Branko Bačić brani Stožer: 'I struka je stala iza ovakve odluke Ustavnog suda'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a rekao je za N1 da su stručnjaci za Ustav odluku Ustavnog suda, "osim u jednom slučaju", komentirali isključivo kroz pitanje je li trebalo odluku o Nacionalnom stožeru civilne zaštite donijeti ranije.

"Od prvog dana inzistiram da je rad Stožera utemeljen u članku 16. Ustava", kazao je Branko Bačić za N1

"Kritičari su tvrdili da je Stožer paradržavno tijelo. Stožer to nije i ovime su suci Ustavnog suda to potvrdili", rekao je.

"Neki su ustanovpravni stručnjaci komentirali da je dinamika i vrijeme donošenja odluke zakasnilo, da je Ustavni sud trebao donijeti odluku ranije, ali da je netko išao u meritum, osim možda jednog slučaja, ja nisam vidio da su ustavni stručnjaci o tome polemizirali", zaključio je Bačić i dodao:

"Meni je važno da je i struka je stala i stoji iza ovakve odluke Ustavnog suda."

Način izbora članova Ustavnog suda, smatra Bačić, nije sporan:

"U svijetu u pravilu politika, parlament, bira članove Ustavnog suda."

Za otvorenost Ustavnog suda prema javnosti, odnosno da se dopušta prisustvo medija na pojedinim raspravama, rekao je da on načelno jest za to.

"Mogu se složiti s vama da bi možda bilo dobro da se neke rasprave odvijaju pred očima javnosti. Ali, jeste li vidjeli neki sud u svijetu, ustavni ili vrhovni, da kada sami suci suda između sebe vijećaju, da to gledamo uživo?", pitao je.

Bačić je govorio i o odluci Ustavnog suda o Zakonu o najmu stanova.

"Jučer je Ustavni sud utvrdio da Zakon o najmu stanova u izmjenama koje smo proveli prije određenog vremena, nije u skladu s Ustavom, jer, prema kratkom obrazloženju Ustavnog suda, radi  se o činjenici da je preveliki teret ovim zakonom prebačen na zaštićene najmoprimce", konstatirao je Bačić i na pitanje voditelja odgovorio da to tko će raditi izmjene zakona, "ovisi o Ministarstvu graditeljstva".

Bačić se pozvao, dalje, na Europski sud za ljudska prava u predmetu "Statileo", kojom je definirana "obaveza rješavanja traume".

"Ta trauma traje od 1990. naovamo, a činjenica je da su ti stanovi oduzeti i dodijeljeni još u bivšoj državi", kazao je Bačić.

Bačić je rekao da je on osobno već ranije predložio da se odredi rok u kojem će Vlada, resorno ministarstvo i agencija analizirati sve vlasnike i najmoprimce, sve kako bi se utvrdio status svakog pojedinog čovjeka u toj situaciji i napravio pregled stanja u Hrvatskoj.

"Potrebno je napraviti kvalitetnu, stvarnu evidenciju stanja s tim stanovima", kazao je.

Za eventualno obeštećenje zaštićenih najmoprimaca da ih država isplati, Bačić je rekao da "ne zna je li to moguće, jer bi ispalo da je stanarsko pravo prešlo u vlasništvo". Ipak: "Ja nemam problema s time da država uđe u to i da se s najmoprimcima nađe zajednički jezik", kazao je, "a Ustavni sud je, čini mi se, ovakvim rješenjem to i naložio".

"Treba naći način kako vratiti vlasništvo onim obiteljima kojima je to oduzeto, čime su ostale brojne traume  brojnim obiteljima, a s druge strane da ne napravimo novu nepravdu zaštićenim najmoprimcima... Sad je na Vladi da s rješenjem iziđe pred Sabor", dodao je.

Popularni Članci