UNIDU PRVI PUT DIO NOĆI MUZEJA Ne propustite izložbu/predavanje o projektu "Bunker”

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku u suradnji s Državnim arhivom u Rijeci organizira predavanje i izložbu Projekt „Bunker” ­-Sustavna zaštita najvrjednijih arhivalija Državnog arhiva u Rijeci u sklopu manifestacije Noć muzeja 2023. u petak, 27. siječnja 2023. u 18 sati na Sveučilišnom kampusu (Branitelja Dubrovnika 41). Prvi je to put da se Sveučilište u Dubrovniku uključilo u program Noći muzeja!

Izložbom i predavanjem Projekt „Bunker” - Sustavna zaštita najvrjednijih arhivalija Državnog arhiva u Rijeci čije su autorice djelatnice Arhiva Iva Gobić Vitolović, Dorijana Malinarić-Macan i Ema Thür, predstavljeni su rezultati višegodišnjeg rada Odjela za zaštitu, konzervaciju, restauraciju i reprografiju arhivskog gradiva na zaštiti najvrjednijeg gradiva pohranjenog u trezorskom spremištu ustanove.

Tradicija čuvanja arhivskog gradiva u javnim uredima u Rijeci seže u 15. stoljeće, a utemeljenjem Kraljevskog državnog arhiva u Rijeci (Reale Archivio di Stato in Fiume) 1926. godine je u Rijeci uspostavljena javna arhivska služba čime ondje započinje sustavan rad na prikupljanju, čuvanju i obradi arhivskog gradiva. U malom prostoru trezora, u svojevrsnom bunkeru, prostoriji sazidanoj unutar postojećeg spremišta, smješteni su statuti gradova i općina, javnobilježničke knjige i spisi, urbari vlastelinstava, povelje i druge isprave pisane na pergameni i papiru, najstarije matične knjige, knjige starih općinskih kancelarija i komisija, gradivo vjerskih ustanova, zbirke pojedinih sakupljača kao i najvažnije gradivo nastalo radom pojedinih obitelji i pojedinaca.

Premda je značaj tog gradiva za kulturnu baštinu oduvijek bio poznat, uvjeti i način pohrane u trezorskom spremištu su dugi niz godina bili skromni i neprimjereni, kako po pitanju same prostorije, tako i po pitanju mikroklimatskih uvjeta. S obzirom na vrijednost ovog gradiva kao i visok stupanj oštećenosti dijela istog, bilo je nužno sustavno pristupiti njegovoj zaštiti, kao jedinom prihvatljivom rješenju kojim bi se veća količina pisane baštine u razumnom vremenskom roku zaštitila od daljnjeg propadanja. Na inicijativu i pod vodstvom konzervatorica-restauratorica arhiva u 2012. godini je izvedena većina građevinskih i protupožarnih zahvata na samom prostoru trezora, jer dobri uvjeti pohrane u samom spremištu predstavljaju i najbolju preventivnu zaštitu. Nakon toga su u 2014. godini započeti zahtjevni restauratorski zahvati na dijelu povelja i drugih isprava na pergamentnom nosaču.

Na izložbi su plakatima predstavljeni konzervatorski i restauratorski radovi provedeni u razdoblju od 2012. do 2022. godine. koji uz zahvate na adaptaciji trezorskog prostora obuhvaćaju fizičko-tehničku zaštitu cjelokupnog trezorskog gradiva te složene konzervatorsko-restauratorske radove na odabranom gradivu trezora kao što su riječke povelje, povelje Augustinskog samostana u Rijeci i bakropisi s portretima papa i vladara. Izložba će biti postavljena u učionici broj 60, a predavanje će biti održano u donjem amfiteatru (nasuprot ulaznih vrata središnje zgrade Kampusa).

Izložba će biti otvorena u petak, 27. siječnja 2023. od 18:00 - 21:00 sati te u subotu 28. siječnja 2023. 8:00 - 20:00 sati, učionica 60 (Kampus, Branitelja Dubrovnika 41).

Popularni Članci