WOMEN'S BANK WALK Pridružite se simboličnoj šetnji Stradunom za bolji život žena u nerazvijenim zemljama

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Događaj ''Women's Bank Walk'' namijenjen je sakupljanju sredstava za poboljšanje kvalitete života žena u nerazvijenim zemljama u smislu obrazovanja i usavršavanja znanja.

Održat će se 15. rujna s početkom u 18 sati ispred palače Sponza simboličnom šetnjom po Stradunu. Sudionicima će se dijeliti kartice s podacima za uplatu donacija te će se svi koji žele moći pridružiti hodu. Ova velika humanitarna akcija, koja ove godine slavi 10. godišnjicu postojanja,  održat će se u još 100 gradova diljem Finske i cijele Europe, većinom isti dan.

Važno je okupiti što veći broj ljudi, jer osim donacija koje će se prikupljati uplatama na račun udruge, finski sponzori će za svaku osobu koja je sudjelovala donirati određeni novčani iznos.  

Događaj će otvoriti Reeta Meriläinen, prva finska sportska novinarka i ujedno bivša predsjednica upravljačke skupine Women's Bank-a. Događaju će prisustvovati i Rosa Vanhanen, konzulica u finskom veleposlanstvu u Zagrebu te brojni blogeri iz 10 različitih zemalja.

Ovo je peti put da će se Women's Bank Walk održati u Dubrovniku i lijepa je prilika da se Dubrovnik na ovakav humanitaran način poveže s Finskom i ostatkom Europe i u suradnji s njima pomogne ženama u nerazvijenim zemljama. Prošle godine na dubrovačkom Women's Bank Walku prikupljeno je 4 157,32 eura donacijama sudionika, turista koji nisu mogli prisustvovati simboličnoj šetnji pa su novac uplatili direktno na račun, te donacijama od 30 eura za svakog sudionika od strane finskih sponzora. Time je Dubrovnik bio na drugom mjestu nakon Helsinkija po prikupljenim sredstvima, od ukupno 74 grada diljem Europe gdje je akcija održana isti dan.

Humanitarna organizacija koja je pokrenula simbolični hod za žene, Women's Bank (Naisten Pankki), osnovana je 2007., po povratku skupine finskih poslovnih žena iz Liberije, koje su zatečene viđenim siromaštvom tamo, odlučile pomoći. Od osnutka do danas prikupljeno je više od 15,5 milijuna eura za borbu protiv siromaštva. Bazirali su se na žene i na njihove mogućnosti samostalnog rada i zarađivanja. Ideja je educirati ih i na taj im način pomoći da same zarade za život jer se tako podiže kvaliteta života kako žena, tako i djece te u konačnici i cijele lokalne zajednice.

Popularni Članci