roditeljima u Split gdje je pohađao osnovnu školu “Ruđer Bošković”, klasični smjer, a nakon toga klasičnu gimnaziju “Natko Nodilo”. Već u srednjoj školi, motiviran ambicijom podnio je molbu ravnatelju gimnazije da mu omogući ubrzano školovanje, što mu je  na koncu i odobreno. Tako je  tijekom pohađanja 2. razreda gimnazije polažio sve ispite iz treće godine i upisao se direktno u 4. razred te tako postao jedan od nekolicine đaka klasične gimnazije u Splitu koji je četverogodišnje školovanje okončao za tri školske godine.  Diplomirao je strojarstvo na „Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje“ (FESB) u Splitu te dobio titulu 'dipl.inž. strojarstva.'

Nakon studija i odsluženja vojnog roka otišao je na rad u Austriju gdje je osnovao trgovačko društvo za trgovinu. Bavio se trgovinom pretežno s republikama bivše Jugoslavije, ali i Rusijom i Kinom.

Dubrovačka banka i izazovna vremena

Nakon Domovinskog rata vratio se u Hrvatsku te je živio u Dubrovniku. Tu se 1993. zaposlio u Dubrovačkoj banci na poslovima marketinga i vrlo brzo postao treći član uprave na mjestu pomoćnika direktora za marketing i investicije.

Formiranjem nove Općine Konavle bio je pozvan od tadašnjeg načelnika da se pridruži i pomogne u radu novonastale općine, što je s velikim entuzijazmom prihvatio. Kako kaže, način rada i funkcioniranje Općine raspršili su mu sve iluzije te se zahvalio načelniku na ukazanom povjerenju. S obzirom na to kako su to bile godine privatizacije i vladala je „borba“ za prevlast nad Dubrovačkom bankom kao jednim od rijetko stabilnih društava u županiji, zbog politike i previranja smijenjen je tadašnji direktor, na čije mjesto su postavili pok. Nevena Barača. Nezadovoljan novonastalom klimom u Banci Marinović je podnio zahtjev za sporazumnim raskidom radnog odnosa.

Dubrovkinja Župa Konavle

Nakon perioda u kojem se bavio samostalnim radom krajem 1995. stupio je na mjesto direktora tvrtke Dubrovkinja Župa Konavle d.d.

Kako je društvo bilo devastirano, ratnim zbivanjima, ali i pretvorbom, a nije bilo privatizirano, jedini spas za 140 zaposlenih i društva vidio je tada u povratu imovine, odnosno nekretnina koje je imalo društvo u Crnoj Gori. Jednim dijelom je u tome uspio i vlasti su Crne Gore vratile društvu u vlasništvo poslovni prostor u Tivtu.

Aktivno je sudjelovao u procesu pokušaja povrata kapitalnog objekta, robne kuće „Dubrovkinja“ na Igalu, ali nažalost galopirajući dugovi i prateče kamate otjerali su društvo u stečaj. Ipak, tada započete radnje naknadno su urodile plodom i društvu u stečaju vraćena je i robna kuća na Igalu.

U reformistima od samog početka

Marinović je član  Narodne stranke – Reformisti (NS – Reformisti) od samog osnivanja u rujnu 2014.

Kako je rekao, potaknut događanjima u svijetu izazvanim korona virusom, proglašenjem pandemije, i posljedičnim događanjima u Hrvatskoj predosjeća nadolazak izazovnih i teških vremena za društvo stavlja se na raspolaganje predsjedniku stranke gospodinu Radimiru Čačiću da pomogne svojim dugogodišnjim životnim i radnim iskustvom u budućem funkcioniranju političke scene.

Prema Čačiću ima veliko poštovanje kao političaru i gospodarstveniku, kako kaže, jer je svjestan rezultata koje on kao župan Varaždinske županije svakodnevno ostvaruje, nada se da suradnjom mogu te uspjehe i znanje prenijeti na južni dio Hrvatske.

Radimir čačić ukazuje mu veliko povjerenje i osim njega na listu za 10. izbornu jedinicu na visoko 4. mjesto postavlja čovjeka iz Konavala, dipl. inž. elektrotehnike Iva Vidaka.

Na taj način simbolično pokazujući da sjever i jug Hrvatske mogu paralelno prebroditi nadolazeću krizu, zaključuje Marinović. 

Popularni Članci