test

Sestra Marija od Presvetog Srca Anka Petričević predstavit će književni opus uz izložbu likovnih djela

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tea Stjepović
Uoči blagdana sv. Mihovila i 30. obljetnice agresije na Dubrovnik i jug Hrvatske, 28. rujna održat će se izložba likovnih djela uz predstavljanje književnog opusa Sestre Marije od Presvetog Srca Anke Petričević. 

Glazbeno – poetska večer bit će upriličena u Galeriji Sebastian, Ul. svetog Dominika 5, Dubrovnik, s početkom u 20 sati.  

U programu sudjeluju: mr.prof. Branislava Zaradić,prof. Branka Buljan,prof.Irja Jerković, kantautor Josip Čenić & prijatelji iz Male braće,  Vinko Čenić, mag. iur. Mislava Jonjić, univ. bacc. art. Josipa Jelavić i gimnazijalka Matea Mustapić.

Izlozbu će otvoriti fra dr Stipe Nosić.

S. Marija ove godine slavi 60. obljetnicu svečanih zavjeta zaređenja u red klarisa. 

Rođena je 1930. u Lovreću. Diplomirala je književnost na  Filozofskom fakultetu 1955. g. ,nakon čega se zaredila  i otišla u Samostan sv. Klare u Splitu, gdje i danas živi i plodonosno stvara. 

Za vrijeme života u samostanu, 1976. diplomirala je i studij teologije na Filozofskom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. 

U samostanu 1975. pokrenula je biblioteku asketsko – mističnih djela Symposion u kojoj je uredila 140 naslova, a sama je objavila 80 knjiga duhovne poezije, proze, eseja i teoloških rasprava. 

S. Marija ostvarila se i u likovnom izražavanju te je 1998.g.  imala prvu samostalnu izložbu u Širkom Brijegu, potom ove godine u Imotskom i sada u Dubrovniku. 

Među mnogobrojim nagradama koje je primila, posebno se ističu nagrade:  Dr. Franjo Tuđman dodijelio joj je 1995.g. odlikovanje Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za izuzetan doprinos našoj kulturi. Iste godine primila je nagradu Grada Splita za životno djelo.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 2010. godine dodijelila joj je nagradu za poeziju (zaklada Dragutin Tadijanović). Dobitnica je nagrade A.B.Šimića za poeziju, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Na Danima pjesničkih susreta Dobro jutro more , 2016. g. dodijeljena joj je nagrada Društva hrvatskih književnika. 

Izložba će biti otvorena do 01.11.2021.

Događaj organizira Umjetnička Udruga Sebastian Art i Udruga Sestra Marija od Presvetog Srca Anka Petričević.

Popularni Članci