PALE TEŠKE RIJEČI OKO ŽIČARE Franković: 'Je li netko prethodno dizao buku da bi zamaglio oči i oštetio proračun?'

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: DD
Sumnjivo je zbog čega je trebalo proteći toliko vremena da bi se podigla tužba protiv Excelsa nekretnina za rad žičare, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća.

Naime, vijećnika SDP-a Jadrana Barača je zanimalo više o tužbi protiv Excelse, koju je Franković najavio još u siječnju.

- Grad Dubrovnik je podnio tužbu protiv Excelse zbog nezakonitog stjecanja određenih novčanih sredstava, odnosno neplaćanja koncesije. Usuglasili smo se s DORH-om, upozoreni smo da smo dužni napraviti navedeno. Doveli bi Grad u nepovoljni položaj da to nismo napravili i dio naknade bi otišao u zastaru. Tužba iznosi 30 milijuna kuna. Pitanje je zašto nitko do trenutka stupanja ove gradske uprave na dužnost nije podnio tužbu za prethodna razdoblja, a mogao je jednako kao i mi. Nemamo odgovor na to pitanje, osim ako ne leži u tome da je prethodna gradska uprava predlagala nagoditi se s Excelsom, platiti iznos od nešto manje od 18 milijuna kuna i završiti priču. Jasno je što bi to bilo, Grad bi bio oštećen, a tadašnji gradonačelnik bi počinio još jedno od kaznenih djela koje je počinio. - rekao je Franković.

- Nismo išli tom formulom i načinom rada. U cijelom slučaju komuniciramo s Državnim odvjetništvom. Prvo i posljednje ročište je održano, očekujemo prvostupanjsku odluku krajem ožujka. I tada ćemo znati što i kako dalje. U međuvremenu, što smo mi napravili, napravila je i Republika Hrvatska zbog dijela duga koji se odnosio na dug prema državi, prvostupanjska odlukom dubrovačkog Općinskog suda dala je za pravo RH i presuđeno je u korist RH. Zato imamo vjeru i nadamo se da će se isto tako dogoditi i oko tužbe Grada. - objasnio je Franković.

Rekao je i kako je u DORH-u održan sastanak s predstavnicima Excelse.

- DORH je dao jasan rok da se do kraja ožujka usklade s pozitivnim zakonima RH, plate cjelokupnu koncesijsku naknadu Gradu i RH. I u konačnici da su dužni do 1. travnja potpisati koncesijski ugovor s Gradom Dubrovnikom i da će nakon toga moći normalno raditi. Ako se to ne dogodi onda će DORH zatvoriti rad žičare. U međuvremenu, u suradnji s DORH-om napravljeno je novo vještvo iznosa koncesijske naknade. Oni su ocijenili da je naknada od 15 posto premalena, mišljenje vještaka je da je adekvatna naknada 30 posto. Ona će se predložiti na idućem Gradskom vijeću. - najavio je Franković.

Dotaknuo se bivše gradske uprave.

- Sumnjivo je zašto je prošlo toliko vremena. Zašto je to dočekalo ovu gradsku upravu? Je li rješenje bilo nositi palice na leđima i stajati ispred žičare ili je rješenje bilo u tužbi. Je li netko namjerno ili nenamjerno želio oštetiti proračun jer se prethodno dogovorio nešto? Je li dizana buka da bi se ljudima zamaglile oči? Moje duboko uvjerenje je odgovor: da. Ali, situacija se mijenja i sad ćemo igrati po zakonu. - rekao je Franković.

Popularni Članci