'

Nastao je svjetski poznati Rotary klub, snimljena najpoznatija ratna fotografija

Autor: dubrovackidnevnik.hr
"Bez obzira na ono što čini, svatko na zemlji uvijek igra glavnu ulogu u povijesti svijeta", rekao je Paulo Coelho, brazilski romanopisac, a ova rečenica je najbolja uvertira u događaje koji su obilježili današnji dan.

Dana 23. veljače 1905. godine nastao je svjetski poznati Rotary klub i to na neobično spontan način. Naime, tog su se dana u Chicagu sastala četvorica poslovnih poznanika, i to na poticaj jednog od njih - Paula P. Harrisa. Taj 36-godišnji čikaški odvjetnik organizirao je sastanak s namjerom da to bude prijateljsko i kolegijalno druženje. Sam naziv "Rotary Club" dolazio je od ideje da se rotira lokacija budućih sastanaka – svaki tjedan bi se sastajali naizmjence u uredu jednog od njih.

Međutim, ubrzo je smisao tih sastanaka nadišao početnu ideju jednostavnog prijateljskog druženja i postao nešto znatno više. Naime, počeli su organizirati humanitarne aktivnosti te su prerasli u tzv. "service club". Spomenuti organizator Paul P. Harris bio je, izgleda, prilično ambiciozan u pogledu širenja i uskoro su osnovani slični klubovi u još četiri američka grada osim spomenutog Chicaga: u San Franciscu, Oaklandu, Los Angelesu i Seattleu.

Paul P. Harris bio je predsjednik čikaške podružnice, a do njegove smrti Rotary club već je imao oko 200,000 članova u 75 zemalja svijeta. Danas Rotary klub ima oko 1,200,000 članova u otprilike 34,300 podružnica u svijetu. Neki od simbola rotarijanaca, te njihova hijerarhijska organizacija ljude danas mogu podsjećati na masone, što je u krajnoj liniji štetno, s obzirom da bi klub trebao imati humanitarnu svrhu, a ne svrhu koncentracije moći.

Po broju podružnica i ukupnom broju članova Rotary klub je drugi klub takve vrste na svijetu – iza  Lions Club Internationala, koji ima oko 1,370,000 članova. Zanimljivo je da je Lions Club International također osnovan u Chicagu, i to oko 12 godina nakon Rotary kluba.

Na današnji je dan snimljena je i znamenita fotografija podizanja američke zastave na Iwo Jimi, o kojoj je Clint Eastwood snimio film "Zastave naših očeva" (Flags of Our Fathers). Riječ je o jednoj od najpoznatijih ratnih fotografija svih vremena, a po nekim izvještajima i o najviše puta reproduciranoj fotografiji u cijeloj svjetskoj povijesti.

Fotografiju je snimio Joe Rosenthal i za nju je dobio Pulitzerovu nagradu. Od šest ljudi na fotografiji (5 marinaca i jedan pripadnik američke mornarice) troje je poginulo još za vrijeme bitke za Iwo Jimu. Fotografija je snimljena na vrhu brda Suribachi (oko 161 metar nadmorske visine). To je najviše brdo na Iwo Jimi, a ime "Suribachi" dobilo je zbog svog oblika koji podsjeća na prevrnutu zdjelu "suribachi" koja se tradicionalno koristi u japanskoj kuhinji.

Izvor: dnevno.hr

Popularni Članci