ATMOSFERA SE ZAHUKTAVA Pitali smo političare s kim bi u koaliciju, a s kime ona ne dolazi u obzir

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Iako je ostalo nešto više od pola godine do održavanja lokalnih izbora, već sada je poznat dio izvjesnih kandidata za čelno mjesto grada, a situacija na gradskoj političkoj sceni se već sada polako počela zahuktavati. Prošli izbori bitno su promijenili političke prilike u Gradu i Gradskom vijeću pa će predstojeći biti posebno zanimljivi. 

Prvotno su ispred HDZ-a u vijećničke klupe umjesto dotadašnjih lica poput Dubravke Šuice ili Nika Bulića, sjeli Mato Franković i Marko Potrebica kao najistaknutiji članovi. Nakon toga se promijenila i sama vlast u Gradu. Nakon izglasavanja zakona popularno nazvanog 'lex Vlahušić' u Hrvatskom saboru koji je zabranio pravomoćno osuđenim osobama političku utrku za čelno mjesto grada, iz iste je ispao dotadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić, a pobjedu na lokalnim izborima odnio je Mato Franković, tadašnji kandidat iz redova HDZ-a. Nakon posljednje održanih lokalnih izbora, dogodio se 'potres' i u samom HNS-u. Stranku je, uz nekoliko svojih suradnika, napustio i Vlahušić koji sada najavljuje ponovnu utrku za čelno mjesto grada. 

Jedan od bitnijih aktera na dubrovačkoj političkoj sceni svakako je i DDS koji je dosad na izbore izlazio samostalno, s vlastitim kandidatom za gradonačelničko mjesto, a očekuje se kako će jednako biti i na predstojećim lokalnim izborima. 

U HDZ-U ZASAD PRIORITET IZAZOVI KOJE JE DONIJELA KORONA  

HDZ je na posljednje održanim izborima ostvario premoćnu pobjedu te su, u koaliciji s Hrastom, dobili ukupno 10 mandata u sastavu Gradskog vijeća, ali i mjesto gradonačelnika. Već je poznato kako će, ispred HDZ-a, na predstojećim izborima kandidat za gradonačelnika biti aktualni gradonačelnik Franković kojemu je cilj osvojiti još jedan mandat. Već je najavljivao kako bi to mogao ujedno biti i njegov posljednji gradonačelnički mandat te kako u daljnje utrke za čelno mjesto grada, nakon predstojećih izbora, zasad ne planira ići. 

Potpredsjednik dubrovačkog HDZ-a Marko Potrebica za Dubrovački dnevnik je izjavio kako lokalni izbori u stranci zasad nisu prioritetna tema. 

„HDZ je trenutno posvećen vođenju grada i savladavanju problema koji su uzrokovani Covid pandemijom, a izborima neka se u ovoj fazi bavi oporba. Mi se bavimo gradom i izbori u HDZ-u još nisu prioritetna tema. No, uvjeren  sam kako ćemo, baš kao i na prošlim izborima, ostvariti odličan rezultat,“ izjavio je Potrebica. 

VLAHUŠIĆ: NEŠTO SE ČUDNO DOGAĐA ČIM KRISTIĆ GOVORI DA NIJE AUTOR LEX VLAHUŠIĆA

Jedna od varijanti izbornog ciklusa su svakako i stari rivali u samom finišu utrke – Franković i Vlahušić kojima, ako se takav scenarij obistini, to neće biti prvi izborni dvoboj. Vlahušić kaže kako će se za šefa Grada natjecati s nezavisnom izbornom listom, a na pitanje s kim koalicija, u slučaju njegove izborne pobjede, ne dolazi u obzir, nije odgovorio političkom opcijom, nego imenima.

 „Čuo sam se sa svima, HNS-om, Ragužem, čujem se i s ljudima iz HDZ-a, a jako velika promjena je i to što Kristić govori okolo da on nije autor 'lex Vlahušića'. Želim imati svojih 13 ruku u Vijeću, želim predstavljati opciju koja je urbani gradski lijevi centar i pozvani su svi koji žele sudjelovati. Sa svima komuniciram, mislim da će moja lista okupiti značaj broj ljudi, nadam se da ćemo uspjeti oformiti većinu bez HDZ-a, ako ne bude tako, nema veze,  a na pitanje s kim koalicija ne dolazi u obzir, bit ću vrlo konkretan, to su Franković, Potrebica i Pezo,“ direktno je odgovorio Vlahušić koji se, čini se, prilično ozbiljno priprema za izbore pa će se njegov program temeljiti na pet najbitnijih stupova na kojima temelji svoju viziju Dubrovnika od 2020. do 2050. godine. 

O konkretnim imenima s kojima namjerava izaći na izbore nije htio govoriti, kazao je kako će to napraviti kada oni budu na to spremni i kada za to dođe vrijeme. 

„Nisu u pitanju izbori, u pitanje je kako će se Grad nositi s pandemijom i izazovima koje kuga modernog doba donosi, a Dubrovnik je nenormalno podbacio,“ kazao je Vlahušić kritizirajući rad sadašnje gradske uprave. 

HNS: ZASAD SE NE BAVIMO IZBORIMA, OTVORENI SMO ZA KOALICIJE 

Vlahušićeva bivša stranka HNS ipak se zasad ne bavi konkretnije imenima i programima, sudeći prema riječima predsjednice gradske podružnice Nataše Gabričević. 

„Ono što sada mogu reći jest da nismo razgovarali o koalicijama, no svakako smo otvoreni za opcije, i nismo razgovarali konkretnije o imenima. Primijetili smo kako se zahuktava atmosfera, premda je do izbora ostalo još osam mjeseci, no mi prije Nove godine sigurno nećemo donositi konačne odluke. Zasad se bavimo svakodnevicom grada, prijedlozima za rješavanje novonastale situacije. Parlamentarni izbori su se održali prije tri mjeseca, zaista je rano već sada razmišljati o lokalnima,“ kazala je Gabričević. 

DUSTRA ĆE DATI PODRŠKU DOSADAŠNJIM KOALICIJSKIM PARTNERIMA ILI IDE SAMA

Željko Raguž je kao tadašnji čelnik dubrovačkog HSS-a, a kasnije i šef Dubrovačke stranke (Dustra) bio dio koalicije koja je činila vlast u Dubrovniku s HNS-om Andra Vlahušića, ali i sada, s HDZ-ovim Mata Frankovića. Kako kaže, na predstojećim lokalnim izborima za Dustru postoje samo dvije opcije. 

„Na prošlim izborima smo napokon imali situaciju u kojoj je većina stranaka išla samostalno, a Dustra je osvojila drugi najbolji rezultat te ima najveći broj gradskih vijećnika nakon HDZ-a. Taj rezultat veseli, ali i daje veliku odgovornost da i dalje budemo jednako dobri i da rastemo iz izbora u izbore. Kako ćemo ići na predstojećim lokalnim izborima, ovisi o tijelima stranke koja će većinom glasova odlučiti u načinu izlaska i imenima ljudi koji će se naći na listama. Poznavajući članstvo Dustre, vjerujem kako su željni samostalnog izlaska na izbore ili nastavka suradnje  s dosadašnjim koalicijskim partnerom s kojim, vrlo često zajedno, donosimo kvalitetne odluke za grad i život građana. Tim odgovorom sam jasno dao do znanja koje dvije opcije su jedine moguće za izlazak Dustre na naredne izbore, dok sve ostale stranke i pojedinci nisu u našim planovima,“ izjavio je Raguž.  

Šef Dustre kaže kako ne razmišljaju o kampanji na način kao da moraju raditi nešto posebno kako bi animirali sugrađane jer 'kampanja ne traje mjesec dana ili godinu'.

„Završetak prethodnih lokalnih izbora ujedno predstavlja i prvi dan kampanje za nove izbore. Izbori su jedino mjerilo ispravnosti svačijeg rada, a Dustra je dosad znala, a i u budućnosti će znati naći način kako doprijeti do svojih sugrađana. To su rad i jamstvo realizacije obećanih projekata,“ izjavio je Raguž. 

BARAČ: RAZGOVARAMO SA ŠEFOVIMA OPORBENIH STRANKA 

Dubrovački SDP s Vlahušićem je činio vlast, a danas je oporbena stranka u Gradskom vijeću. Natjecanje za gradonačelničko mjesto već je spominjao Jadran Barač.

„Ono što mogu potvrditi jest da ćemo ustrajati na našim aktivnostima i bit ću kandidat SDP-a na lokalnim izborima, iako formalna odluka još nije donesena. Logičan slijed je da predsjednik gradske organizacije predstavlja i predvodi svoju stranku na lokalnim izborima,“ izjavio je šef dubrovačkog SDP-a koji kaže kako se o koalicijama i konkretnim imenima zasad nije razmišljalo. 

„SDP ima najbolje šanse okupiti što veću koaliciju i ozbiljno ugroziti HDZ na sljedećim izborima. Preuranjeno je govoriti o zamjenicima jer to ovisi o više faktora, o potencijalnim partnerima i njihovim programima. Svi koji budu htjeli iskreno raditi za grad, imat će otvorena vrata kod nas,“ kazao je Barač dodavši kako kontaktiraju s vodstvima drugih oporbenih stranaka. Odgovarajući na pitanja oko stava oko HNS-a, istaknuo je kako imaju korektan odnos sa svim opcijama koje ne sudjeluju na vlasti, pa i s HNS-om. 

„Koliko oni trenutno 'teže' i kako će pridonijeti, to je pitanje, ali ne vidim problem da se i njih uključi. Hoće li to iznjedriti zajedničku platformu, o tome je preuranjeno govoriti jer postoji puno faktora,“ izjavio je. 

Na pitanje oko Vlahušića s kojim je SDP bio na vlasti, Barač je odgovorio kako 'on ima vlastitu kandidaturu i vlastiti politički put i kao takav ne sudjeluje u SDP-ovim planovima'. 

„Također, utrka za gradonačelnika je drugačija od pokušaja sastavljanja većine u Gradskom vijeću. Kako će se karte raspodijeliti nakon izbora, to ćemo još vidjeti,“ istaknuo je Barač koji je, po svemu sudeći, uvjeren u bolji izborni rezultat SDP-a na predstojećim lokalnim izborima nego na posljednje održanim. Smatra kako su uspjeli reafirmirati lokalni SDP kao vodeću stranku lijevog oporbenog bloka i kao drugu po jačini političku stranku u Dubrovniku, što se, tvrdi, vidi po rezultatima prošlih izbora. Za nekoliko mjeseci će imati priliku provjeriti hoće li se jednaka situacija ponoviti i na lokalnim koji ipak imaju svoje specifičnosti. 

Tekst je originalno objavljen u tiskanom izdanju Dubrovački dnevnik petkom. 

Popularni Članci