Nema riječi o novim mjerama zbog omikrona: "Ali ne smijemo ponoviti grešku s deltom"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikola Cutuk/PIXSELL
Nakon što je otkriven novi soj koronavirusa, omikron, Europska unija je brzinski donijela mjere, kao i Hrvatska. Tako je Stožer civilne zaštite 26. studenog donio odluku o sigurnosnoj mjeri privremene zabrane ulaska u Hrvatsku za osobe koje dolaze iz nekoliko zemalja. To su Južnoafrička Republika, Bocvana, Esvatini (bivši Svazi), Lesoto, Namibija, Zimbabve i Hong Kong.

Zabrana se ne odnosi na hrvatske državljane koji dolaze iz tih zemalja, kao ni na članove njihovih obitelji te državljane trećih zemalja koji imaju boravište ili imaju nacionalne dugoročne voze za Hrvatsku. Svi oni mogu ući u Hrvatsku, ali moraju na 14 dana u karantenu te se posljednji dan karantene obavezno moraju testirati.

"Kad se pojavila delta, ona se prihvatila kao neka činjenica, ali nije bilo ovakvih mjera u startu"

Ove mjere su na snazi do 15. prosinca.

Od dobro upućenog izvora iz Stožera Index doznaje kako je Hrvatska, kao i EU, brzo reagirala da se svima ne bi ponovila pogreška s deltom, kad su mjere bile donesene prekasno, no zasad sve ostaje na tome i strože mjere u Hrvatskoj se zasad neće uvoditi.

"U petak smo donijeli mjere da vidimo hoće li ovaj novi soj nadvladati deltu. Bitno nam je detektirati svakog s novim sojem virusa, izolirati ga i pratiti. Hrvatska nema izravne zračne linije s ovim državama za koje smo uveli zabranu pa nismo u skupini zemalja koje su u izravnom riziku, međutim odmah smo reagirali, ne može se ponoviti greška s deltom. Kad se pojavila delta, ona se prihvatila kao neka činjenica, ali nije bilo ovakvih mjera u startu. To je sigurno bila greška, sad se promptno reagiralo i onda će se vidjeti kako i što dalje", rekao im je izvor iz Stožera.

"Europa nije dobro reagirala na pojavu delte"

Na pitanje je li Europa burno reagirala s ovakvim potezima zabrana, izvor im je objasnio kako je poanta reakcija da se da malo prostora znanosti da pruži odgovore na krucijalna pitanja o novom soju virusa.

"Moguće je da tu ima i regionalnih specifičnosti, naša alfa se tamo nije raširila, njihova beta (koja se isto prvo pojavila u Južnoafričkoj Republici, op.a.) se pak nije nešto raširila u Europi. Tu je sad puno varijabli koje treba ispitati. Delta je s druge strane došla iz Indije, što nam govori da nam sojevi iz Indije brže dolaze nego iz JAR-a", kazao je izvor.

Još jednom je dodao kako Europa nije dobro reagirala na pojavu delte.

"Kad se delta pojavila, tad se nije reagiralo. Poanta je da se ovim mjerama sad uspori širenje omikrona. Znanstvenici, mikrobiolozi, imunolozi, svi oni sad trebaju vremena da vide utjecaj cjepiva na omikron, kakvi su simptomi, koliko je novi soj zarazan", kazao je.

Hoće li biti novih mjera?

Zanimalo ih je planira li Hrvatska uvoditi neke druge mjere osim ovih koje je donijela o zabrani ulaska iz određenih zemalja.

"Zasad nema drugih mjera, no i mi smo dali značaj ovom soju. Nismo samo dodali zemlje na popis HZJZ-a, već smo donijeli posebnu odluku o zabrani ulaska državljana pojedinih zemalja na teritorij RH, kao i za obaveznu karantenu u trajanju od 14 dana i obavezan test zadnjeg dana karantene. Želimo se osigurati što je više moguće da se taj novi soj ne raširi kod nas", istaknuo je dobro upućeni izvor iz Stožera.

Podsjetimo, brojne vlade brzo su reagirale na pojavu nove varijante koronavirusa s velikim brojem mutacija kako bi spriječile masovnije širenje zaraze, javio je u nedjelju AFP dodajući da je Australija već zabilježila prve slučajeve južnoafričke varijante te da je Izrael zatvorio granice za strane državljane. Države članice Europske unije dogovorile su se u petak da privremeno suspendiraju putovanja iz Južnoafričke Republike u EU nakon otkrića nove varijante koronavirusa.

Kakav je to novi soj?

Varijanta poznata kao omikron dovela je u sumnju globalne napore u borbi protiv pandemije jer postoji bojazan da je B.1.1.529 vrlo zarazan, zbog čega mnoge zemlje ponovo uvode mjere za koje su mislile da su stvar prošlosti.

Ta nova varijanta ima najmanje 10 mutacija, za razliku od bete, koja ima tri, ili delte s dvije mutacije. Delta je, međutim, jako ugrozila globalni oporavak i milijune ljudi ponovo strpala pod mjere zatvaranja.

Omikron je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala kao zabrinjavajuću varijantu.

Europski centar za kontrolu bolesti izrazio je ozbiljnu zabrinutost da bi nova varijanta mogla značajno smanjiti učinkovitost dostupnih cjepiva i povećati rizik od ponovne infekcije, no neki znanstvenici upozoravaju da ni neki drugi sojevi, koji su smatrani opasnima, nisu preuzeli primat.

Popularni Članci