'

Ivana Bulat predstavlja psihološki roman “Panta rei”

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ivana Bulat predstavit će psihološki roman Panta rei u petak, 26. svibnja 2023. u 19:30 u Narodnoj knjižnici Grad (Od puča 6). Predstavljanje je organizirano u suradnji s Udrugom Lukjernica, a u okviru Europskog tjedna mentalnog zdravlja kojemu je cilj podizanje svijesti i poticanje zajednice na promišljanje i poboljšanje razumijevanja mentalnog zdravlja.

U romanu pisanom u prvom licu, autorica opisuje tijek borbe i tijek misli osobe s poremećajem osobnosti, a svoj roman, posvećuje svim ranjenima na putu iscjeljenja, svjesna potrebe, ali i mogućnosti ostvarivanja istoga.  Panta rei pruža čitatelju mogućnost „obući cipele“ osobe s poremećajem osobnosti i svijet pogledati iz perspektive drugoga i različitoga. Ovaj roman ukazuje i na važnu odliku književnoga teksta, a to je širenje svjesnosti i poticanje empatije prema različitome, te destigmatizaciji, u ovom slučaju, osoba s teškoćama u području mentalnog zdravlja.

Ivana Bulat, uz svoje prvo zvanje magistre ekonomije, postigla je i zvanje praktičarke tjelesno orijentirane psihoterapije i terapeutica je pod supervizijom.  Ovom će prilikom, uz predstavljanje knjige, u interakciji s publikom govoriti i o procesu INDIVIDUACIJE - kao putu osobne samorealizacije.

„O raspadima glavnoga lika ne govori patetično, već s dosta objektivnosti, a psihološke oluje i tjelesne senzacije opisuje prilično detaljno. U rečenicama, koje idu od običnih, opisnih, do filozofskih, gotovo metafizičkih, prepoznaje se sva bol i sluđenost glavnoga lika, strahovi i neizvjesnosti, životna pitanja koja si je gotovo svaka osoba, neurotipična ili ne, postavila bar jednom u životu. Ako i nije dosad, postavit će.“ (Lektorica Marina Čilić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i knjižničarka)

Popularni Članci