'

RASKOŠNA IZLOŽBA Pogledajte 'Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Raskošna izložba 'Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća, otvorena je sinoć, 19. srpnja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Izložba je nastala u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Umjetničke galerije Dubrovnik, a okupljenima su obratili ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina, umjetnička ravnateljica Igara Martina Filjak, kustosica izložbe Ivona Šimunović, autorica izložbe Iva Körbler te zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Ravnatelj Umjetničke galerije Tonko Smokvina pozdravio je nazočne, kazavši kako je izložba rezultat sinergije ustanova u kulturi, a sve sukladno strategiji razvoja kulture Grada Dubrovnika. Umjetnička ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Martina Filjak također je izrazila zadovoljstvo zbog uspješnih suradnji dvije kulturne institucije te je istaknula kako se tijekom cijeli festival ovoga ljeta bavi upravo Mediteranom kao središnjom temom, a koja se ponekad vrlo naglašeno, a ponekad vrlo suptilno provlači kroz sve naše programe, kako glazbene, tako i dramske.     

Kustosica Ivona Šimunović napomenula je kako su Umjetnička galerija Dubrovnik i Dubrovačke ljetne igre surađivale od samih početaka te da su, nakon sedam desetljeća, djela velikana koji su nekoć izlagali ponovno dio zajedničke izložbe. Naglasila je kako su neka od 82 djela iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik zapravo po prvi puta izložena. „Izložba nam zaista nosi jedan bogati presjek hrvatskog slikarstva moderne i suvremene umjetnosti,“ dodala je Šimunović, čestitajući autorici te zahvalivši timu koji je sudjelovao u realizaciji ovog velikog projekta.

Autorica Iva Körbler opisala je koncepciju izložbe, za koju je inspiraciju pronašla u djetinjstvu i svojoj vezi uz more. „Mediteran jest naš identitet, ne samo naše okruženje, naš zavičaj,“ istaknula je, dodavši kako će izložba biti i edukativno namijenjena turistima koji dolaze u Grad za vrijeme trajanja Dubrovačkih ljetnih igara, a koji traže kvalitetne kulturne i umjetničke sadržaje.

„Ovo nije minimalistički postav, možda će neki biti začuđeni time. Ideja je bila da se prikaže  obilje naše apsolutno prvoklasne slikarske produkcije i da vas zapahne duh Mediterana, da osjetite tu atmosferu, energiju, gotovo sinestezijski u nekim tematskim sobama.“ – ustvrdila je Körbler.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić u ime gradske uprave poručila je kako ih veseli sjajna suradnja kulturnih ustanova jer upravo je to ono što motivira realizaciju sadržajnih i važnih projekta za kulturu Grada Dubrovnika. Tepšić je također primijetila kako je ova izložba jedan od likovih projekata koji će obilježiti ovu godinu i 75. obljetnicu Igara.

Postav izložbe uključuje 170 djela od 108 autora iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Galerije umjetnina Split, Zbirke Roglić te mnogih privatnih posuditelja i samih umjetnika, a tema Mediterana koja je jedna od konstanti u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća, iskazuje se kroz podteme mediteranskog pejzaža s otocima i kopnom, ali i i ženskog akta u morskom/maritimnom pejzažu. Zastupljene su različite generacije umjetnika svih stilskih tendencija, a dio plejade slikara su Emanuel Vidović, Ignjat Job, Vilko Gecan, Ljubo Babić, Vladimir Becić, Ivo Dulčić, Antun Masle, Đuro Pulitika, Josip Škerlj, Josip Trostmann, Nina Atević Murtić i mnogi drugi. Oni u svojim djelima prenose himničko i senzualno osjećanje slike, čija se vibrantna paleta bazira na hvatanju fenomena svjetlosti na pejzažu, kamenu, moru i raslinju u različito doba dana – od ranog jutarnjeg sunca, bliještećeg podnevnog do dubokih mrkih sjena zalaza.

Iva Körbler (Zagreb, 1973.) diplomirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2000-04. radi kao znanstvena novakinja u HAZU, a od 2005-09. na Institutu za povijest umjetnosti. Od 1995. u stručnim časopisima, novinama i tjednicima objavljuje likovne kritike, intervjue i tekstove s područja umjetnosti 20. stoljeća, moderne i suvremene arhitekture. Od 2001.-2004. urednica je za likovnu umjetnost, a od 2005.-2009. i za arhitekturu u časopisu Vijenac te pomoćnica urednice u časopisu Grafika (2003.-04.). Bila je pomoćna suradnica za likovnu umjetnost, arhitekturu i glazbu na Hrvatskom enciklopedijskom rječniku (Novi Liber, 2002). Od novog pokretanja tjednika Nacional u prosincu 2014. stalna je suradnica za više umjetničkih područja. Od 2011. ima status samostalne umjetnice i djeluje kao nezavisna kustosica, likovna kritičarka i urednica. Autorica je preko 350 izložbi suvremenih domaćih i stranih umjetnika te monografija. Dobitnica je međunarodne nagrade Ranko Radović za najbolji rad u kategoriji kritičko-teorijskih tekstova o arhitekturi za monografiju Branka Kincla (2015., HAZU, Zagreb). Za koncepciju 55. zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna (2020.) u organizaciji i na prijedlog ULUPUH- a, uručena joj je nagrada za najbolju izložbu 2020. godine od Ministarstva kulture i medija. Članica je HZSU- a, ULUPUH- a, Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA- e), Društva povjesničara umjetnosti i Matice hrvatske. Predsjednica je Studijske sekcije ULUPUH-a u trećem mandatu i potpredsjednica ULUPUH-a.

Izložbu Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća osigurava Euroherc, donator je Orbico grupa, a ostaje otvorena do nedjelje, 15. rujna 2024.

Popularni Članci