Najveća britanska vojna katastrofa u povijesti, ubijen Sokrat, rođen Josip Bach

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povijest je jedna dugotrajna borba čovjeka koji pomoću svog razuma nastoji shvatiti okolinu i ono što se događa oko njega, te u skladu s time nastoji djelovati, napisao je Edward Halett Carr u svojoj knjižici 'Što je povijest'. Događaji koji su obilježili današnji dan trebali li pomoći čovjeku da upotrebom vlastitog razuma shvati povijest bez koje ne postoji ni sadašnjost ni budućnost.

Na današnji dan davne 399. godine grčki filozof Sokrat osuđen je na smrt zbog toga što "ne vjeruje u bogove u koje vjeruje država, nego uvodi druga nova božanstva". Svoje mišljenje iznosio je u razgovorima s omladinom na Atenskim trgovima.

Sokrat se smatra ocem i osnivačem etike ili moralne filozofije, i filozofije uopće.

Živio je na prijelazu sa vrhunca Atenske imperije do njenog pada nakon poraza protiv Sparte i njenih saveznika u Peloponeskom ratu.

U tom vremenu kada se Atena oporavljala od ponižavajućeg poraza, Atenski javni sud je izabrao tri vodeće javne ličnosti da sude Sokratu za navodno nepoštovanje državnih bogova i za to što je iskvario Atensku omladinu. Proglasili su ga krivim, i osudili da ispije otrov.

Na dan 15. veljače 1874. godine u Gospiću je rođen Josip Bach, svestrani umjetnik, administrativac i organizator.
Nakon završetka Hrvatske dramatske škole odmah je angažiran i u nepune je četiri godine odigrao niz najrazličitijih uloga, pokazavši i zanimanje za režiju. U Beču, gdje je otišao na jednogodišnju izobrazbu, upoznao je tajne uzorne kazališne organizacije i administracije. Vrativši se iz Beča, posvetio se režiji kao prvi zagrebački profesionalni redatelj. No njegov se nemirni duh nije zadovoljio samo time.

U međuvremenu obavljao je poslove ravnatelja drame, otkrio je brojne pisce i otvario je put prema karijeri velikom broju nadarenih glumaca i redatelja kojima kao nastavnik na glumačkoj školi prenosi svoja bogata iskustva. Zbog nesporazuma s Miroslavom Krležom Josip Bach bio je više od pola stoljeća prešućivan, a njegov rad omalovažavan.
Sigurno je da je Bach kazališni velikan, koji je svojim znanjem, umjetničkom svestranošću i nadarenošću stvorio temelje modernom hrvatskom kazalištu. Umro je 6. srpnja 1935. u Zagrebu

Godine 1942. na današnji dan dogodila se najveća britanska vojna katastrofa u povijesti. Naime, tog su se dana britanske postrojbe u Singapuru predale Japancima. Singapur je već desetljećima glasio za najsnažniju tvrđavu na svijetu. Nazivali su ga "Gibraltar Istoka". Bio je u britanskom posjedu i činio je stratešku točku kroz koju je prolazila većina prometa između Kine i Indijskog oceana. Gradski je garnizon brojio čak oko 85,000 vojnika. Grad su štitili ogromni topovi kalibra 380 milimetara, okrenuti prema moru, od kamo se očekivalo da će Japanci napasti.

Međutim, japanska je carska vojska upotrijebila neočekivanu strategiju. Iskrcala se na poluotoku Malaji i počela s kopna prodirati prema Singapuru kroz prašumu. Predvodila ju je japanska carska garda. Britanci uopće nisu računali da bi netko mogao provesti značajan broj vojnika kroz prašumu pa nisu ni braniti tu stranu grada. Japanska opsada rezultirala je britanskom predajom nakon samo 7 dana. Britanski zapovjednik general Arthur Percival predao je u zarobljeništvo sebe i 80,000 preživjelih britanskih vojnika. Sam premijer Churchill nazvao je to "najvećom nesrećom" u britanskoj povijesti.

 

Popularni Članci