Gusti od kobasica: U Čilipima će se birati najbolja domaća kobasica dubrovačkog kraja, uz edukativni i zabavni program
Agroturizam Konavle organizira edukacijsko - natjecateljski gastro događaj „Gusti od Kobasica 2025.“ koji će se održat u nedjelju, 23. veljače 2025. godine u prostoru KUD-a Čilipi, pokraj crkve sv. Nikole u Čilipima
Program:
- 16:00 – 17:00
- Prikupljanje uzoraka domaćih kobasica za natjecanje „Najbolje domaće kobasice dubrovačkog kraja”
* Uzorci kobasica se mogu dostaviti i ranije uz prethodni dogovor na 095 124 6333
- 17:00 – 18:00
- Edukacija: „Izazovi i greške u proizvodnji domaćih kobasica“
Ante Madir dr.med.vet., izvršni direktor Klastera „Hrvatskog pršuta“
- 18:00 – 19:30
- Vođeno kušanje i ocjenjivanje zaprimljenih uzoraka domaćih kobasica
Postupak izbora za „Najbolju domaću kobasicu dubrovačkog kraja“ će provesti nacionalni certificirani ocjenjivači te domaći stručnjaci. Događaj otvoren za javnost. Pozivaju se svi, a posebno oni koji su predali kobasice na ocjenjivanje, da sudjeluju u ovom dijelu programa jer će ocjenjivači komentirati karakteristike prikupljenih uzoraka. Kobasice će biti pod šifrom sve do proglašenja pobjednika.
- 19:30 – 22:00
- Zabavni program „Gusti od kobasica 2025.“
- Kuharska senzacija: „Prosuja grande iz obije bande“
mladi konavoski chef Petar Đurić priprema jelo iznenađenja za 120 ljudi u jednoj prosuji - Proglašenje pobjednika „Gusta od kobasica 2025.”
te podjela plaketa i diploma sudionicima - Zabavni program
uz nastup glazbenog sastava
- Kuharska senzacija: „Prosuja grande iz obije bande“
Sudjelovanje i konzumacija su besplatni te se pozivaju svi zainteresirani da dođu na događaj.
Sudjelujte u natjecanju za najbolju domaću kobasicu dubrovačkog kraja!
Pravila za natjecatelje:
- U izboru za „Najbolju domaću kobasicu dubrovačkog kraja”, Gusti od kobasica 2025., mogu sudjelovati svi proizvođači kobasica dubrovačkog kraja koji u domaćinstvu za svoje potrebe ili za potrebe tržišta proizvode kobasice.
- Uzorak za ocjenjivanje mora sadržavati najmanje 50 cm ukupne dužine kobasice i biti isključivo domaće proizvodnje spreman za degustaciju bez termičke obrade.
- Uzorci se zaprimaju u nedjelju, 23. veljače 2025. godine od 16:00 do 17:00 sati u prostorijama KUD-a Čilipi, pokraj crkve sv. Nikole u Čilipima. Uzorci se mogu predati i ranije uz prethodni dogovor. Dodatne informacije možete dobiti upitom na: ured@agroturizam-konavle.hr ili 095 124 6333.
- Pobjednike očekuju plakete i prestižna titula „Najbolje kobasice dubrovačkog kraja“.
- Postupak izbora za „Najbolju kobasicu dubrovačkog kraja“ će provesti nacionalni certificirani ocjenjivači te domaći stručnjaci.
- Dodjela diploma i plaketa za pobjednike „Najbolje domaće kobasice dubrovačkog kraja” uručit će se u nedjelju 23. veljače u okviru događaja „Gusti od kobasica 2025.“
Događaj je nastavak aktivnosti koje je Agroturizma Konavle započeo 2019. godine, a koji ima za cilj podizanje kvalitete tradicijskih proizvoda s naglaskom na proizvodnju i preradu suhomesnatih proizvoda te daljnji razvoj agroturističke ponude Konavala.