POPULARNI ZNANSTVENICI DOLAZE U DUBROVNIK Održat će tribinu i provoditi eksperimente s učenicima i studentima

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića i Udruga za promicanje prirodnih znanosti u suradnji s Dubrovačkom baštinom d.o.o. održat će u četvrtak, 16. ožujka u 18:30 u 5. lađi Lazareta javnu tribinu pod naslovom „Zašto, Što i Ooo“. 

Na tribini će sudjelovati istaknuti hrvatski znanstvenici i promotori znanosti poznati javnosti iz javnih medija: dr. sc. Vuko Brigljević i dr. sc. Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Toni Šćulac i Andro Petković s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu i dr. sc. Nikola Godinović s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Voditeljica programa bit će dr. sc. Marlena Ćukteraš, uz pomoć dvoje učenika iz Klasične gimnazije koji su ujedno članovi Udruge za promicanje prirodnih znanosti. 

Javna tribina dio je jedinstvenog znanstveno-obrazovnog programa „Međunarodni znanstveni dan za male istraživače – International Masterclasses“ čuvenog laboratorija CERN kojega u Dubrovniku provodi  Biskupijska klasična gimnazija Ruđer Bošković i voditeljica projekta Marlena Ćukteraš uz suradnju znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu i FESB-a i PMF-a u Splitu. Masterclass se ove godine održava  po 9. put, a svake godine program okuplja preko 10000 učenika iz cijelog svijeta. Sveučilište u Dubrovniku ustupa mladim istraživačima svoje prostorije i laboratorije za predavanja o pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona zabilježenih u LHC akceleratoru koja će održati Vuko Brigljević, jedan od voditelja projekta za Hrvatsku, Saša Ceci, Toni Šćulac, Andro Petković i Nikola Godinović.

U praktičnom dijelu učenici/studenti analizirat će rezultate iz eksperimenata ATLAS, CMS i ALICE u potrazi za Z-bozonom, a na kraju dana održat će se video konferencija s CERN-om i drugim sudionicima/učenicima iz svijeta koji taj dan u svojim gradovima imaju isti program.

U programu u Dubrovniku će sudjelovati učenici trećeg i četvrtog razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića kao organizatori, učenici iz Gimnazije Dubrovnik, Dubrovačke privatne gimnazije, Pomorsko-tehničke škole i polaznici Udruge za promicanje prirodnih znanosti, a pokrovitelj Masterclassa u Dubrovniku je Zaklada Kaboga Stiftung.

Dubrovačka baština poziva sve naše sugrađane zainteresirane za prirodne znanosti da iskoriste priliku za druženje s popularnim znanstvenicima! Ulaz na tribinu je besplatan.

Popularni Članci