Okrugli stol o baštini i lokalnom razvoju sutra u Ljetnikovcu Sorkočević

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
U povodu praznika Frankofonije u Hrvatskoj, Znanstveno vijeće za kazalište, film, radio i televiziju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Prokultura - Opservatorij kulturnih politika - Split organiziraju 4. okrugli stol iz ciklusa Baština i lokalni razvoj: uz osvrt na francusko iskustvo kulturnih politika. 

Okrugli stol će se održati u petak, 31. ožujka od 12 do 14 sati u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Ljetnikovcu Sorkočević, na adresi Lapadska obala 6. 

U pozivu za sudjelovanje na rečenom skupu, gospođa Nansi Ivanišević, predsjednica udruge Prokultura - Opservatorij kulturnih politika iz Splita, navodi:

"Organizacijom ovog ciklusa okruglih stolova želja nam je omogućiti susret stručnjaka iz različitih područja kulturnog života s ciljem razmjene teorijskih i praktičnih znanja te funkcioniranja kulturnih politika. Upoznavanjem pojedinačnih iskustva kroz izlaganja  predstavnika različitih kulturnih organizacija i nositelja kulturnih politika, najprije na lokalnoj razini potom onih u različitim regijama i gradovima Hrvatske, nastoji se potaknuti njihovo učinkovitije komuniciranje i uzajamna suradnja. Posebno mjesto pritom ima i doticaj s predstavnicima drugih javnih politika, osobito obrazovanja i turizma kroz zajednička područja kulturno-umjetničkog obrazovanja, kao i kulturnog turizma. Cilj je isticanje važnosti uloge kulture u kontekstu lokalnog razvoja uz sagledavanje hvalevrijednoga francuskog iskustva. Prethodni susreti na istu temu održani su prije korona krize u HAZU Zagreb, Split i Zadar.

Francuska inačica kulturnih politika razvija se u suradnji različitih partnera pod vodstvom Ministarstva kulture i komunikacija već više od šezdeset godina uspješnog postojanja i organiziranog rada. Naglasak je na očuvanju jezika i baštine, razvoju umjetnosti te afirmaciji francuske kulture unutar nacionalnih i EU granica, kao i na globalnoj razini. Ostvarene i primjenjivane u dogovoru brojnih stručnih i znanstvenih institucija predstavljaju iskustvo koje Hrvatskoj može biti od iznimne važnosti."

Popularni Članci