Branko Bačić: 'Barišić stavlja mandat u mirovanje, vladajuća većina nije ugrožena!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Saborski imunitet više od uhićenja ne štiti ni HDZ-ova Dražena Barišića, ni SDP-ova Vinka Grgića. Jednoglasna je to odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP).

Oporbene stranke s lijevog i desnog spektra nisu iznenađene, no ne očekuju da se pravda istjera do kraja. Upravo na to pozivaju i iz HDZ-a i iz SDP-a, dok jednoglasno hvale neovisnost pravosudnih tijela, piše RTL

Više o svemu rekao je šef kluba HDZ-a Branko Bačić.

Jeste li zabrinuti za vladajuću većinu?

"Ovakvi trenuci da u Saboru raspravljate o skidanju imuniteta kolegama je neugodno i za politiku, nas političare, političke stranke i društvo u cjelini. Moramo učiniti sve kako bismo doprinijeli neovisnosti hrvatskog pravosuđa, sudbene vlasti, državnog odvjetništva, politike, USKOK-a. I utvrdili na razini politike nultu stopu tolerancije na korupciju i kriminal. To je naša obveza kao političara. Vladajuća većina unatoč procesu koji se protiv njega vodi je neupitna. Dao je mandat u mirovanje kao saborski zastupnik i nakon čega će nadležna tijela stranke vrlo brzo Saboru uputiti zamjenika gospodina Barišića."

Znate li o kome se radi?

"O nekom s lite u 6. izbornoj jedinici. O tome će Predsjedništvo donijeti odluku. Vladajuća većina je neupitna. Nastavit ćemo se boriti protiv korupcije, kao i do sada. Kao političar i kao čovjek, razmišljam, postupam i vodim se načelom presumpcije nevinosti."

Sutra u 10 ujutro trebalo bi biti glasanje... Kad možemo očekivati zamjenskog zastupnika?

"O trojici zastupnika kojima je skinut imuniteta ćemo glasovati i novoizabrani zastupnik će položiti prisegu i započeti s radom u Saboru. Svakako, dolazi iz 6. izborne jedinice."

Zašto na listi završe osobe koje imaju problema s USKOK-om?

"Zahtjev za skidanje imuniteta gospodinu Puljašiću nije povezan s današnjim istragama i radnjama koje provodi DORH. On je izabrani gradonačelnik Požege. Znali smo da je istraga otvorena, ali optužnica nije bila podignuta. Predložila ga je njegova organizacija za kandidata u Sabor. Vodeći se načelom presumpcije nevinosti, nakon što je predložen, mi smo se usuglasili na razini Predsjedništva o njegovoj kandidatiri. Potvrda optužnice stigla je nakon izbora, polovicom srpnja."

U ovoj aferi spominju se ljudi iz HDZ-a, SDP-a, HNS-a... Je li vas to iznenadilo?

"To smo već puno puta rekli. Kazneno djelo, korupcija, kriminal... nije stranački obojana, ona se veže uz pojedinca. Nikoga ne optužujem od kolega, ali želim reći da kazneno djelo ima ime i prezime. Bilo kakvo kazneno djelo da se dogodi, a da ga je počinio netko iz HDZ-a, odbijam da ima ikakve veze s HDZ-om ili drugom političkom strankom. Vidite da su neki iz SDP-a i HNS-a, možda i neke druge stranke. Ne bih generalizirao već vezao djelo uz osobu imenom i prezimenom."

Popularni Članci