Predavanje na temu oslobađanja čitavog teritorija od GM usijeva

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U Dvorani Divona - hotela ''Valamar Lacroma Dubrovnik'' 27.ožujka 2015. u 9.30 sati održat će se predavanje pod nazivom: Novi zakon o GMO – prilika za Hrvatsku Predavač je bio Prof.dr.Valerije Vrček koji je ujedno profesor kemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu na Sveučilištu u Zagrebu i član Vijeća za GMO. Iznosimo članak u potpunosti.

Od ove godine nova Direktiva, izglasana u Europskom parlamentu, omogućuje svim država članicama da same odluče o sudbini genetskih modificiranih usjeva. Direktiva poštuje suverenost država članica i u skladu je s demokratskim načelom supsidijarnosti. O sjetvi GM-usjeva u Republici Hrvatskoj odlučuje sada Zagreb, a ne Bruxelles. To je prilika, ali i politički rizik. Vlada i saborski zastupnici dobili su pravo i mogućnost samostalnim odlukama zaštiti interese naših poljoprivrednika, i to bez obzira na stajalište o sigurnosti GM-usjeva koje potpisuju stručnjaci iz Parme (sjedište Europske agencije za sigurnost hrane, EFSA). S druge strane, postoji opasnost da biotehnološke kompanije utječu na poljoprivrednu politiku države kupovinom lokalnih političara.

Zbog nove Direktive postaju aktualne rasprave o takozvanoj koegzistenciji usjeva, konvencionalnih, ekoloških i onih genetski modificiranih. Ukoliko neka europska država dozvoli sjetvu GM-usjeva na svom području, dužna je sa susjednim zemljama urediti odnose i regulirati tampon zone. Razmak između različitih kultura nužno je definirati, osigurati i poštivati kako bi se spriječilo prekogranično onečišćenje, odnosno kako GM sjeme i strani geni ne bi kontaminirali domaće usjeve.

U Hrvatskoj još uvijek nisu izglasane mjere koegzistencije usjeva, niti postoji konsenzus o potrebnoj udaljenosti kojom se sprječava kontakt agresivnih (GMO) i autohtonih kultura. Neki zagovaraju (pre)kratke tampon zone od 20-ak metara. Drugi se, pak, pozivaju na rezultate istraživanja koji pokazuju da „geni lete“, uz pomoć vjetra i kukaca, preko 25 kilometara! U ovom je drugom slučaju očigledno da Republika Hrvatska nije prikladno područje za uzgoj GM-usjeva. Prostor je Hrvatske vrlo uzak i prošaran ekološkom mrežom, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, nacionalnim parkovima te ekosustavima koji su biološki osjetljivi ili nestabilni.

Jedinstveno je rješenje ovih kontroverzi, kojeg omogućuje tekst nove Direktive, da se cijeli prostor Hrvatske izuzme od uzgoja GM-usjeva. Svi zainteresirani i ugroženi u Republici Hrvatskoj, trebali bi, još ove godine, podržati incijativu kojom se zahtjeva od Vlade da pokrene proceduru proglašenja čitavog teritorija – slobodnim od GM-usjeva.

(Promo)

Popularni Članci