Izložba Marka Murata povodom 150. obljetnice rođenja i 70. obljetnice smrti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Umjetnička galerija Dubrovnik
Izložba Marka Murata povodom njegove 150. obljetnice rođenja i 70. obljetnice smrti bit će otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u petak, 21. studenoga u 19 sati.

Prema autoru izložbe, povjesničaru umjetnosti Ivanu Viđenu, iako Murat uz Bukovca i Medovića, pripada prvoj generaciji akademski školovanih modernih dubrovačkih slikara on je ličnost koja je danas malo poznata izvan uskih stručnih krugova. Ova je izložba njegova prva izložba u Dubrovniku nakon skoro osamdeset godina i njome se želi podsjetiti dubrovačku javnost na ovoga intelektualca kojemu je Dubrovnik bio ne samo zavičajno ishodište, već trajna inspiracija. Izloženo je tridesetak djela iz svih razdoblja njegovog slikarskoga rada, a većina ih je iz privatnih kolekcija.

Marko Murat (1864.-1944.) rođen je u Šipanskoj Luci, završio je studij slikarstva na likovnoj akademiji u Münchenu. Po završetku studija vraća se u Dubrovnik, no dobivši ponudu za posao odlazi u Beograd gdje je postao gimnazijski profesor, a potom i jedan od utemeljitelja Umjetničko-zanatske škole (1905.) koja kasnije prerasta u likovnu akademiju. Nakon početka Prvog svjetskog rata i dvogodišnje internacije u Mađarskoj, ipak se vraća u Dubrovnik.

Njegovim je iznimnim zalaganjem 1919. godine osnovano dubrovačko Nadleštvo za umjetnost i spomenike kojemu je imenovan prvim upravnikom. Ta je institucija dala velik doprinos zaštiti spomenika u Dubrovniku u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Kao konzervator dubrovačkih starina zapamćen je po rečenici „Dubrovnik nije grad prošlosti, nego grad s prošlošću!“

Muratovo slikarstvo prošlo je širok razvojni put od münchenskog akademizma, preko plenerizma, realizma i naposljetku vlastitog izraza čijem se traženju posvetio zadnjih desetak godina života. Veliko priznanje doživio je na Svjetskim izložbama u Parizu (1900.) i u Rimu (1911.), a izlagao je na gotovo svim izložbama umjetničkih društava „Lada“ i „Medulić.“

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 14. prosinca 2014. godine. Radno vrijeme: svaki dan, osim ponedjeljka, od 9 – 20 h

Popularni Članci