PROSSECO BAR FRATELLOS Mala obiteljska priča koja je brzo postala velika, vole ih sve generacije

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Od ovoga rujna Dubrovčani uživaju u nečemu potpuno novome za naš Grad, ponudi koja je oduševila  svojom originalnošću i u kratko vrijeme Fratellos prosecco bar postao je mjesto gdje se u punom smislu  hedonistički uživa, kako u jelu, tako i u piću.

Fratellos prosecco bar je prvi takav bar u Hrvatskoj, pa svojom ponudom čini Dubrovnik konkurentnim za  sve one kojima je originalnost, kreativnost i raznovrsna ponuda bitna u odlukama za putovanja. Osim što svoje goste oduševljava pogledom iz bara, još jedna zanimljivost vezana uz vizual Fratellosa jest svakako njegov logo. Osvježenje je susresti ovako pažljivo promišljen logo koji se uklapa u vizualni identitet bara, ali i identitet Grada, pa na najljepši način spaja moderno i urbano s našom baštinom i tradicijom. Porazgovarali smo s Tomislavom Luburićem, koji je uz svoja dva brata otvorio prvi prosecco bar u  Hrvatskoj.  

„Na ulazu objekta se nalazi trifora, koja je oduvijek tu. Upravo ta trifora je bila inspiracija za vizualni  identitet prvog Prosecco bara u Hrvatskoj. Trifora simbolizira tri brata što dovodi i do samog imena  Fratellos, imenica koja je inspirirana talijanskom riječi Fratelli , koja na talijanskom jeziku znači braća“, priča nam Luburić, jedan od troje braće koji su zajedno u dva mjeseca malu obiteljsku poslovnu priču pretvorili u mjesto od izbora za sve one koji žele uživati u nečemu drugačijem. Dobro piće, a i hrana, uz prekrasnu lokaciju, ali i ljubav prema poslu kojega rade donijela je rezultate, pa Fratellos vole sve generacije. 

Dizajn prostora je stopljen s okolinom. Tako prevladava kamen, stara opeka i autohtono bilje, poput  naranče, limuna i maslina, koje se još uvijek sade. Sam prostor je diktirao uređenje, kameni skalini su ostali netaknuti. Sve je stopljeno s krajolikom. Retro điru se tako savršeno uklapa jazz glazba koja se vrlo često može uživo čuti u lokalu, kao i note soula, bluesa te klasične glazbe.  Fratellos se nametnuo i čestim gostovanjima glazbenika iz Europe, ali i domaćih bendova.

„Sam moto Fratellosa je slow drink, slow food i ona poznata nikada nije rano za čašu prosecco-a“, kaže  Luburić. Uživanje u trenucima, dohvatljivi luksuz, a s druge strane prosecco koji je prihvatljiv za svačiji špag, upravo zbog toga je Fratellos mjesto za sve generacije.  

Prosecco je poznato talijansko vino, kojega će znalci ocijeniti kao – lepršavo, prošarano  mjehurićima, a ime nosi po jednom talijanskom selu u okolici Trsta. Ono se radi od grožđa koje je uzgojeno u  sjevernoj talijanskoj regiji Veneto, odnosno u gradovima Valdobbiadene i Conegliano. Prosecco ima mali postotak alkohola, između 11 i 12 posto, a pije se  dobro rashlađen. Idealan je kao aperitiv, ali i u miješanim pićima poput Aperol Spritza ili campari Spritza. Spritz je aperitivno, piće koje najbolje piti prije večere. 

Od hrane je u ponudi finger food, odnosno različite vrste cicchetti-a, za što je zaslužan brat Zvonimir koji je radio u vrhunskim restoranima po Europi te stečeno znanje primjenjuje u kuhinji bara. 

Kreativni tim Fratellosa priprema mnogo noviteta ove zime. „Nadamo se kako će nas vrijeme poslužiti i tijekom Adventa kada će na taraci svi moći uživati u adventskoj kućici Fratellosa“, poručuje Luburić.

Jedan od budućih projekata koji nam je otkrio Tomislav Luburić jest i suradnja s mladim, perspektivnim slikarima. Cilj im je spojiti likovnu umjetnost, glazbu i uživanje u čaši pjenušca. 

Popularni Članci