'

LUMIART Impresivne svjetlosne projekcije i instalacije ponovno će osvijetliti ulice Grada

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Blur.hr
Četvrto izdanje festivala svjetlosti Lumiart Dubrovnik u organizaciji TZ Grada Dubrovnika i produkciji tvrtke Pixel Dizajn održat će se od 8. do 10. studenog 2024. godine.

Ovaj mladi festival već je postao nezaobilazni dio kulturnog kalendara grada, a donosi nam tri nezaboravne noći ispunjene inovativnim svjetlosnim projekcijama i instalacijama koje istražuju odnose između svjetla, prostora i publike. Posjetitelji će moći uživati u raznolikim umjetničkim djelima, od interaktivnih instalacija koje potiču publiku na sudjelovanje, do monumentalnih projekcija koje preobražavaju fasade zgrada, spomenika i gradskih zidina. Lumiart slavi umjetnost, tehnologiju i ljepotu svjetlosnih instalacija, stvarajući magičnu atmosferu u srcu grada.

Počeci Lumiart festivala svjetlosti sežu u 2019. godinu, s ciljem promicanja suvremene umjetnosti i oživljavanja kulturnog naslijeđa Dubrovnika kroz inovativne svjetlosne tehnologije. Idejni začetnici festivala, vođeni strašću prema umjetnosti i tehnologiji, nastoje predstaviti radove međunarodno priznatih umjetnika, kao i mladih talenata, te potaknuti dijalog između tradicije i suvremenosti. 

Lumiart nije samo vizualni spektakl već i platforma za edukaciju i interakciju s organiziranim radionicama i predavanjima. Cilj ovih aktivnosti je edukacija javnosti o suvremenoj umjetnosti i tehnologiji, te poticanje mladih umjetnika i entuzijasta da se uključe u svijet svjetlosne umjetnosti. Radionice vode iskusni profesionalci iz područja dizajna, tehnologije i umjetnosti, pružajući sudionicima dragocjeno znanje i vještine.

Nedavno je u sklopu 10. izdanja našeg najvećeg i najdugovječnijeg festivala svjetlosti Visualia u Puli održan godišnji sastanak ILO-a (International Light Festivals Organization) na kojem je najavljen i ovogodišnji Lumiart. Skoro pedeset članova koji predstavljaju 24 festivala svjetlosti diljem svijeta stiglo je u Pulu na dosad najvećem sastanku ILO-a. Podsjetimo, prošle godine Lumiart Dubrovnik primljen je u ILO te se nalazi u društvu velikih svjetskih festivala svjetlosti. 

Festival svjetlosti Lumiart potiče zajedništvo i kreativnost, dok ujedno doprinosi turističkoj ponudi Dubrovnika izvan ljetne sezone. 

Popularni Članci