I PRIRODOSLOVNI MUZEJ OTVARA SVOJA VRATA Pogledajte program povodom Noći muzeja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Noć muzeja
Prirodoslovni muzej Dubrovnik se i ove godine pridružuje obilježavanju manifestacije Noć muzeja koja će se održati 30. siječnja 2015. godine.

Iako je muzej zbog radova zatvoren za javnost od studenoga 2014. godine, iznimno će svoja vrata otvoriti svim posjetiteljima u Noći muzeja. Ovom prilikom posjetitelji će moći vidjeti prvi dio izložbe „Na čast Gradu“ kao i novu izložbu „Riječna kornjača“, postavljene u izložbenim prostorijama u prizemlju. Također će moći sudjelovati u popratnom programu koji uključuje predavanja, kviz znanja i kreativne radionice.

Prvi dio programa (18.00-20.00) predviđen je za najmlađe posjetitelje, a drugi dio (20.00-01.00) za sve posjetitelje Muzeja.

Program

18.00-18.30 Predavanje “Riječna kornjača među nama”

Predavanje „Riječna kornjača među nama“ namijenjeno je najmlađim posjetiteljima kako bi se upoznali s osnovnim biološkim karakteristikama i načinom života te uzrocima ugroženosti riječne kornjače.

18.30-18.45 Kviz znanja

U kvizu znanja sudionici će pokazati svoje znanje o kornjačama, a najuspješniji će biti nagrađeni.

18.45- 20.00 Kreativna radionica „Šareni oklop“

U kreativnoj radionici "Šareni oklop" sudionici će izrađivati kornjače gdje će se za oklop koristiti kutije za jaja. Oklop će potom bojati raznovrsnim bojama.      

20.00 -21.00 Otvorenje izložbe „Riječna kornjača“

Na području Republike Hrvatske obitavaju dvije autohtone vrste slatkovodnih kornjača, riječna kornjača, Mauremys rivulata i barska kornjača, Emys orbicularis. Dok barsku kornjaču možemo pronaći na gotovo čitavom području Republike Hrvatske (kontinentalni dio, duž jadranske obale i neki otoci), riječna kornjača živi isključivo na području Dubrovačko-neretvanske županije. Obje vrste su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode, a riječna kornjača ima status ugrožene vrste. Izložba „Riječna kornjača“ prikazuje način života i biološke karakteristike ove vrste, a glavni cilj joj je edukacija posjetitelja i stvaranje svijesti o djelovanju na području zaštite.

Na otvorenju će biti predstavljen i dvojezični katalog izložbe.

21.00-21.30 Predavanje “Borba za spas riječne kornjače još uvijek traje”

Riječna kornjača je primarno ugrožena uništavanjem njenih prirodnih staništa poput rijeka, potoka, kanala i lokvi s bogatom vegetacijom. U Republici Hrvatskoj su takva staništa pod velikim utjecajem čovjeka te su opterećena velikim količinama pesticida i herbicida, Istraživanja na riječnoj kornjači u Hrvatskoj započela su 2004. godine od strane Hrvatskog herpetološkog društva i traju sve do danas. Unatoč uloženim naporima, staništa riječne kornjače i dalje se uništavaju te je opstanak ove vrste na području Hrvatske još uvijek upitan.                                    

Popularni Članci