Ostojić: „Nastavit ćemo biti dobri susjedi“

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Danas je zaključena trodnevna „Konferencija o strateškim prioritetima suradnje u borbi protiv kibernetičkog kriminaliteta“ koja se održavala od 13.veljače u hotelu „Rixos Libertas“, a kojoj su prisustvovali čelni ljudi iz svijeta hrvatskog pravosuđa i unitarnjih poslova te Vijeća Europe, kao i predstavnici drugih zemalja koji su sudjelovali u navedenom projektu. Među njima su bili hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt i rukovoditelj Sektora za zaštitu podataka i kibernetički kriminal Alexander Seger iz Vijeća Europe.

„Ovo je bila izuzetno važna konferencija. Cyber kriminal ne poznaje granice i zato je važno naglasiti kako će se zaključci dobiveni na ovoj konferenciji i tijekom projekta IPA koji je trajao dvije i pol godine moći primjenjivati ne samo na Hrvatsku, nego i na ostale zemlje. Ta vrsta kriminaliteta danas predstavlja transnacionalni problem broj 1“, kazao je Seger dodavši kako su sudjelovali predstavnici brojnih zemalja kao što su Argentina, Azerbejdžan, Ukrajina, Bjelorusija i mnogi drugi. „Prije pola sata visoki dužnosnici su podržali Deklaraciju o strateškim pravima i nadamo se daljnjoj suradnji s Hrvatskom po istom pitanju“, rekao je tom prigodom.

Kako je kibernetički kriminal veliki transnacionalni problem slaže se i ministar Ostojić. „Ne smijemo više to zanemarivati. Svakodnevno svjedočimo krađi kreditnih kartica, milijunima spamova, a samo jedna firma je zabilježila 5 i pol milijuna napada tijekom protekle godine“, upozorava Ostojić te dodaje kako je u Hrvatskoj stvoren pravni okvir. „Hrvatska se s tim nosi dobro, ima svoj specijalizirani odjel koji radi sedam dana u tjednu, 24 sata dnevno, te prima dojave o eventualnim napadama iz zone cyber kriminala. Bez zajedničkih napora neće biti ni pozitivnih rezultata“, kaže.

Ostojić naglašava kako je Hrvatska dostigla rezultate kakve bi jedna članica EU trebala imati. „Ne želimo prestati biti dobri susjedi i nakon ulaska u EU. Trudit ćemo se biti regionalni lider u regiji po tom pitanju ostalim zemljama koje tek trebaju ući u EU“, kaže Ostojić.

Artuković Kunšt također je dodala kako se kibernetički kriminal odvija na globalnoj razini te naglašava važnost zajedničke borbe. „Povezivanje je nužno. Zemlje se protiv tog problema danas bore na način da su prepoznale najslabije točke virtualnog svijeta gdje do navedenih problema najviše i dolazi kako bi se zaštitila temeljna ljudska prava sviju“.

„Kad uđemo u EU, porast će i naša odgovornost po navedenom pitanju, jer ćemo postati dio države koja broji 500 milijuna stanovnika. Međutim, već dugo se radi na rješavanju ovog problema. Odjel za cyber kriminal uređen je već 2001. godine, kada je stavljen u funkciju i tada su se ugovorili prvi koraci. Morate uzeti u obzir da prije deset godina nije bilo ovakve vrste kriminala, bar ne u ovolikoj mjeri“, zaključuje Ostojić.


Ivona Butjer/ Danijela Demarin

Popularni Članci